Pljučni rak je tihi ubijalec: Znate prepoznati 4 najbolj očitne simptome, ki bi lahko kazali nanj?

D.Ži
01.12.2022 10:31

Potem ko je britanski televizijski zvezdnik sporočil, da umira za rakom, zdravstveni delavci opozarjajo, da je s pravočasnim ukrepanjem bitko s težko boleznijo mogoče dobiti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Pljučni rak je glavni vzrok smrti v Angliji in peti najpogostejši vzrok smrti nasploh. Pred kratkim je na Otoku televizijski voditelj Jonnie Irwin razkril, da ima terminalnega raka. Da bo novico objavil, se je odločil, potem ko so mu povedali, da se je rak iz njegovih pljuč razširil že v možgane.

Voditelj, ki je znan po vodenju oddaje A Place in the Sun na Channel 4 in Escape to the Country na BBC-ju, je dejal, da je bil njegov prvi opozorilni simptom zamegljen vid med vožnjo po Italiji avgusta 2020.

V tednu po vrnitvi s snemanja oddaje je izvedel, da mu je "ostalo še šest mesecev življenja".

Znani TV voditelj v pretresljivi izjavi sporočil, da umira: Moja otroka bosta odrasla, a očeta ne bosta poznala

V začetku tega leta je britanska nacionalna zdravstvena organizacija zagnala kampanjo za obeležitev dneva pljučnega raka v avgustu in poudarila, na katere simptome moramo pri prepoznavanju bolezni biti pozorni. 

Profimedia

Kampanja Help Us Help You  (Pomagajte nam vam pomagati) je namenjena ljudem z največjim tveganjem za razvoj bolezni, še posebej tistim, starim 60 let in več, ter ljudem, ki neradi obiskujejo osebnega zdravnika.

To so štirje opozorilni znaki in simptomi, na katere bi morali biti ljudje pozorni in takoj obiskati svojega osebnega zdravnika, če se pojavijo.

Vztrajna zasoplost

Paula Chadwick, izvršna direktorica Roy Castle Lung Cancer Foundation, je dejala: "Če imate simptome, kot sta trdovraten kašelj ali težko dihanje, je zelo pomembno, da ukrepate in se obrnete na osebnega zdravnika. Ne odlašajte. Ne domnevajte, da ni razloga za skrb. Naj vas ne skrbi, da bi motili zdravnike. Vedno je najbolje preveriti, kajti če gre za raka v začetni fazi, je zelo pomembno, da ga odkrijete zgodaj."

Ponavljajoče se okužbe prsnega koša

Še en opozorilni znak pljučnega raka so okužbe prsnega koša, ki se ponavljajo. Simptom je izpostavila Tracy Bourne, 59-letnica iz Stoke-on-Trenta, ki je prvič ponavljajoč se kašelj opazila okoli božiča 2018. Marca 2019 je dobila hudo vnetje prsnega koša in zbolela. Pljučni rak so ji diagnosticirali nekaj tednov po obisku zdravnika in rentgenskem slikanju. Od takrat je prestala operacijo, s katero so ji odstranili del pljuč. Bolezen je medtem premagala. "Mislil sem, da gre zgolj za okužbo prsnega koša, in čeprav so me poslali na slikanje, sem kar naprej odganjala misel, da gre za raka na pljučih, ker nikoli v življenju nisem kadila," je dejala Bourne. "To zgolj dokazuje, kako pomembno je poiskati pomoč, če nekaj ni v redu. Vsem, ki vas pesti kašelj, ki ne izgine, svetujem, da se obrnete na zdravnika in odpravite na pregled."

Profimedia

Izkašljevanje krvi

Izkašljevanje krvi je vedno razlog za skrb, in če se to zgodi, morate takoj obiskati zdravnika. Cally Palmer, nacionalna direktorica britanskega oddelka za boj proti raku, pravi: "Vemo, da večina ljudi, ki jim dovolj zgodaj odkrijejo pljučnega raka, preživi, ​​zato je nujno, da se ljudje zavedajo simptomov in se čim prej javijo."

Izguba apetita

Nenadna izguba apetita ali nepojasnjena izguba teže sta lahko opozorilna znaka pljučnega raka. Bolniki imajo lahko tudi težave pri požiranju, čutijo bolečino med požiranjem in piskajoče dihajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta