Krški sejem letos praznuje 500. jubilej, na dogajanje vabijo zveneča imena glasbenih izvajalcev

Ba. V.
25.07.2024 13:39

Obiskovalce bodo zabavali Gipsy Kings, Parni valjak in Petar Grašo, obeta se prava primorska fešta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mesto Krk ima lepo ohranjeno srednjeveško mestno jedro.
Borut Brozović

V mestu Krk že od leta 1542 vsako leto na iste dneve, od 8. do 10. avgusta, pripravijo tradicionalni Krški sejem - Lovrečevo. Letos torej sejem praznuje edinstveni jubilej – kar 500 let obstoja. Z gotovostjo lahko trdimo, da je to najstarejša prireditev slikovitega mesta Krk, ki predstavlja njegovo tradicijo in bogato zgodovino. Letošnji glasbeni program bodo zaznamovali legendarni Gipsy Kings, Parni valjak in Petar Grašo.

Predstavljajo se razstavljavci z vsega otoka.
Borut Brozović

Krški sejem je najverjetneje že srednjeveškega izvora. Ponovno so ga organizirali ob prazniku sv. Lovra leta 1524, ko je bil Krk pod oblastjo Beneške republike. Zaradi sejma so skozi pet stoletij v mesto prihajali ljudje s celega otoka in tudi iz drugih delov države. Trgovali so z živili, živino, volno, tkaninami, delovnim orodjem, bakreno posodo, sodi, ročno izdelanimi predmeti in drugim. Tridnevni sejem se je z leti vse bolj razvijal in prerasel v enega osrednjih družabnih dogodkov, vsako leto pa na Krk privabi na tisoče domačih in tujih obiskovalcev vseh generacij. Lovrečeva danes predstavlja razburljiv časovni stroj, ki obuja duh časa krških knezov Frankopanov. Temeljno poslanstvo sejma se skozi stoletja ni bistveno spremenilo. Danes, tako kot nekoč, predstavlja živahno mesto srečevanja in trgovanja z lokalnimi tradicionalnimi izdelki, predstavitve različnih obrti in bogastva krške kulturne dediščine. Poleg sejma avtohtonih izdelkov in 

predstavitve tradicionalnih obrti je organiziranih še veliko raznovrstnih delavnic, obiskovalcem bodo prikazali tudi čisto prave srednjeveške boje.

Srednjeveški meščani
Borut Brozović

Bogat glasbeni program

Jubilej bodo na Krku zaznamovali z najbogatejšim glasbenim programom doslej. Na velikem odru na krški rivi bodo nastopili sami odlični glasbeniki. V sklopu aktualne svetovne turneje El Origen bodo v soboto, 10. avgusta 2024, največja atrakcija z grammyji nagrajeni Gipsy Kings, ki jih vodi legendarni André Reyes. To bo večer, ki si ga bodo obiskovalci še posebej zapomnili. Poln melodij flamenka in rumbe in brezčasnih uspešnic, kot so Bamboleo, Volare in Djobi Djoba, ki so oblikovale glasbeno sceno in osvojile srca poslušalcev po vsem svetu. Za vzdušje pred koncertom in po njem bodo skrbeli mojstri zabave Infinity Band Croatia. Podobno vzdušje lahko pričakujemo že pred soboto, saj se bodo na odru na rivi izmenjevala velika glasbena imena. V četrtek, 8. avgusta 2024, Petar Grašo in najboljša evropska Coldplay tribute zasedba – Liveplay, v petek, 9. avgusta 2024, pa Parni valjak in priljubljeni DJ Luca Montecchi, ki bo poskrbel za veliko disko zabavo.

Dogajanje na sejmu je vedno pestro.
Borut Brozović
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta