Materiali, ki so pisani na kožo malčkom

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
13.05.2023 06:00

Dojenčkova koža je bolj občutljiva kot koža odraslih, zato ni vseeno, s čim boste negovali svojega malčka in iz kakšnega materiala bodo njegova oblačila

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koža dojenčkov še nekaj tednov po rojstvu ne opravlja ustrezne zaščitne funkcije. 
Canstockphoto

Številne doslej narejene raziskave so pokazale, da so dojenčki izpostavljeni škodljivim kemičnim učinkovinam že v maternici, po rojstvu pa se izpostavljenost še poveča, pri čemer starši pogosto (pre)malo vedo o dolgoročnih škodljivih vplivih izpostavljenosti toksinom iz okolja. Zato je otroška koža bolj dovzetna za snovi iz okolja, ki tako tudi lažje prodrejo vanjo. Zavedati se je treba, da je koža največji človeški organ in opravlja izredno pomembno nalogo: varuje pred povzročitelji bolezni, ščiti pred škodljivimi vplivi iz okolja in pred izsušitvijo, ki je posledica izgubljanja oziroma pomanjkanja vode. Malčkova koža tudi ni sposobna kontrolirati rasti mikroorganizmov. Zaradi tega ni vseeno, s kakšno kozmetiko negujemo nežno, a občutljivo dojenčkovo kožo. Prav tako prijetna in zdrava zanj morajo biti tudi oblačila in posteljnina, brisače, vse, kar pride v stik s kožo. Izbira ustreznih sredstev in materialov seveda ni enostavna, saj je ponudba na trgu raznolika, prav takšne so tudi cene izdelkov. A strokovnjaki so si edini - za malčka je treba izbrati najboljše, izdelki, pa naj gre za kozmetiko ali tekstil, morajo biti iz naravnih materialov, pisani na kožo otroku.

Olje za dojenčke je nepogrešljivo za nego občutljive kože.  
Canstockphoto

Kozmetika za odrasle ni primerna za otroke

Pa začnimo pri negi kože. Vse, kar ponuja trg, četudi pod oznako "primerno za nego otroka", to tudi ni. Z nekaterimi sredstvi, ki vsebujejo škodljive sestavine, lahko naredimo občutljivi koži več škode kot koristi. Pojavijo se alergije, izpuščaji, celo ranice ... Zato so najboljša izbira, kot vas bodo podučili tako pediatri kot tudi zaposleni v lekarnah, dermatološki izdelki, saj ti vsebujejo vse potrebne snovi za nego kože in hkrati ne vsebujejo tistih, ki bi jo lahko dražile. Kozmetika za otroke nikakor ne sme vsebovati barvil, dišav, parafina, sintetičnih konzervansov, mineralnih olj in tako imenovanih PEG-derivatov. Prav tako velja opozorilo, da kozmetika za odrasle ni primerna za uporabo na nežni otroški koži, kvečjemu ji lahko škodi. Prav tako ni dobro pretiravati z uporabo najrazličnejše kozmetike, ki jo oglašuje trg. Povsem dovolj bo, če bodo v malčkovi kozmetični torbici ali košarici naslednja sredstva: izdelki za kopanje in čiščenje kože (losjon za telo, sredstvo za nego ritke ...), olje, otroški puder in sterilna fiziološka raztopina. Sicer pa je najbolj primerna za čiščenje kože kar mlačna voda. Stare mame pa vam bodo za nego priporočale kar mlačen čaj iz kamilic, ki kožo pomirja.

Zakaj bombaž ni primerna izbira

Tako kot kozmetiki namenite pozornost tudi izbiri oblačil. Čeprav je večina staršev prepričana, da je bombaž koži najbolj prijazen material, to ne drži. Vas zanima, zakaj? Za gojenje bombaža, ki zavzema približno dva odstotka in pol svetovnih obdelovalnih površin, se porabi kar 25 odstotkov svetovne porabe pesticidov in 10 odstotkov svetovne porabe insekticidov. Z drugimi besedami: če majica, ki jo imate na sebi, ni iz organskega bombaža, je bilo zanjo porabljenih kar 150 gramov pesticidov.

Oblačila za malčke vabijo s svojimi barvami, poslikavami, a vprašajte se, ali so izdelana iz koži prijaznih materialov.
Canstockphozo

Bombaž je po vseh narejenih raziskavah še vedno najbolj razširjena tkanina na svetu, a so na voljo tudi izdelki iz drugih tkanin, ki so naravi in človeku bolj prijazne. Med njimi izstopata predvsem bambus in konoplja, ki zahtevata bistveno manj porabljenih virov in strupenih sredstev pri obdelavi.

Obe tkanini, zlasti bambus, dobro vpijata vlago, predvsem pa sta mehki na otip in tako zagotavljata dojenčku dobro počutje. Blago iz konoplje pa ima še druge prednosti - je obstojno in zelo dobro uravnava temperaturo, zato pozimi malčka greje in poleti hladi.

Po mnenju številnih strokovnjakov najbolj varna in dolgoročno gledano varčna izbira so oblačila, pa tudi posteljnina, iz certificiranih organskih oziroma trajnostnih tkanin. Že pogled na certifikate odkrije, da je njihova naloga zaščititi okolje, pravice in zdravje delavcev v procesu pridelave in predelave ter zdravje in dobrobit uporabnikov. Pri tem izključujejo uporabo strupenih kemičnih sredstev, kot so pesticidi, agresivne barve in belila, zaščitna sredstva proti plesni ter uporabo gensko spremenjenih organizmov. Vse bolj pa so ospredju tudi tako imenovane trajnostne tkanine, ki prav tako zagotavljajo čim manj škodljivih vplivov na okolje in uporabnike.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta