Invazivno vrsto mravelj odkrili v Evropi: "Vedeli smo, da bo napočil tudi ta dan"

M.R.
12.09.2023 09:26

Rdeče ognjene mravlje so ena najbolj invazivnih vrst na svetu in prvič so jih našli v Evropi, piše v novi študiji, ki je bila v ponedeljek objavljena v znanstvenem časniku Current Biology.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rdeče ognjene mravlje
Profimedia

Ta vrsta mravelj (znanstveno Solenopsis invicta) prihaja iz Južne Amerike, v prejšnjem stoletju pa se je razširila na večji del ZDA, Mehike, Karibov, Kitajske in Avstralije. 

Če jih nekaj vznemiri, lahko postanejo agresivne in povzročijo boleč ugriz, ki draži kožo in lahko izzove alergijske reakcije. Ogrozijo lahko tudi posevke in lokalne ekosisteme, poroča CNN. 

Raziskovalci so identificirali 88 gnezd rdečih ognjenih mravelj v bližini mesta Siracusa na Siciliji. "Solenopsis invicta je ena najhujših invazivnih vrst. Lahko se širi alarmantno hitro. Odkritje te vrste v Italiji je bilo veliko presenečenje, pa čeprav smo vedeli, da bo napočil tudi ta dan," je dejal glavni avtor študije Mattia Menchetti, raziskovalec na inštitutu za evolucijsko biologijo v Španiji. 

Čeprav so rdeče ognjene mravlje že odkrili v uvoženih izdelkih v Španiji, Franciji in na Nizozemskem, pa takšne kolonije nikoli prej niso potrdili, poudarjajo avtorji. 

Ni jasno, kako so prispele na Sicilijo

Kolonije so našli v predmestju Siracuse. Ni jasno, kako in kdaj je ta vrsta prišla na to območje. Raziskovalci verjamejo, da so žuželke prišle do neke tranzitne točke, kjer je bilo veliko ljudi. Na primer v mestno pristanišče. Meščani so znanstvenikom povedali, da se je število ugrizov mravelj začelo povečevati leta 2019. 

Študija je tudi pokazala, da bi lahko veter prenašal leteče matice z območja severozahodno od Siracuse, kjer se nahaja trgovsko pristanišče. Genetska analiza mravelj pa je razkrila, da so najverjetneje prišle iz ZDA ali Kitajske, kjer so že razširjene. 

Raziskovalci še opozarjajo, da bi se lahko mravlje v kratkem razširile po vsej Evropi, saj je za njih v večjem delu celine podnebje zelo ugodno. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta