Kako naj nahranim mladega mucka?

Mladiči potrebujejo drugačno hrano kot odrasla mačka

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Za zdravje vsake mačke je izjemno pomembna primerna hrana, ki pa se razlikuje glede na starostna obdobja, življenjski slog in posebne prehranske potrebe. Da se bodo mladiči dobro razvijali in rasli, moramo posebno pozornost nameniti pravemu ravnovesju beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov, vitaminov in mineralov. Le dobro uravnotežena prehrana lahko zagotovi esencialne aminokisline, kot je tavrin, ki jih telo ne more sintetizirati. Prilagojena hrana ROYAL CANIN® za mačje mladiče  podpira njihovo rast in zdrav razvoj, saj vsebuje vse bistvene hranilne snovi, ki pokrivajo potrebe mačjih mladičev v prvem letu življenja.

Prva hrana med četrtim in osmim tednom

Mačji mladiči so pripravljeni na odstavljanje med četrtim in osmim tednom starosti. Da bo prehod z materinega mleka na hrano lažji, jim na začetku ponudite hrano zelo mehke teksture. Namočite suh briket v mačje mleko ali vodo, da dobite kašasto zmes, ki jo lahko mladič zlahka poje, ali pa mu ponudite malo mokre hrane. Izberite hrano, ki je namenjena mačjim mladičem v obdobju odstavljanja in spodbuja njihovo rast.

Na voljo mora biti tudi dovolj sveže vode, da bo mladič primerno hidriran.

Hrana, prilagojena hitri rasti v prvih mesecih

Mačji mladiči zelo hitro rastejo, njihov prebavni in imunski sistem pa se razvijata počasi, zato so njihove prehranske potrebe drugačne kot pri odraslih mačkah. Prehranske rešitve ROYAL CANIN® so prehransko uravnotežena in popolna prilagojena hrana, ki izpolnjuje potrebe mačjih mladičev vseh velikosti, življenjskih slogov in pasem. Popolna in uravnotežena prehrana je kot zapletena sestavljanka, ki zagotavlja natančno kombinacijo hranilnih snovi, ki jih mačji mladič potrebuje za zdrav razvoj.

Neuravnotežena prehrana lahko tako povzroči resne težave s kostmi in sklepi. Poleg tega je zaradi zelo hitre rasti obremenjen tudi njihov občutljivi prebavni sistem, zato mora biti hrana lahko prebavljiva. Do prvega leta starosti sta prebavni in imunski sistem mačjega mladiča še vedno ranljiva. Le prehrana po meri podpira rast njihovega telesa, zadovoljuje potrebe po energiji in spodbuja delovanje imunskega sistema.

Kdaj lahko preidemo na hrano za odrasle mačke?

Prehod na hrano za odrasle mačke je priporočljiv okoli 12. meseca starosti. Izjema je mačka večje pasme maine coon, pri kateri je prehod priporočljiv okoli 15. meseca starosti. Prehranske potrebe odrasle mačke so odvisne od različnih dejavnikov, vključno z življenjskim slogom, pasmo, stopnjo aktivnosti pa tudi tega, ali je mačka sterilizirana ali ne.

Poleg hrane, prilagojene posameznim starostnim obdobjem, je za zdravje vaše mačke pomembno tudi, da vzpostavite dobre prehranjevalne navade. Notranje mačke potrebujejo manj energije kot mačke na prostem, zato jim ponudite primerne obroke, da se ne bodo zredile in ne bodo imele s tem povezanih zdravstvenih težav. Če niste prepričani, kako pravilno hraniti svojo mačko, se posvetujte z veterinarjem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.