Lennon je spremenil svet popularne glasbe

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
09.10.2018 06:02

Na današnji dan leta 1940 se je rodil John Lennon, eden najbolj znanih glasbenikov vseh časov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
John Lennon v New Yorku leta 1974.
Bob Gruen

Si predstavljate svet brez lakote, vojn, izkoriščanja? Si predstavljate svet brez religije, sovraštva, konfliktov? Tako se je v eni svojih najbolj znanih pesmi spraševal John Lennon, pevec, glasbenik, slikar, mirovni aktivist, nedvomno ena od ikon popkulture 20. stoletja. Brez njega najbrž ne bi bilo skupine The Beatles, brez nje pa ne glasbe, kakršno poslušamo danes. Glasbeni zgodovinarji menijo, da so Beatli zaznamovali zgodovino rocka, Lennon pa je zagotovo zaznamoval Beatle.
Ob njegovem rojstvu 9. oktobra 1940 je bil oče zaposlen v trgovski mornarici in pogosto odsoten. Mati Julia je Johna leta 1944 prepustila v oskrbo svoji starejši sestri Mimi Smith in njenemu možu Georgeu, ki nista imela otrok. Pri teti je ostal do konca pubertete, takrat pa je šel po svoje. Teta mu je kupovala zbirke kratkih zgodb, stric, ki je delal kot mlekar na družinski kmetiji, pa mu je kupil orglice in ga spodbujal k reševanju križank. Lennonova mama Julia jih je redno obiskovala, v starosti enajstih let pa je mamo v Liverpoolu pogosto obiskoval tudi John. Predvajala mu je plošče Elvisa Presleyja in ga učila igranja na banjo.

Gimnazijci so postali bitli

Med letoma 1952 in 1957 je Lennon obiskoval gimnazijo Quarry Bank High School v rodnem Liverpoolu. Veljal je za težavnega učenca brez svetle prihodnosti. Kazal je več umetniških talentov, med drugim za risanje in glasbo, in septembra 1956 je ustanovil skupino The Quarrymen, poimenovano po gimnaziji. 6. julija 1957, na drugem nastopu Quarrymenov, je John spoznal Paula McCartneyja in ga povabil v skupino. John se je po gimnaziji vpisal na študij umetnosti, a je bil zaradi nemogočega obnašanja izključen še pred koncem prvega letnika. Tam je spoznal bodočo ženo Cynthio Powell.
V začetku leta 1960 so si Lennon, McCartney, kitarist George Harrison in basist Stuart Sutcliffe nadeli ime The Beatles in avgusta istega leta že nastopali v Hamburgu. Kot bobnar se jim je pridružil Pete Best, njihov menedžer pa je leta 1962 postal Brian Epstein. V Hamburgu so igrali tudi v aprilu 1961. in v aprilu 1962. Sutcliffa je zamenjal Ringo Starr, McCartney je postal basist in oktobra 1962 so izdali svoj prvi single Love Me Do, 11. februarja 1963 pa debitantski album Please Please Me, na katerem so predstavili poznejše uspešnice Twist and Shout, I Saw Her Standing There in druge. Besedila za osem pesmi sta skupaj napisala Lennon in McCartney, album pa je v Veliki Britaniji dosegel neverjeten uspeh in sprožil pravo beatlomanijo. Februarja 1964 so prvič nastopili v televizijski oddaji v ZDA, imenovani The Ed Sullivan Show, mednarodnemu preboju pa je sledilo dveletno obdobje stalnih turnej, snemanja filmov in pisanja pesmi. Leta 1965 so bili člani zasedbe odlikovani z redom britanskega imperija.

The Beatles v 60. letih: z leve zgoraj Paul McCartney in Ringo Starr, spodaj George Harrison in John Lennon.
Reuters

Dve ženi, dva sina

Avgusta 1962 se je Lennon poročil s Cynthio in aprila naslednje leto se jima je rodil sin Julian. Beatli so bili ravno na turneji in John je sina videl šele čez tri dni. Zaradi neprestanega dela sta se s Cynthio odtujila, in ko ga je leta 1967 našla v postelji z Yoko Ono, se je ločila od njega in prevzela skrbništvo nad sinom. Eden od vzrokov za nesoglasja je bilo tudi Johnovo uživanje LSD-ja, brez katerega skoraj ni več mogel.
V nasprotju z Lennonovimi osebnimi težavami je bila skupina še naprej zelo uspešna. Izdali so pesem Strawberry Fields Forever in znameniti album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Kritiki so jih hvalili zaradi napredka v besedilih v primerjavi z lahkotnimi ljubezenskimi popevkami prvih let. Vsi člani skupine so obiskali ašram v Indiji in tam posneli večino materiala za albuma The Beatles in Abbey Road. Istega leta, 1967., je umrl njihov menedžer Brian Epstein in poslovno so se morali znajti sami.

John Lennon z Yoko Ono na razstavi njegovih umetniških del, posvečenih Yoko, v galeriji Mayfair v Londonu 1. julija 1968.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta