Hrvati in Slovenci bodo skupaj zaplesali

Darka Zvonar Predan Darka Zvonar Predan
18.01.2018 15:51

Letošnji Hrvaški bal na Dunaju je pod geslom Mi se 'mamo radi posvečen koroškim Slovencem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ples bo 20. januarja blizu znamenitega dvorca Schönbrunn.
Reuters

Dunaj je mesto plesov, več kot 400 se jih zvrsti na leto, eden od njih, z že sedemdesetletno tradicijo, pa je tudi Hrvaški bal, ki ga vsako leto pripravijo v avstrijski prestolnici živeči gradiščanski Hrvati. Letošnji, 71., bo v Parkhotelu Schönbrunn, ob znamenitem dvorcu enakega imena, 20. januarja, posvetili pa so ga koroškim Slovencem. Kot pravita predstavnika organizatorja, glavna tajnica Hrvatskega centra na Dunaju Gabriela Novak Karall in glavni urednik tednika gradiščanskih Hrvatov Peter Tyran, se želijo gradiščanski Hrvati tako oddolžiti koroškim Slovencem za solidarnost, podporo in sodelovanje z globokimi koreninami, ki segajo že v dni prve avstrijske republike. To slovensko-hrvaško sodelovanje je prestalo nacistično nasilje in se po drugi svetovni vojni, ko je z avstrijsko državno pogodbo dobilo nov zagon, še okrepilo. Pospešek so mu v vseh teh letih dajali tudi stiki med slovenskimi in hrvaškimi študenti oziroma njihovimi klubi na Dunaju, bogata kulturna dejavnost in pa, sploh v zadnjem času, šport, natančneje nogomet. Gradiščanski Hrvati so namreč podprli kandidaturo koroških Slovencev za evropsko nogometno prvenstvo manjšin, poimenovano Evropeada, ta bo leta 2020 na Koroškem. Tako se bo na tokratnem hrvaškem plesu pod geslom Mi se 'mamo radi govorilo tudi o nogometu, ne le o narodnopolitičnih vidikih oziroma skupnih akcijah na področju zaščite manjšin.
Na plesu bo sodelovalo 13 glasbenih skupin iz Gradiščanske, z Dunaja in avstrijske Koroške, iz Slovenije in Hrvaške, prišli bodo tudi gostje iz italijanske regije Molise, kjer živi močna hrvaška manjšina. Program plesne noči bosta povezovala koroška Slovenka Monika Novak Sabotnik in hrvaški televizijski voditelj Frano Ridjan, gostje pa bodo gasili žejo z vinom štajerskega vinarja Vračka iz Kungote. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta