V mrazu otroku zavarujte ušesa, dlani in stopala, ne oblecite pa ga preveč debelo, da se ne oznoji

Ba. V.
22.11.2021 06:00
Tudi pozimi je treba z otrokom na svež zrak, o tem ni debate.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V mrazu in mokroti pa je najpomembnejše, da dobro zavarujemo glavo, stopala, dlani in ušesa, ker so najbolj oddaljeni od središča trupa in zato izpostavljeni mrazu. Toda saj poznate pregovor, ki naj bi izviral iz Skandinavije: Ni slabega vremena, so samo neprimerna oblačila. Torej pravočasno pomislite na tople jakne in hlače, nepremočljive škornje in rokavice, mehke kape in šale ter pravo kremo proti mrazu, pa bo vaš malček užival tudi na snegu. In vi z njim.

Jakne, hlače in pajaci

Pajac je primeren predvsem za dolgotrajnejše aktivnosti na prostem, pod njim lahko otrok nosi pajkice, nogavice in tanjšo majico ali pulover. Če otroka oblečemo "čebulno", torej v več plasti, se med tkanino ustvarijo plasti zraka, ki je dober izolator. V nasprotju s pajacem je komplet bunde in hlač lažje prati, če se umaže samo en kos. Ne glede na to, kaj bomo izbrali, je vedno dobro kupiti za eno številko preveliko oblačilo, da bo otrok pod njim lažje oblekel debel pulover ali jopico. Vrhnja oblačila naj bodo narejena iz materialov, ki ne prepuščajo vode in vetra. Za puloverje in pajkice so primerna umetna in mešana vlakna, ki dobro odvajajo vlago.

Namig: ne oblecite otroka preveč debelo, ker se lahko oznoji in bo bolj podvržen prehladu.

Sašo Bizjak

Škornji in rokavice

Poiščite v trgovini podložene čevlje, ki ne prepuščajo vlage, a kljub temu pustijo koži dihati. Otrok naj vanje obuje še debelejše nogavice. Podloženi gumijasti škornji niso najboljša izbira, ker se nogice v njih oznojijo in ostanejo vlažne. Na roke je otrokom najlaže natakniti palčnike, v katerih se dlani najhitreje ogrejejo. Notranjost naj bo mehka in puhasta, zunanji material pa neprepusten za vlago. Da rokavic po sprehodu ne bomo iskali, jih je še vedno najlaže povezati z vrvico, ki jo napeljemo skozi rokave jakne ali pajaca.

Namig: rokavice naj imajo podaljšane manšete, ki segajo daleč v rokav, da se vanje pri kepanju ne ujame sneg.

Kape in šali

Največ toplote izgubijo otroci skozi glavo, zato jim je nujno nadeti kapo, pri kateri so zaščitena tudi ušesa. Veter in mraz namreč dražita sluhovode in povzročita, da so uhlji slabo prekrvljeni. Pod kapo iz volne, flisa ali mešanice obeh ostanejo topla in suha ne le ušesa, temveč glava v celoti. V mrazu je idealna izbira kapa, ki pokrije glavo, ušesa, čelo in vrat.

Namig: v manj mrzlem vremenu lahko večjemu otroku nadenemo tudi naušnike ali naglavni trak.

Igor Napast

Krema

Otrokova koža je petkrat tanjša od kože odraslega, težje zadržuje vlago in je manj odporna proti nihanjem temperature. Proizvaja tudi manj maščobe, ker lojnice še niso dokončno razvite. Zato je otroška koža v mrazu, vlagi in suhem zraku v notranjosti bolj na udaru, postane groba in razpoka, skoznjo lahko prodrejo bakterije in povzročijo izpuščaje.

Četudi niste privrženec kozmetike za otroke, je pozimi dobro na obraz nanesti vsaj tanko plast kakovostne kreme. Izbirate lahko med konvencionalnimi, ki so na tržišču že dolgo in so jih preizkusile številne generacije, ter novejšimi, bolj ekološkimi izdelki, ki jih je včasih treba bolj krepko vtreti in tudi ne dišijo vedno najprijetneje. Dobro je vložiti nekaj več truda v izbiro, saj lahko isto znamko uporabljate kar nekaj let.

​Namig: tudi vaši koži otroška krema ne bo škodila, da ji ne preteče rok uporabnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta