Alternativna goriva: Renault z najboljšim naravnim (nejedrskim) gorivom, vodikom

20.10.2021 05:00
Naj bo človek še tako skeptičen, nekaj drži: smo v obdobju vsesplošnega iskanja alterantivnih energentov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Renault master van H2-tech: 12 kubičnih metrov tovora do 500 kilometrov daleč Foto: Renault
Renault

Pri Renaultu so se projekta lotili celostno. Razvili in ponudili bodo, kot pravijo sami, celovit ekosistem HYVIA. Ta bo obsegal proizvodnjo vodika z elektrolizo, polnilne črpalke za vodik in paleto lahkih dostavnih vozil. HYVIA je pravzaprav podjetje, ki sta ga leta junija letos ustanovila Renault in ameriški Plug Power, podjetje, ki se ukvarja z razvojem gorivnih celic in hranilnikov vodika pod visokim tlakom za hitrejše polnjenje, ki bo tudi vključen v omenjeno ponudbo.

Polnilna črpalka HYVIA, katere tlak vodika v hranilniku bo lahko 350 ali 700 barov, naj bi omogočala preprosto in hitro polnjenje vodika, posode za gorivo naj bi se napolnile v okoli petih minutah. Pri tem predvidevajo dve možnosti; prvič, dobava vodika s cisternami; in drugič, neposredna proizvodnja vodika z elektrolizo na kraju samem. Črpalko, ki jo bodo izdelovali v tovarni Renault Flins (tam nastajata tudi clio in zoe), bodo ponudili v najem ali za nakup.

Druga, še bolj odmevna pa je napoved začetka prodaje lahkih gospodarskih vozil že v prihodnjem letu. Za zdaj so predstavili dostavnik Furgon na osnovi poznanega masterja. Master H2-tech deluje na gorivne celice moči 30 kilovatov, pogonska baterija zmore 33 kilovatnih ur, v štirih posodah pa je skupaj šest kilogramov vodika. Obljubljajo, da bo imel takšen master, katerega tovorni del je velik 12 kubičnih metrov, 500 kilometrov dosega.

HYVIA: celovita rešitev čiste pogonske energije podjetij Renault in Plug Power Foto: Renault
Renault

Master H2-tech naj bi bil namenjen podjetjem, še najraje takšnim z večjimi flotami vozil, glede na doseg pa bi prišel, vsaj dokler se infrastruktura polnilnic za vodik ne razveje, v poštev pri mestni in obmestni uporabi.

Furgonu naj bi se kmalu pridružili še dve različici. Prva naj bi ponudila še večji, kar 19 kubičnih metrov velik tovorni prostor, dosega pa bi bilo za polovico manj, torej le 250 kilometrov. Druga pa je master citybus H2-tech, mestni minibus za do 15 potnikov in z dosegom 300 kilometrov.

Pri vsem skupaj seveda ne gre biti pesimističen, a vendarle: bo vodik kot pogonsko gorivo ostal le marginalna rešitev, kot je denimo stisnjen naravni plin (CNG), se bo uveljavil kot alternativa, kot je denimo utekočinjen naftni plin (LPG), ali bo dosegel resen delež voznega parka (bližnje) prihodnosti?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta