Izetbegović napovedal ukrepe proti Hrvaški zaradi mostu na Pelješac

STA, GR.G.
30.07.2018 17:41
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bakir Izetbegović
Reuters

Predsedujoči predsedstva BiH Bakir Izetbegović je danes znova ocenil, da je gradnja hrvaškega mosta na polotok Pelješac "kršitev suverenosti BiH". Napovedal je, da bodo sprožili potrebne ukrepe proti Hrvaški pred mednarodnimi ustanovami. Na Hrvaškem so danes uradno odprli gradbišče za most na Pelješac.
Izetbegović je v današnjem sporočilu medijem v BiH ponovil, da Hrvaška z izgradnjo mostu krši določila konvencije Združenih narodov o pomorskem mednarodnem pravu ter ogroža pravico BiH do izhoda na odprto morje. Kot je zapisal, za BiH ni sporno, da Hrvaška uveljavi svojo pravico povezovanja svojega ozemlja, a je pred tem treba urediti spor o meji.
Spomnil je, da je predsedstvo BiH leta 2007 od Hrvaške zahtevalo, naj ustavi gradnjo mostu na Pelješac, dokler spor o meji ne bo rešen, ter da gre za enotno stališče BiH. Obenem je zatrdil, da Zagreb ignorira nasprotovanje BiH izgradnji mostu.

Denis Jerkovic/Cropix
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta