Najbolj pohujšljiv del telesa

Urška Kereži
27.06.2017 09:08

Bi bili v čevljih svetovno znanega hollywoodskega igralca, scenarista in režiserja Bena Afflecka? Pri Alji Viryent Novak jih lahko obujete. Ali pa postanete ključni del njene zgodbe, saj še vedno išče vlagatelje in podpornike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

S čevlji je povezana, odkar pomni. Čevljar je bil dedek, pradedek tudi, zato se je v otroštvu najraje igrala v njuni delavnici, ustvarjala iz usnja in šivala. Ob tem pa sanjala, da bodo prav ti pari hodili po vsem svetu. In čeprav so ji na pot nenehno padale prepreke, je v dobrih čevljih trmasto preplezala vse - ali pač naredila korak več, da je bila okoli. Lansko jesen pa se je odločila - čas je zrel, da sanje postanejo resničnost. Ker plana B nima. Ter odločno najela približno sto kvadratnih metrov veliko delavnico v opuščeni stavbi propadlega tržiškega Peka.
Nekoč žena strmoglavljenega filipinskega diktatorja Imelda Marcos s tri tisoč pari, danes Carrie Bradshaw, Victoria Beckham z več kot sto primerki so ikone, nore na čevlje. Salvatore Ferragamo, Christian Louboutin, Manolo Blahnik, Giuseppe Zanotti pa čevljarski bogovi. In kakšen odnos do tega predmeta poželenja imamo Slovenke?
Čeprav so bile fluorescenčne pete mojih ročno izdelanih klasičnih salonarjev lepo sprejete, je večina naročnic vendarle želela črne. Prepričanje, da smo Slovenke precej zadržane, torej nesporno drži.
Kdo recimo jih ponosno nosi?
Pri tej prvi kolekciji, omejeni na sto parov, je šlo predvsem za idejo, ne toliko za čevlje. Z nakupi so nas ljudje podprli, ker verjamejo, v kar verjamem jaz - da se da v Sloveniji izdelovati dobro obutev, da je treba ustvarjati nova delovna mesta ter ohranjati dediščino in znanja, ki povsod izumirajo. Večina je bila zato poslovnežev, ki so prav tako začeli iz nič, ter pravnikov.
V tujini pa?
Tudi predvsem Slovenci. Ki si še bolj želijo uspešnih domačih zgodb.
250 evrov za par nam torej ni "nepremostljiva ovira"?
Veste, koliko stane kos plastike z vezjem, ki mu rečemo mobilni telefon in ga uporablja večina? 500 evrov ali več. Bi za čevlje, ki več deset ur nosijo vaše telo, odšteli manj? Veliko jih kupuje še dražje. Ker v celoti usnjen, kvaliteten čevelj dejansko stane še več.
Kako visoko potem cenimo vrhunski čevljarski izdelek?
Vsekakor na več kot 1000 evrov.
In koliko v povprečju potem res odštejemo zanj?
Žal večina kupuje poceni robo. Ker ne razmišlja o zdravju nog, kaj šele o onesnaževanju okolja s plastičnimi in nerazgradljivimi odpadki. Res pa je, da tudi to zavedanje narašča in vse več posameznikov raje kupuje kakovostnejše kot nekakovostno ter poceni.
Drugi spol pa? Kako so bili iskani vaši klasični moški modeli?
Čevlje so dobesedno razgrabili. Saj so tako rekoč večni.
Čevlji potem niso zgolj obsesija "Venerjank", ki je tam daleč na Marsu ne morejo razumeti?
Da moški ne razumejo, kaj ženskam pomenijo dobri in udobni čevlji, predvsem pa, zakaj jih želimo toliko, ostaja dejstvo. Saj so zadovoljni že s parom ali dvema. Je pa ženska moda tudi bolj razgibana in k vsaki kombinaciji seveda pristoji druga obutev.
Ampak od nekdaj so oboževali naša stopala. Nenazadnje o tem govori Pepelka. Zakaj potem nerazumevanje?
Po moje iz zgodovine. Ko je bil gleženj najbolj pohujšljiv del ženskega telesa, so obleke segale do tal, gležnjarji pa so zakrivali ostalo in tako vzbujali še večje poželenje. A je res, da smo ženske visoke pete prevzele od moških, ker smo jim s tem želele prevzeti moč ter vpliv, moškim pa so všeč odločne ženske, ki vedo, kaj hočejo. In taka je ženska v visokih petah - z vzravnano držo ter napetimi mišicami nog in zadnjice. Se potem še čudite, da nasprotni spol to privlači?
Potem tukaj korenini tudi ženski ljubezenski odnos do čevljev?
Sigurno je s tem nezavedno povezan. A ženske naj bi čevlje menda tako oboževale tudi, ker le stopalo, ko se zredimo, ostane enako.
Znamo v petkah zdaj tudi hoditi?
V veliki večini ne, zato raje nosimo balerinke. Nekatere smo se naučile od mam ter z vajo, druge so poskusile in obupale. Menim, da je tečaj zato nujen tako kot pri maturantskem plesu. Zato jih tudi organiziram.
S čevlji trenutno v svetu tako zaokrožijo milijarde evrov. Kupcev torej ne manjka, investitorjev, vsaj pri nas, pa. Zakaj? Kako je mogoče, da je ob takšnem povpraševanju tako malo zanimanja za vlaganje v njihovo proizvodnjo?
Večina vlagateljev investira v visoke tehnologije, ki lahko prinesejo hitro rast dobička v kratkem času. Proizvodnja s tem ciljem pa zahteva na tisoče parov enega modela, porazdelitev stroškov razvoja po vseh, ogromno ljudi, vsakega le eno fazo izdelave, norma je do minute izračunana, hkrati pa proizvodnja stoji takoj, če so stroški dela, elektrike, nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča previsoki. Dodana vrednost se tako ustvarja zgolj z zmanjševanjem teh stroškov. Moj pogled na čevljarstvo pa je tradicionalen in proces je daljši, z drugačnim jedrom, a prav tako z uporabo sodobnih tehnologij - od 3D-scanninga za ugotavljanje številke stopala do 3D-tiskalnikov, ki natisnejo kopito, laserskih rezalnikov, ki zmanjšajo stroške sekalnih nožev ... In tako kupci dobijo obutev visokega cenovnega reda za ceno serijsko izdelanih čevljev. Tudi takšne, ki jih težko najdejo v trgovini, denimo za široka stopala ali hallux valgus. Pravzaprav jim bomo ponudili 3D-file čevlja z vsemi parametri, izdelali jim jih bodo lahko celo na Kitajskem ali v Italiji. Odvisno, koliko denarja bodo zanje pripravljen odšteti.
Kako pravzaprav nastane univerzalna številka? Da jim potem rečemo 38, 39 ...?
Sistemi se razlikujejo po tem, kako merijo stopalo, katero mersko enoto uporabljajo. Velikost obutve pa se prilagodi tudi določenemu okolju glede na tipično stopalo. Angleži denimo izhajajo iz stare enote, 1/3 inča, ki ustreza 8,46 cm - in številke se stopnjujejo po polovičkah. Takšen je tudi ameriški sistem, medtem ko za mednarodnega velja Mondopoint, kjer se za osnovo vzameta dolžina in širina noge, podani v milimetrih. Uporabljajo ga tudi Nato in vojske v številnih državah. V Sloveniji imamo francosko številčenje, z enoto, ki je enaka 2/3 cm, kar znese 6,666 mm - in praviloma velja za celotno kontinentalno Evropo.
Svetovno znani igralec Ben Affleck se vam je po 2009., ko ste čevlje s čipko izdelali zanj ter mu jih na obisku v Sloveniji podarili, še kdaj oglasil? Naročil kakšen par?
Žal ne. Z zvezdniki je težko navezati sodelovanje, saj je njihova podoba dejansko sponzorsko pogojena. In čeprav sva o tem govorili z njegovo managerko, mi je kasneje priznala, da je bila zadolžena samo za takratno evropsko turnejo, zdaj pa stikov nima več.
Trenutno najbolj 'in' pa smo v?
Prihaja poletje in modni bodo sandali z močnejšimi petami okroglih oblik, ki jih bomo nosile na kratke nogavice. Bolj drzne pa bodo v poletnih gležnjarjih in visokih škornjih živih barv.
Zanimivo ter nenavadno je, da se pri večnem kolobarjenju trendov moda moških v visokih petkah ni nikoli ponovila.
Ne bi rekla, da se ni. Ravno zdaj so v debelejših podplatih na platnenih športnih copatih. Peta se je namreč razvila prav iz tega polnega, debelega podplata, ki je šel najprej na pol, da sta nastali dve peti, nato je sprednja odpadla in ostala je ena, zadaj.
Koliko parov pravzaprav nosite vi?
Večino časa sem v visokih petah in moj najljubši par so pisani sandali z osem centimetrov visoko polno peto, ki jih lahko nosim cel dan. Naredila sem jih sama. Sicer pa za vsak dan navadno izberem višino šest ali sedem centimetrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta