Odlična nadgradnja predhodnika: Preizkusili smo najzmogljivejši Googlov mobilnik Pixel 9 Pro XL

Gregor Grosman
03.09.2024 15:10

Mobilni telefon je že na voljo tudi na slovenskem tržišču, kjer bodo lahko uporabniki dostopali tudi do funkcij umetne inteligence Gemini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Google Pixel 9 Pro XL
Gregor Grosman

Na testu smo imeli najsodobnejši mobilnik Google Pixel 9 Pro XL, ki ga je ameriški tehnološki velikan nedavno predstavil na dogodku v ZDA in ga je mogoče kupiti tudi na slovenskem tržišču. Najzmogljivejši Pixel doslej ima 16 Gb pomnilnika in je opremljen z novim procesorjem Tensor G4, ki so ga sami razvili v 4 nm-tehnologiji, izpostaviti pa moramo tudi podporo najnaprednejši umetni inteligenci, ki jo pri Googlu imenujejo Gemini. Uporabniku je v pomoč pri fotografiranju in snemanju videoposnetkov, pa tudi pri vsakodnevnih opravilih. Vsi kupci mobilnikov serije Pixel 9 bodo prejeli enoletno naročnino na paket Google One AI Premium, po poteku tega obdobja bodo za uporabo še več zmogljivih funkcij umetne inteligence, vključenih v paket, morali plačevati mesečno naročnino. Mobilniki Pixel 9 imajo nameščen operacijski sistem Android 14, UI-asistent Gemini pa je v seriji Pixel že "vgrajen". 

Oglejmo si najprej tehnične specifikacije Pixel 9 Pro XL. Mobilnik ima dimenzije 162,8 × 76,6 × 8,5 milimetrov, diagonala svetlega in kontrastnega zaslona Super Actua z zaobljenimi robovi pa meri 171 milimetrov (6,8 palca). Zaslon ščiti steklo Gorilla Glass Victus 2 in med testom nam kljub nošenju dveh mobilnikov v žepu na zaslon ni uspelo narediti prav nobene praske. Naprava je sicer težka 221 gramov, skupaj z zaščitnim ovitkom nekaj gramov več. A ga je priporočljivo uporabiti, saj so stranice precej gladke in je oprijem telefona v roki bistveno boljši. Konec koncev si nihče ne želi, da bi mu po pomoti zdrsnil iz rok in padel na tla. 

Mobilnik kot fotoaparat

Baterija ima kapaciteto 5060 mAh, nam je na testu vzdržala več kot en dan in tako da ni bilo potrebe po iskanju vtičnice ali priklapljanju zunanjih baterij. Pričakovanja po avtonomiji so bila s tem izpolnjena. Je pa seveda odvisno, kako in koliko mobilnik uporabljate. Pomemben podatek je tudi, da se bo v načinu hitrega polnjenja baterija do 55-odstotne napolnjenosti napolnila v približno 30 minutah. Lahko bi šlo hitreje, ne bomo lagali, a v praksi je hitrost polnjenja dovolj hitra. Seveda Pixel 9 podpira tudi hitro brezžično polnjenje in deljenje energije z drugimi napravami.

Sistemskega pomnilnika 16 Gb je dovolj za hitro in zanesljivo izvajanje aplikacij in njihovo hrambo, uporabnik pa ima na voljo najmanj 128 Gb in največ 1 Tb pomnilniškega prostora. Če veliko snemate video vsebine, vam svetujemo nakup modela z vsaj 256 Gb pomnilnika. In že smo pri fotografskih zmogljivostih mobilnika. 

Pixel 9 Pro je opremljen s trojnim fotoaparatom na zadnji strani telefona. Prvi je širokokotni fotoaparat z ločljivostjo 50 milijonov točk, drugi ultra širokokotni fotoaparat z ločljivostjo 48 milijonov točk in makro ostrenjem, tretji pa je fotoaparat s teleobjektivom z ločljivostjo 48 milijonov točk in petkratno optično povečavo, ki še kako koristi. Vsem fotoaparatom je pri ostrenju v pomoč tipalo LDAF z laserskim zaznavanjem, vsi senzorji imajo tudi optično in elektronsko stabilizacijo slike. Pod črto lahko zapišemo, da so posnetki kakovostni in barviti, pomembna informacija je še, da lahko, česar nekateri konkurenčni mobilniki ne omogočajo, med snemanjem videa tudi fotografirate. Fotoaparat za selfije ima široko vidno polje 103 stopinje. Tako bodo lahko tudi tisti s krajšimi rokami brez težav naredili selfie z več ljudmi.  

Brez UI več ne gre

Ne moremo mimo hitre odzivnosti mobilnika. Operacijski sistem je odziven, vse aplikacije so se dovolj hitro zagnale, tudi pri igrah smo se več igrali kot čakali na nalaganje. Predvsem odklepanje telefona je bilo super hitro - odklepanje z obrazom in prstnim odtisom delujeta brezhibno. Zanimiva in uporabna je možnost, da ustvarite zasebni prostor, zaščiten z geslom, v katerega lahko namestite aplikacije in vsebine, za katere želite, da ostanejo zasebne, če bi vaš telefon kdaj uporabljal kdo drug. 

Seveda smo se poigrali tudi z Geminijem. Ker je mesto ob Dravi nedavno v okviru Red Bullovega dogodka preletelo nekdanje Titovo letalo, smo umetni inteligenci naročili, naj zbere informacije o tem letalu. In v hipu nam je Gemini postregel z želenimi podatki. Ko smo na fotografiji na spletu videli reklamo za neznano športno opremo, smo Geminija vprašali, katere mišice treniramo z njo. Zaradi bolečin v križu nam je UI pomagala poiskati tudi najbližjo restavracijo s hamburgerji, seveda pa zmore še veliko več.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta