MG: Kitajci preko Velike Britanije osvajajo Evropo

Peter Pirkovič
10.02.2023 04:00

MG ali Morris Garage je nov zelo resen igralec na avtomobilskem parketu v Sloveniji, ki načrtuje, da bo že v letošnjem letu našel skupno okrog 1400 kupcev oziroma več kot sto na mesec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
MG je bila nekdaj povsem angleška znamka, zdaj je zaživela na novo pod kitajskim SAIC.
Peter Pirkovič

MG ima dolgo zgodovino, več kot 100 let. V tej dolgi dobi je zamenjal številne lastnike, nekaj let so se s to znamko ukvarjali tudi pri BMW-ju, preko družbe Rover Group. A ko je že kazalo, da bo zgodba MG-ja šla dokončno v pozabo, se je našel kitajski avtomobilski gigant SAIC (Shanghai Automotive Industry Corporation), ki je tej znamki začrtal popolnoma novo poslovno pot. Zadnjih nekaj let se precej osredotočajo na evropski avtomobilski trg, kjer vse poslovne operacije vodijo iz londonske baze, tam deluje tudi oblikovalski oddelek.

V Sloveniji so na voljo trije modeli: ZS, HS in električni MG4, sledijo pa še ZS, MG5 in prihodnje leto marvel.
Peter Pirkovič

Zametke delovanja te znamke v Sloveniji si pripisuje podjetje Plan-net Solar, a so v lanskem letu Kitajci celotno distribucijo vozil prenesli na podjetje Grand Automotive Adriatic, ki skrbi za vse države nekdanje Jugoslavije, vključno z Albanijo. In kot pravijo predstavniki, je Slovenija zanje najpomembnejši trg v celotni regiji, saj imajo tu velike prodajne ambicije. Lani so zabeležili sicer le 75 prodanih vozil, zato pa letos načrtujejo vsaj 1400 prodanih vozil. Da bodo pri izpolnjevanju poslovnih načrtov uspešni, so vzpostavili trgovsko mrežo, ki za zdaj šteje šest prodajnih mest (v dogovorih so s še enim trgovcem), kjer se med drugim prodajajo tudi renaulti, dacie in nissani. Namreč omenjeno podjetje za distribucijo (GA Adriatic) je od lanskega leta tudi distributer za vse tri naštete znamke iz naveze Renault-Nissan. Tako bo mogoče MG-jeve avtomobile kupiti v Mariboru (Štajerski avto dom), Celju (Avto Tehnika Celje), Novem mestu (TPV), Kopru (Trgo ABC) in v Lescah (ASP). Prodajno mesto v Ljubljani ostaja pri prej omenjenem podjetju Plan-net Solar.

Trenutno v Sloveniji MG-jeva ponudba obsega tri modele. Model ZS, ki spada v segment B-SUV in v dolžino meri 4,32 metra, najbližjega tekmeca vidi v Renaultovem capturju. Na voljo je z 1,5-litrskim bencinskim atmosferskim motorjem s 74 kW, v kombinaciji s petstopenjskim ročnim menjalnikom, druga možnost pa je litrski turbomotor z 82 kilovati, kjer bo poleg ročnega možno kombinirati še samodejni menjalnik. Cena za vstopno verzijo je 17.500 evrov, za najdražjega in z bogato serijsko opremo založenega ZS-ja pa bo treba odšteti 22.500 evrov.

Notranjost je gre v korak s časom, prepoznavne pa so tudi bolj vzhodnjaške oblikovne poteze.
Peter Pirkovič

Večji 4,57 metra dolg MG HS, ki se uvršča v segment C-SUV, bo v Sloveniji predstavljal kar 60 odstotkov celotne prodaje. Na voljo je z le enim bencinskim motorjem. V tem primeru gre za 1,5-litrski motor s 119 kilovati moči in tega je možno kombinirati tako z ročnim kot s samodejnim menjalnikom. Cena zanj se giblje med 23.900 in 29.900 evri, odvisno od izbire menjalnika in paketa opreme. Na voljo so trije, a že v vstopni ima denimo bogat spisek varnostnih asistenc. Kitajci so temu modelu namenili še zmogljiv priključnohibridni pogonski sklop, ki ga sestavljajo prej omenjeni bencinski motor, 90 kilovatni električni motor ter 16,6 kWh baterija. S to kombinacijo eHS razvija 190 kilovatov moči. Ta bo tudi najdražji v ponudbi in stane najmanj 37.900 evrov.

V cenikih je opaziti, da pri teh modelih z izjemo zunanje barve in nekaterih malenkosti ni možno izbirati dodatne opreme, saj je izbor opreme omejen le na pakete opreme, ki so sestavljeni vnaprej. Namreč vsi trije modeli prihajajo iz dveh kitajskih tovarn in to posledično pomeni, da je dobavni rok tudi deset mesecev, zato imajo v koprskem pristanišču ves čas na zalogi od 500 do 700 primerkov (za celotno regijo), ki jih kupcem predajo v le nekaj dneh. Čez dober mesec se znamka MG okrepi s prvim električarjem z oznako MG4, sledi mu električni ZS, jeseni v Slovenijo pripeljejo prvi primerki modela MG5, šele prihodnje leto pa bodo vzpostavili prodajo modela Marvel. Eden od razlogov je, da se dobavni rok podaljšuje na več kot leto dni, saj je povpraševanje po njem v Evropi izjemno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta