Rešujete svoj moker telefon s tem, da ga polagate v suh riž? Takoj prenehajte, svari Apple

D.Ži
21.02.2024 09:47

Morda deluje, morda ne, pri tehnološkem gigantu pa svarijo, da lahko s starim trikom telefonu naredimo več škode kot koristi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klasični trik reševanja mokrega telefona s suhim rižem. A pri Applu nad takim početjem niso prav navdušeni.  
Profimedia

Desetletja stara metoda reševanja mokrega telefona s suhim rižem ni dobra ideja, pravi Apple. Podjetje je nedavno objavilo daljši zapis o nevarnostih shranjevanja telefona v rižu. Tehnološki gigant pravi, da bo polaganje vašega mokrega iPhonea v skledo riža "omogočilo, da majhni delci riža poškodujejo vaš iPhone".

Apple teh trditev ni pojasnil, vendar poznavalci domnevajo, da je opozorilo namenjeno zaščiti podjetja pred morebitnimi tožbami, ki izhajajo iz situacije "iPhone sem dal v riž in se je pokvaril".

Drugi triki za sušenje iPhona, kot so vatirane palčke ali sušenje s fenom, prav tako niso priporočljivi, pravi Applova ekipa.

Riž naj bi iz mokrega telefona posrkal vlago, pri Applu pa menijo, da je bolj učinkovito, če telefon zgolj pustimo v prostoru z dobrim pretokom zraka. 
Profimedia

Boljši triki za reševanje mokrega telefona

Namesto riža ima Apple druga priporočila.

- Z roko nežno potrkajte po iPhonu tako, da je konektor obrnjen navzdol, s tapkanjem pa odstranite odvečno tekočino. Telefon nato pustite na suhem mestu s pretokom zraka.

- Po vsaj 30 minutah poskusite polniti s kablom Lightning ali USB-C.

- Če se opozorilo, da je telefon moker, še vedno pokaže na zaslonu, pustite iPhone na suhem mestu s pretokom zraka en cel dan. V tem času ga lahko poskusite znova napolniti. Traja lahko do 24 ur, da se popolnoma posuši.

- Če se je vaš telefon izpraznil, vendar se še vedno ne polni, odklopite kabel iz adapterja in izključite adapter. Nato ju znova priključite.

- Trik z rižem deluje le do določene mere. Nedavni testi so pokazali, da čeprav riž res absorbira vodo, to poteka tako počasi, da so njegove potencialne koristi v najboljšem primeru zanemarljive.

- Čas je izjemnega pomena, ko gre za boj proti vodni škodi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta