Ideja za mestni pobeg: Neskončno frajerski Liverpool

Denis Bende Živčec
26.09.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
The Beatles so zaščitni znak Liverpoola.
Profimedia

Evrovizija je odšla, Liverpool pa ostaja eno najbolj frajerskih in prijaznih mest na svetu. Prežema ga robat, a šarmanten duh britanske industrijske dediščine. Tako kot večji del severne Anglije ima tudi Liverpool svoje korenine v industrijski revoluciji, ko je postal glavno pristanišče na Otoku. Tudi zato je še danes središče raznolikosti in kulture. Mesto je pravo romarsko središče za ljubitelje dobre glasbe, saj je prav tukaj nastal legendarni "merseybeat", glasbeni slog, ki so ga ustvarila zveneče glasbena imena, tudi veliki The Beatles, The Who in The Kinks. Liverpool velja za kulturno prestolnico tako v Angliji kot v Evropi, s številnimi umetniškimi galerijami, muzeji in živahnim nočnim življenjem. Znamenitosti je preveč za en članek, a nekaj najbolj udarnih smo izbrali za vas.

Albert Dock

Albert Dock spominja na bogato industrijsko zgodovino Liverpoola in je največkrat fotografirani del mesta. Sestavljajo ga doki in skladišča ob obali. Albert Dock, ki stoji od leta 1846, je bil prvi negorljivi skladiščni sistem na svetu, saj so za gradnjo kompleksa uporabili železo in opeko namesto lesa. Skozi zgodovino je bil eden najpomembnejših in najbolj inovativnih dokov na svetu in vodilni v tehnologiji hidravličnih žerjavov. Vsako leto privabi približno štiri milijone turistov. Je odličen kraj za iskanje zabave in hrane ter raziskovanje dobro ohranjene zgodovine mesta.

Pristaniško melanholični Albert Dock je največkrat fotografirani del mesta.
Denis Bende Živčec

Svetovni muzej

Svetovni muzej je eden največjih muzejev v Liverpoolu in se lahko pohvali z izjemnimi razstavami o naravoslovju, zgodovini, vesolju in še čem. Muzej obstaja od leta 1851, vendar je bil večkrat prenovljen, da se je prilagodil svoji neskončno naraščajoči zbirki in številu obiskovalcev. V muzeju sta trenutno akvarij in hiša živih žuželk. Tam je tudi planetarij, v katerem redno prirejajo predstave za tiste, ki jih zanima astronomija. Obisk muzeja je brezplačen.

 

Liverpoolska katedrala

Ena od dveh veličastnih katedral v mestu je bila zgrajena leta 1904, vendar je bila od takrat večkrat spremenjena in na novo zasnovana. Katedralo je prvotno zasnoval Giles Gilbert Scott, ki je zasnoval tudi elektrarno Battersea v Londonu in ikonično angleško rdečo telefonsko govorilnico. Liverpoolska katedrala je z zunanjo dolžino 189 metrov najdaljša na svetu, pa tudi ena najvišjih, saj je njen zvonik, visok 101 meter, peti največji v svetovnem merilu. Vstop v katedralo je brezplačen, v njej so tudi razstave in koncerti. Ostanite dovolj dolgo, da slišite mogočno zvonjenje zvonov nad mestom.

Liverpoolska katedrala vam bo s svojo mogočnostjo vzela dih.
Denis Bende Živčec

Kitajska četrt

Kitajska četrt v Liverpoolu je dom najstarejše kitajske skupnosti v Evropi in je impresiven nabor kitajskih podjetij, restavracij in objektov v azijskem slogu. Vanjo vstopite skozi pompozna vrata. Nezgrešljiv lok, največji te vrste zunaj Kitajske, so ustvarili v Šanghaju, ki je pobraten z Liverpoolom. Ulice tukaj so poimenovane v angleščini in kitajščini ter okrašene s čudovitimi lučmi. Privoščite si pristno vzhodnoazijsko hrano. Če želite kuhati sami, se opremite s sestavinami v supermarketu Chung Wah, kjer boste lahko kupili sveže izdelke in druge kitajske specialitete.

Presenečenje sredi Liverpoola. Zelo avtentična kitajska četrt.
Denis Bende Živčec

Cavern club

Verjetno najznamenitejši lokal na svetu. Cavern club je na glasbeni sceni znan kot dom Beatlov v njihovih zgodnjih letih. Odprli so ga leta 1957 kot džez klub, v šestdesetih letih 20. stoletja je postal središče rokenrola. John Lennon, Paul McCartney in George Harrison so tu igrali vsak z drugimi skupinami, preden so ustanovili The Beatles. Beatli so v Cavern clubu v dveh letih nastopili skoraj 300-krat. Klub je gostil tudi druge velikane, kot so The Rolling Stones, Queen, Elton John in The Who, preden so ga v zgodnjih sedemdesetih letih zaprli. Velja za središče liverpoolske kulture in zgodovine, leta 1984 pa so ga obnovili z originalnimi opekami in načrti. Od takrat je gostil tudi druge svetovno znane britanske skupine, kot so Oasis in Arctic Monkeys. Za vstop je danes treba odšteti 5 funtov.

Liverpool je čudovit tudi za večerne sprehode, saj se pokaže v povsem drugačni luči.
Denis Bende Živčec

Liverpool FC

Na kaj najprej pomislite ob besedi Liverpool? Jasno, na okroglo usnje. Nogomet je v Angliji velika stvar in ena glavnih ekip v tem športu je Liverpool FC. Ekipa je osvojila več trofej kot katera koli druga v Angliji. Kupite ikonično rdečo nogometno majico in se odpravite na ogled stadiona Anfield, kjer domuje prvoligaš. Ogledi stadionov ponujajo ekskluziven pogled na nogometna igrišča ter ekipne trofeje in zgodovino kluba.

Radio City Tower

Stolp Radio City Tower je svetovno znani radijski stolp v Liverpoolu. Zgrajen je bila leta 1969 in je visok 138 metrov, prvotno je imel na vrhu vrtečo se restavracijo. Danes je opazovalna ploščad odprta za obiskovalce, preostali del stavbe pa se večinoma uporablja za potrebe radijskih postaj. Na vrh se povzpnete z dvigalom.

S stolpa Radio City Tower se odpira najlepši pogled na mesto.
Denis Bende Živčec
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta