Kmetje zahtevajo sestanek z Janšo in 380 milijonov evrov

08.09.2021 11:29
Če jih ne bodo uslišali, bodo organizirali vsesplošni protest slovenskih kmetov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letošnji protest v Gornji Radgoni. 
Igor Napast

Razprava o strateškem načrtu skupne kmetijske politike (SKP) 2023-2027 se zaostruje. Tako so včeraj člani sveta Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) prekinili izredno sejo, na kateri so obravnavali finančni razrez strateškega načrta. To so storili zaradi nestrinjanja z višino predvidenih sredstev, saj menijo, da bo ta ogrozila preživetje panoge. Zato zahtevajo takojšen sestanek s predsednikom vlade Janezom Janšo in dodatnih 380 milijonov evrov v naslednjih petih letih, s katerimi bi lahko izvedli potrebne posodobitve v slovenskem kmetijstvu. Kot so še zapisali v izjavi za javnost, so člani sveta KGZS ugotovili, da je ministrstvo le delno upoštevalo predloge sprememb strateškega načrta, ki jih je podala zbornica: "Članom zbornice tako niso znane vsebinske rešitve intervencij ter njihova višina. Pri ponovnem pregledu finančnega razreza je bilo znova ugotovljeno, da so za razvoj slovenskega kmetijstva in podeželja nujno potrebna bistveno višja sredstva, ki bodo omogočala primeren dohodek in standard dela ter življenja na kmetijah, zagotavljala več investicij za ohranitev in razvoj družinskih kmetij." 

Poleg predsednika zbornice Romana Žvegliča tudi predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved izpostavlja, da je sredstev občutno premalo. Če njihove zahteve ne bodo izpolnjene, bodo nadaljevali z aktivnostmi za organizacijo vsesplošnega kmečkega protesta, ki so ga napovedali že pred časom, ko so pri KGZS vzpostavili tudi protestni odbor.

Pred kratkim je sindikat že organiziral kmečki protest, ki so ga izvedli v času kmetijsko-živilskega sejma Agra v Gornji Radgoni, ko je bila tam javna razprava o strateškem načrtu SKP. Takrat so med drugim protestirali tudi proti načrtovanemu prenosu 150 milijonov evrov iz prvega v drugi steber, kar bi pomenilo manj sredstev za kmetijske subvencije, a je ministrstvo od teh načrtov odstopilo. Hkrati je takrat vlada zagotovila še dodatnih 100 milijonov evrov sredstev za razvojne projekte. Vendar so kmetje danes, ko so dobili v pregled finančni razrez investicij v drugem stebru, razočarani: "Ugotovili smo, da manjkajo sredstva za dobrobit živali, za razvoj gozdarstva in kmetij ...," našteva Žveglič.  

"Višina sredstev v drugem stebru, ki zahteva prilagoditev slovenskega kmetijstva na nove podnebne in tržne razmere, ne zagotavlja preživetja in razvoja slovenskih kmetij," je še povedal predsednik KGZS in dodal, da bi s tem slovenskim državljanom zagotovili tudi oskrbo z varno hrano. Skupno ima sicer Slovenija v okviru strateškega načrta na voljo 1,2 milijarde evrov evropskega denarja. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.