Januarja se bodo v Kranjski Gori zbrale legende slovenskega ženskega smučanja

. .
11.12.2023 12:51

60. Zlata lisica

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zmagovalna trojica na stopničkah leta 2005 v Mariboru na Zlati lisici. Prva Tina Maze, Slovenija, druga Martina Ertl, Nemčija in tretja Karen Putzer, Italija.
Srdjan ŽivuloviČ/bobo

Težko pričakovana 60. izvedba Zlate lisice bo to sezono na sporedu 6. in 7. januarja 2024. Lisičke se bodo spustile po zasneženih strminah Kranjske Gore, v ciljni ravnini pa jih bo tokrat v množici navijačev pričakalo tudi nekaj znanih obrazov. Prvič v zgodovini se bodo enega največjih dogodkov smučarske sezone pri nas skupaj udeležile štiri zlate lisičke – Tina Maze, Mateja Svet, Urška Hrovat in Nataša Bokal.

Kdo so naše zlate lisičke?

Mateja Svet, Nataša Bokal, Urška Hrovat in Tina Maze so s svojimi vrhunskimi rezultati skupaj zaznamovale skoraj 20-letno obdobje in narekovale hiter tempo razvoja smučanja pri nas. Vsaka od njih je svojo pot do uspeha utirala drugače in zastopala barve naše zastave v različnih državah po svetu, na največjih tekmovanjih ženskega alpskega smučanja.

Mateja Svet na zmagovalnih stopničkahleta 1990.
Boris Vugrinec

Leta 1988 je Mateja Svet v Kranjski Gori pokazala premoč nad konkurenco v obeh disciplinah. Začela se je vsesplošna alpska smučarska evforija, dve leti kasneje, v njeni poslovilni sezoni, je na Zlati lisici v Mariboru zmagala še na veleslalomu. Leta 1991 je v slalomu zmagala Nataša Bokal. Urška Hrovat je s slalomsko zmago leta 1994 začela svoj uspešni naskok na Zlato lisico, leta 1997 pa je osvojila še drugo mesto v slalomu. Tina Maze, najuspešnejša alpska smučarka vseh časov in najuspešnejša domača lisička, je na stopničke Zlate lisice stopila kar šestkrat. Prvo zmago je zabeležila leta 2005, leta 2009 se je z zmago v Mariboru začel njen veliki vzpon, leto kasneje pa je slavila še zmago v slalomu. Leta 2013 je z zmago v veleslalomu postala četrta Slovenka s skupno zmago na Zlati lisici.

Nataša Bokal med slalomsko vožnjo leta 2002 
Srdjan ŽivuloviČ/bobo
Veleslalom Urške Hrovat leta 1999 na 35. Zlati lisici na Pohorju.
Srdjan ŽivuloviČ/bobo

Se bo naslov Zlate lisice vrnili v Slovenijo?

Na letošnji Zlati lisici bodo naše barve ponovno zastopale vrhunske smučarke, največ se zagotovo pričakuje od vrhunskih Ane Bucik, Andreje Slokar in Neje Dvornik. Prav tako bomo navijali za naše mlajše slovenske reprezentantke, ki že stopajo po poti zlatih lisičk. V ciljno ravnino bodo njihove nastope pospremili ikonični Magnifico in skupina Čuki.

Zagotovite si vstopnico po akcijski ceni

Vstopnice za ogled ene najprestižnejših tekem smučarske sezone pri nas so že v prodaji. Nakup je mogoč na spletu in na vseh Eventimovih prodajnih mestih. Omejen čas bodo karte vsem ljubiteljem smučanja na voljo po ceni 9,90 EUR. Za otroke do 6. leta starosti je vstop brezplačen. Več podatkov o ceni vstopnic v redni prodaji je na voljo na www.zlatalisica.si.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.