Na Jadranu odprli prvo plažo za ženske, ki nosijo hidžab

D.Ži
27.06.2024 15:56

Postavljenih je približno 20 ležalnikov, prednostna naloga osebja pa je varovanje zasebnosti kopalk.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Plaže za ženske s hidžabom sicer v svetu niso nič novega.
Profimedia

V Ulcinju v Črni gori so nedavno odprli del plaže Pearl Beach, ki je namenjen izključno ženskam s hidžabom, piše Klix.ba.

Plaža je zaprtega tipa, tako da lahko ženske uživajo brez strahu pred predsodki. Postavljenih je približno 20 ležalnikov, prednostna naloga osebja pa je varovanje zasebnosti kopalk. Plaža Pearl Beach je prva te vrste na Jadranu, takšne plaže sicer v svetu niso nič novega.

Obiskovalci plaže morajo spoštovati pravila in običaje tega območja. V islamu je hidžab opisan kot "ščit, s katerim ženske pokrijejo svoje telo, vse, razen obraza in rok, in se tako zaščitijo pred nezaželenimi pogledi moških".

Hidžab že leta podžiga razprave. Tadžikistan, država s 96% muslimanov, je sprejela zakon, ki prepoveduje nošenje hidžaba. Gre za zadnjega v nizu 35 obsežnih zakonov, povezanih z vero. Oblasti trdijo, da je cilj "zaščita nacionalnih kulturnih vrednot" ter "preprečevanje vraževerja in ekstremizma".

Zakon, ki ga je prejšnji četrtek potrdil zgornji dom parlamenta, prepoveduje uporabo "tujih oblačil", vključno s hidžabom, pokrivalom, ki ga nosijo muslimanke. Namesto tega tadžikistanske državljane spodbujajo, naj nosijo tadžikistansko narodno nošo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta