Mojca Širok: Nikoli me ni zanimalo, zakaj je kriminalec kriminalec

Saša Britovšek Saša Britovšek
23.03.2018 06:05
Pred letom in pol se je Mojca Širok vrnila s trinajstletnega dopisništva v Italiji in Vatikanu. Čeprav ji je Italija pošteno zlezla pod kožo tudi zaradi specifike tamkajšnjega družbenopolitičnega fenomena - o čemer je napisala že tri publicistične knjige -, je bila vrnitve domov vesela. Tukaj so jo čakali novi izzivi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mojca Širok
Bojan Kranjc
Pogrešate Rim, Italijo?
Silvio Berlusconi
Janko Petrovec
Pa z zasebnega vidika?
A Italija vam je zlezla pod kožo, verjetno že prej, pred časi dopisništva.
Leta 2010 sta izšli kar dve vaši knjigi, Oblast brez obraza in Zadnji rimski cesar. Zgolj naključje? Nepredstavljivo veliko dela za nekoga, ki je ob tem še novinar.
Govoriva tudi o Berlusconiju, ki se po petih letih umika iz politike spet na veliko vrača. Se sploh lahko vrne?
Roman Pogodba in knjiga Oblast brez obraza govorita o mafiji. Bralci se sprašujejo, ali je za to potreben pogum. Tudi pogum tistih, ki so pričali. Konec koncev ne gre za javno dostopne podatke. Za nas, ki temu nismo blizu, je to tabu tema.
Do kod seže ta meja mafijskega nadzora?
Omenili ste že, da je roman stranski produkt vašega dela v Italiji. Kaj mislite s tem?
Vaši opisi dogajanja so izjemno slikoviti, tudi čisto konkretne okolice, sosesk, kjer se zgodba odvija, bralec uživa, ker si lahko vse predstavlja …
Zakaj ste se po strokovni literaturi odločili za roman?
Če se dotakneva vašega sedanjega dela na TV Slovenija. Kako je ustvarjati tedensko oddajo Globus, ki je pravzaprav edina oddaja o zunanjepolitičnem in mednarodnem dogajanju?
Kako se znajdete na položaju v. d. urednika zunanjepolitične redakcije? Sicer ste res že leto in pol v Ljubljani, a ko ste bili dopisnica, je bilo vaše delo tako organizacijsko kot izvedbeno najbolj odvisno od vas ... Zdaj ste na vpeti v kolesje velikega sistema.
Cel intervju lahko preberete v reviji STOP.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta