Mestni avtobus s pogonom na vodik

Vinko Kernc Vinko Kernc
28.09.2022 05:00

Predstavniki Toyote in Caetana so v Ljubljani predstavili mestni avtobus s pogonom na vodik. Cena za ta pogonsko napredni in predvsem čisti avtobus je okoli 600 tisoč evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Toyota caetano H2.city bus: do 64 (v podaljšani različici pa do 95) potnikov in ničelni izpusti, idealen avtobus za mesta.
Peter Irman

Caetano je priznana, leta 1946 osnovana portugalska blagovna znamka avtobusov, ki je marsikomu morda bolj poznana z blagovno znamko Cobus, avtobusov, namenjenih prevozom potnikov med terminalom in letalom.

Caetano je že od leta 1968 tesno povezan s Toyoto. Toyota je eden večjih delničarjev podjetja Salvador Caetano, med drugim so nekaj časa izdelovali nekatere Toyotine modele, denimo manjši tovornjak Dyna in pickup Hilux. Leta 2018 so se s Toyoto dogovorili o skupnem razvoju mestnega avtobusa s pogonom na vodik. Ti avtobusi nosijo znački obeh znamk, Toyota in Caetano, v prometu jih je že več kot 75, od tega 51 v Nemčiji.

Pri gospodarskih vozilih tečejo stvari veliko drugače kot pri avtomobilih, zato ne sme presenetiti, da je avtobus City Gold na trgu že od leta 1997. Predelava na pogon na vodik je skrita pretežno v strop avtobusa; čisto zadaj so baterije, pred njimi tlačne posode za vodik, čisto spredaj pa je paket gorivnih celic.

Gorivne celice, kjer poteka reakcija nadzorovanega spajanja vodika in kisika iz zraka, so naslednja razvojna stopnja tistih iz osebnega avtomobila Toyota Mirai in zmorejo največ 60 kilovatov moči. Pogonski elektromotor je znamke Siemens in zmore 180 kilovatov.

Ljubljanski župan je bil vidno navdušen. Pravi, da bo imela Ljubljana v naslednjih petih letih že avtobuse s pogonom na vodik.
Peter Irman

Tlačnih posod za vodik je pet, v vsaki je 312 litrov oziroma 37,5 kilograma vodika pod tlakom 350 barov. Polnjenje na posebni črpalki znamke Messer traja manj kot devet minut. Predviden doseg takšnega avtobusa, ki porabi od 5,5 kilograma vodika na 100 kilometrov, je več kot 400 kilometrov, seveda pa je doseg odvisen od pogojev vožnje.

Na zadnji dan Evropskega tedna mobilnosti so predstavniki obeh podjetij, Toyote in Caetana, ta avtobus brez škodljivih izpustov predstavili Ljubljani oziroma ljubljanskemu županu, podjetju Energetika Ljubljana in podjetju LPP, prisoten pa je bil tudi predstavnik podjetja Messer, ki je specialist za industrijske pline, v Ljubljani pa je predstavil tudi svojo mobilno črpalko za vodik.

Vsi predstavniki Ljubljane so se zdeli navdušeni nad avtobusom, ljubljanski župan je celo javno (in v svojem značilnem šaljivem slogu) oznanil ponudbo za nakup prav tega avtobusa. Če kje, potem se zdi ravno v javnem mestnem potniškem prometu smiselno takoj razmišljati o čistejših pogonih - in H2.city gold se zdi vsaj z energetskega stališča prava izbira.

Pri Caetanu so povedali, da je okvirna cena takšnega avtobusa okoli 600 tisoč evrov. Ni malo, je pa čisto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta