Mercedes-benz GLC: Po šestih letih skoraj povsem nov zunaj in tudi znotraj

Vinko Kernc Vinko Kernc
19.10.2022 05:00

Pri Mercedes-Benzu pravijo, da je GLC njihov najbolje prodajani model, zato si zasluži toliko več pozornosti. Po le šestih letih odhaja prva generacija v pokoj, druga pa je že naprodaj pri nas za najmanj 61.900 evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mercedes-benz GLC: enaka platforma, a nov videz, za 0,2 izboljšan količnik upora zraka (zdaj 0,29), novi motorji in več opreme
Vinko Kernc

Pravijo, da model nov, a platforma ostaja ista kot pri predhodniku. Zato je novi enako širok in enako oddaljen od tal, vse druge mere pa so spremenjene. Medosje je daljše za dober centimeter, dolžina za slabih šest, iz tega pa izhaja tudi povečanje osnovnega prtljažnika s 550 na 600 litrov.

Notranjost je sicer prepoznavno Mercedesova, v primerjavi s prejšnjo generacijo pa menda v celoti spremenjena.
Vinko Kernc

Mersko sodi GLC vštric s Q5 in XC60, ki sta nekoliko krajša in višja, ter z macanom in X3, ki sta od GLC daljša in nižja. Čeprav se na prvi pogled zdi, da je novi GLC na videz skoraj (z izjemo od daleč vidne razlike v motorni maski) enak kot prejšnji, je prednji del v celoti drugačen, vključno z žarometoma (zdaj na voljo tudi z digitalno tehnologijo), na bokih so drugačne gube in šipe, drugačen je tudi zadek od (nižjih) luči do pokrova prtljažnika.

Z dobrih 4,7 metra dolžine je GLC za evropske razmere že velik športni terenec in z najmanj 1925 kilogrami tudi ustrezno težak, a izza volana se slednje ne čuti. Pri tem velja izpostaviti, da je novi GLC na voljo tudi s štirikolesnim volanom, ki obračalni krog z 11,8 zmanjša na 10,9 metra in ki pride le skupaj v paketu zračnega vzmetenja Airmatic.

Notranjost je sicer jasno prepoznavna za to znamko, skozi oči lastnika prejšnje generacije pa skoraj neprepoznavna. Digitalni merilniki so zdaj serijski na štrlečem zaslonu velikosti 12,3 palca, spremenjene so zračne reže, volanski obroč je povsem nov, vključno s stikali na prečkah, osrednji zaslon velikosti 11,9 palca je skoraj kvadraten in zdaj pod zračnimi režami, drugačna je konzola med sedežema in tam zdaj ni več krmilnika.

Vinko Kernc

Mercedes-Benz napoveduje štiri bencinske in dve dizelski različici in vse so tudi v slovenskem ceniku. Vsi motorji, ki so izključno dvolitrski štirivaljniki, so izdatno spremenjeni od prostornine naprej in vključno s hibridizacijo. Blago hibridna tehnika pri bencinskih (140 ali 190 kW) in pri dizelskem (145 kW) dodaja 17-kilovatni elektromotor, pri katerem je ključen dodaten navor 200 njutonmetrov.

Še več zmogljivosti obetajo priključni hibridi. Bencinska (150 ali 185 kW) in dizelski (145 kW) imajo na voljo dodatnih 100 kilovatov in 440 njutonmetrov navora v elektromotorju. Tega napaja baterija kapacitete 31,2 kilovatne ure, ki zadostuje za - odvisno od različice in pogojev - do 120 kilometrov zgolj električne vožnje!

Ne glede na izbrani pogon je menjalnik devetstopenjski samodejni, pogon pa vselej štirikolesni 4matic. GLC ima serijski sistem za nadzorovano hitrost pri (počasni) vožnji navzdol (na terenu), na voljo pa je tudi paket Off-Road, ki vključuje kovinsko zaščito podvozja spredaj, stranski plastični zaščiti, za dva centimetra dvignjeno podvozje in ''prozoren'' pokrov motorja, ki je navidezni pogled na tla skozi motorni pokrov na osrednjem zaslonu in ki deluje le v kombinaciji s 360-stopinjsko kamero.

Novi GLC ima precej več serijske opreme kot doslej, pravijo, da je skupna vrednost dodane opreme preko osem tisoč evrov. V začetku so na voljo tri (pogonske) različice, in sicer vse tri z blagim hibridnim pogonom. GLC 200 4matic 150 kW stane od 61.900, 300 4matic od 67.900 in 220 d 4matic od 63.900 evrov.

V začetku prihodnjega leta bodo na voljo tudi priključni hibridi. Cena za bencinska hibrida 300 e 4matic in 400 e 4matic je 75.900 oziroma 79.900 evrov, za dizelski 300 de 4matic pa 69.900 evrov. Pri slovenskem zastopniku so prepričani, da je na našem trgu prostora za kakih 250 novih GLC-jev na leto.

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta