Ne čakajte na zadnji trenutek. Ali pač?

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
07.06.2024 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za letovanje v izbranem kraju ni smiselno čakati na last minute ponudbo.
Andrej Petelinšek

Če ste med tistimi, ki se za kraj letnega dopusta odločate v zadnjem trenutku, in ste bili navajeni, da ste vedno ujeli kako ugodno ponudbo v zadnjem hipu oziroma last minute, morate morda razmisliti o spremembi svojih potovalnih navad. Po besedah turističnih delavcev se tovrstna ponudba iz različnih vzrokov spreminja.

Med turističnimi produkti, ki ostanejo neprodani do zadnjega trenutka, so najpogosteje paketni aranžmaji, ki vključujejo nastanitev in letalsko vozovnico, organizirano skupinsko potovanje ali križarjenje, ostajajo tudi posamezne letalske vozovnice. "Bolj pomembno je vprašanje, ali se da dobiti tisto, kar si želimo," pravi Vesna Barbalic iz Kompasa. "Tik pred zdajci namreč ni veliko možnosti izbire, zato je pomembno, da je potnik v tem primeru fleksibilen, odziven in prilagodljiv. Če imate konkretne želje, kje bi želeli preživeti svoje poletne počitnice, in že imate izbran termin počitnic, ne priporočamo čakanja na last minute, temveč zgodnejšo rezervacijo. Če tega nimate ali morda ne želite načrtovati vnaprej, pa seveda tudi last minute ponudba pride v poštev. V tem primeru morate računati, da morda ne boste dobili točno tiste destinacije in tistega hotela, ki ju imate v mislih."

Hoteli cenejši, križarjenja dražja

Fleksibilnost potnikov pri iskanju last minute ponudb izpostavlja tudi Miran Bende Živčec iz agencije Galileo 3000. To pa je danes po njegovem mnenju za veliko večino ljudi nemogoče, ker imajo vnaprej določen termin dopusta in želje, kje bi ga želeli preživeti. Last minute ponudba se po njegovih besedah pojavi zgolj en teden pred odhodom, nihče pa ne more predvideti, za katero destinacijo in kateri hotel bo veljala. "Primerna je za nekoga, ki ni občutljiv za kategorijo hotela, in nekoga, ki mu je v bistvu vseeno, kam bo šel na letovanje. Važna je zgolj cena," pravi Bende Živčec.

Za cene last minute ponudb je pričakovano, da so nižje od rednih, zanje so namreč značilni visoki popusti. "Kolikšen je ta popust, pa je seveda odvisno od posameznega turističnega aranžmaja oziroma storitve ter od razpoložljivosti," pojasnjuje Vesna Barbalic. Nataša Jeza Kotnik iz turistične agencije Sonček pa dodaja, da imajo denimo cene letalskih vozovnic in križarjenj "obrnjeno logiko: bolj se datum bliža odhodu, dražje postajajo ponudbe. Za nižjo ceno je treba torej rezervirati čim prej." Z razvojem spletnih iskalnikov in možnosti hitrejšega spreminjanja cen pa se je zadnja leta marsikaj spremenilo, še pojasnjuje Jeza Kotnik. "Vse bolj tudi hotelske kapacitete prehajajo na način fleksibilnih cen. Cena je popolnoma podvržena trenutnemu povpraševanju in stanju zasedenosti. Gor in dol lahko niha vsakodnevno in gostje rezervirajo po načelu 'vzemi ali pusti'. Enako kot mleko v trgovini – isti produkt, a se cena zanj spreminja. Če ne naletimo na akcijo in kupimo dražje, se nimamo komu pritožiti. Imeli smo pač srečo ali smolo. Zato bo vedno bolj tako, da bo edino zagotovilo za ugodno ceno hitra rezervacija, na primer januarja za poletje," zatrjuje sogovornica. Po njenih besedah zato v turističnih agencijah skorajda ne izdajajo več tiskanih katalogov, temveč vlagajo čas in denar v izdelavo iskalnikov počitnic na spletu ali pri svetovalcih v agenciji. "To je naša edina konkurenčna prednost – da sledimo najnižjim cenam ter da so na klik razvidne tudi nekomu, ki si bo aranžma iskal sam preko spleta," razlaga Nataša Jeza Kotnik.

Med korono so potniki iz vse Evrope romali na dopust z avtomobilom, zdaj jih veliko leti s čarterjem.
Andrej Petelinsek

Za želeni kraj je boljša zgodnja rezervacija

So pa last minute ponudbe po mnenju vseh treh sogovornikov precej redkejše, kot so bile denimo še pred korono. "Po nekaj letih zaprtosti in omejenih potovanj že tretje poletje število potnikov raste, kljub temu da so se v pokoronskem obdobju cene zvišale, ponekod celo zelo zvišale. Iz Slovenije je manj čarterskih poletov, povpraševanje pa enako. Torej se ista letala neprimerno hitreje zapolnijo in organizatorjem počitnic ni potrebno ponujati letovanj po last minute cenah. Bolj zanimiva je potnikom postala first minute ponudba, ko že v januarju zaradi določenih popustov rezervirajo svoje zaželeno letovanje," razlaga Miran Bende Živčec.

Kako bo letos poleti z last minute ponudbami, je težko zanesljivo reči, poudarja Nataša Jeza Kotnik. Družinam še vedno priporočajo, naj ne čakajo na zadnji trenutek, sploh kakšne štiričlanske družine, ki potrebujejo družinsko sobo ali imajo kakšne druge specifične želje. "Po drugi strani pa se lahko zaradi sistema fleksibilnih cen zgodi, da bo najugodnejšo ponudbo ujel nekdo, ki je rezerviral meseca maja, ko ni niti first niti last minute obdobje. In tega se bo treba privaditi," meni sogovornica in dodaja, da še vedno priporočajo zgodnjo rezervacijo, saj so, gledano pod črto, takšni gostje na počitnicah najbolj zadovoljni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta