Odličen izbor klasičnih mojstrov

Mitja Gobec
31.07.2017 15:45

Festival Arsana: Koncerta pianista Miloša Mihajlovića in sopranistke Milene Arsovske

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Tretji koncert v nizu Klasični mojstri je bil namenjen klavirski glasbi, natančneje Frédéricu Chopinu. Izvajalec je bil srbski pianist Miloš Mihajlović iz Niša. Koncert je obsegal deset Chopinovih skladb: Nokturno v b-molu, dve Baladi (g-mol in As-dur), Scherzo b-molu, Valček v Es-duru, Polonezo v As-duru, za zaključek pa Andante spinato in Veliko briljantno polonezo v Es-duru.
Pianist Miloš Mihajlović je vse skladbe izvedel z briljantno tehniko in v izjemno hitrih tempih (oba valčka). Izjemne interpretacije so bile tako dinamično kot agogično zelo prepričljive. Zanimivo je, da med igro ne uporablja nobenih grimas, teatralnih gibov rok ali kakšnih drugih izvenglasbenih vizualnih elementov. Preprosto sede in igra. Zato ni čudno, da je ob končanem koncertu v slavnostni dvorani ptujskega gradu doživel stoječe ovacije. Dodal je Minutni valček. Dvorana je bila polno zasedena!
Mladen Delin je s povabilom tega izvrstnega umetnika na festival imel srečno roko. To je bil drugi vrhunec niza Klasični mojstri. Na račun smo prišli poznavalci in ljubitelji klavirske glasbe.
Zadnji koncert festivala Arsana na Ptuju je bil namenjen samospevom in arijam. Izvedla ga je mlajša makedonska sopranistka Milena Arsovska in pianist Pavel Singer. Spored je obsegal pesmi (samospeve) in arije italijanskih skladateljev. Pesmi so bile iz prve polovice 19. stoletja (Bellini, Rossini in Donizetti). Sledila sta dva predstavnika italijanske romantike: Stanislao Gastaldon in Vincenzo di Chiara, skladatelja takratne salonske glasbe. Drugi del je bil posvečen znanim arijam Donizettija, Verdija in Puccinija. Drugi del koncerta je uvedel pianist z Mascagnijevim Intermezzom iz Cavallerije rusticane. Izpostaviti je treba nekaj izvedb: samospeve Ples Gioachina Rossinija in La Spagnola (Španka) Vincenza di Chiara. Sledili sta Gildina arija iz Verdijeve opere Rigoletto ter arija O mio babbino caro iz opere Ginanni Schicchi Giacoma Puccinija.
Koloraturna sopranistka Arsovska ima za sabo že lepo pevsko kariero in gostovanja po vsem svetu. Sedaj poje v dunajski in praški operi ter v Ostravi. Naštudiran ima repertoar glavnih sopranskih opernih vlog, posveča se tudi samospevu. Njen glas je v višinah prodoren, dikcija včasih nekoliko medla, intonacija zelo čista. Pohvalim tudi korektno igro spremljevalca Paula Singerja.
V celoti gledano so bili letošnji umetniki niza Klasični mojstri odlično izbrani, za kar je zaslužen Mladen Delin. Upajmo, da bo tudi prihodnje leto imel tako srečno roko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta