Toyota mirai z novim rekordom

Janez Kovačič Janez Kovačič
21.06.2021 05:00
Prvi serijski avtomobil na vodik je v drugi generacijski izvedbi postavil svetovni rekord v številu prevoženih kilometrov zgolj z enim rezervoarjem vodika – prevozili so 1003 kilometre.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Toyota

Pot je bila opravljena po Franciji, po javnih cestah, tudi po dolini Loare. Za pogon so uporabili t. i. zeleni vodik, povprečna poraba je bila 0,55 kilograma na 100 kilometrov, avto pa je bil opremljen z rezervoarjem s kapaciteto 5,6 kilograma vodika. V drugi generacijski izvedbi ima mirai učinkovitejši sistem vodikovih gorivnih celic, boljšo aerodinamiko in nekaj večji rezervoar za gorivo oziroma vodik. V običajnih razmerah bi ta zadoščal za okoli 650 kilometrov, tokrat pa so tudi ob pomoči voznega režima eco dosegli omenjeni rekord. Za volanom avtomobila so se izmenjevali štirje vozniki. Med to vožnjo je bil sloviti Eifflov stolp osvetljen ob pomoči generatorja, ki ga je prav tako poganjal vodik. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta