Kijev kliče: Se je Hrvatom zmešalo? Favorit v bolnišnici

Denis Živčec Denis Živčec
07.05.2017 09:40

Kič, kontroverznost, drama in kite. Vse to je Evrovizija 2017...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Če si Kijev predstavljamo kot eno tistih sivih, betonskih vzhodnoevropskih mest, nad katerimi je kup zamorjenih oblakov, iz katerih neprestano rahlo dežuje po socialističnih spomenikih ... smo se zmotili nekje na polovici. Sonce objema ukrajinsko prestolnico te dni in že zgodaj zjutraj temperature uidejo čez dvajset.

Nedelja v Kijevu je prijazna. Iz stoterih velikih in malih pravoslavnih cerkva odmeva hipnotično petje in takoj je jasno, da so si gospe skrbno urejene pričeske prekrile s svojimi boljšimi rutami. V zraku vonj po kadilu in težkih parfumih. Trgovine so zaprte, le prodajalci cvetja, posedeni po vogalih stavb, prijazno mežikajo mimoidočim. Tu in tam med bloki diši iz kakšne pekarne ali prodajalne peciva. Za približno kilogram imenitnih piškotov, zavitkov in ostalih imenitnih sladkarij odštejete okoli 80 centov. Tudi cene so tukaj iz nekih drugih časov.

Revolucijo zamenjali šlagerji


Počasi se v Kijevu prebuja tudi evrovizijsko navdušenje. Na Maidanu, osrednjem trgu, so revolucijo zamenjali šlagerji. Tukaj je uradna cona evrovizijskih oboževalcev in koncerti se vrstijo. Celo razvpita Verka Serdučka je tukaj nastopila. Gre za znanega zabavljača preoblečenega v kultni ženski lik. Prej bi si Ukrajinci dali izruvati zob, kot pa priznali, da jih moški v ženski obleki zabava, a je jasno, da je Verka ena najbolj priljubljenih zvezd v državi.


Eksplozija v prodajalni bonbonov


{embed_youtube}https://youtu.be/m3YD9_1ShQ8{/embed_youtube}

Medtem, ko je enim njegova skladba ena najlepših in najbolj čustvenih letošnjih, pa drugi le stresajo z glavo in tarnajo, da My Friend ni ne tič, ne miš. Nenavadna zmes opere, popa, angleščine in italijanščine deluje še bolj ekscentrično pred nenavadno živahnim odrskim ozadjem, ki so si ga Hrvati letos omislili. Nekateri nastop slikovito opisujejo kot „eksplozijo v prodajalni bonbonov“. Nastop vključuje vse – dramo, čelo, violine, prizore narave, nekaj lesketajočega in – veliki finale – orjaške sončnice, ki na koncu poženejo na LED zaslonu. Ekstremna okupacija čutil. Medtem, ko se nekateri sprašujejo, ali se je Hrvatom letos zmešalo, ne gre zanemariti, da je veliko takih, ki jim je nastop izjemno všeč in napovedujejo morda celo najvišjo hrvaško uvrstitev v zadnjih letih.

Balkan letos zganja kar nekaj cirkusa. Poglavje zase je črnogorski predstavnik Slavko Kalezić. Črnogorci so ponosni, ko jim v slovenščini poveš, da ima njihov pevec najdaljšo kito na izboru. In, uau, res je dolga! Med, ne prav tipično črnogorskim poplesavanjem, jo Slavko vihti po odru, opleta z njo in uživa v bleščičastih hlačah.

{embed_youtube}https://youtu.be/wTJhPbP-wLI{/embed_youtube}

Vsako leto si novinarji in oboževalci izberejo predstavnika okoli katerega nato vso evrovizijsko sezono napletajo histerijo. Letos je ta čast pripadla Italijanu Francescu Gabbaniju. Njegove tiskovne konference so množično obiskane in po njegovih nastopih si mnogi privoščijo cigareto ali hladen tuš. Tako seksi je bojda aktualni zmagovalec San Rema, ki že dolge tedne s svojo Occidentali's Karma kraljuje na prvem mestu stavnic. Evrovizijska uspešnica tega leta je očitno že rojena, ne glede na razplet. Mimogrede...na odru mu družbo dela plesalec oblečen v gorilo. Res seksi.

{embed_youtube}https://youtu.be/dtFuHGeZR7U{/embed_youtube}

Prav mogoče je, da Kijev 2017 prinese senzacijo in prvič v zgodovini zmaga Portugalska. Še nikoli, od kar so se leta 1964 pridružili Evroviziji, jim ni kazalo tako dobro. Morda bo prav njihov 49. nastop zmagovalni. Gre za skladbo Amar Pelos Dois, ki jo poje Salvador Sobral. Pevec, ki je ravno dovolj čuden, da je neznansko zanimiv.

{embed_youtube}https://youtu.be/ymFVfzu-2mw{/embed_youtube}

Gre za čutno, zelo netipično evrovizijsko skladbo z močnim portugalskim pridihom. Čarobno. Salvadorja v Kijevu še ni. Njegovo zdravstveno stanje je vroča tema. Govorilo se je, da pevec potrebuje presaditev srca, kar je portugalski tabor medtem zanikal in postregel z uradno razlago, da bo v Ukrajino pripotoval tik pred polfinalom, saj okreva po operaciji hernije.

Kič, kontroverznost, drama in kite. Da, vse to je Evrovizija 2017...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta