Počitnice na hrvaškem otoku Lošinju lahko imajo zdravilni učinek

Ba. V.
08.08.2023 06:00

Celo v poletnih mesecih, ko se na Jadran zgrnejo množice turistov, je mogoče na Lošinju in sosednjih otočkih najti mir in tišino

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večerni pogled na Mali Lošinj
Shutterstock

Ko se v našo deželo privlečejo prve jutranje megle in postajajo dnevi opazno hladnejši, ni nič lepšega, kot pobegniti nekam, kjer je zrak čez dan še vedno prijetno topel in diši po soli. Poleg Istre nam je Slovencem za krajše izlete na morje najbližji Kvarnerski zaliv, kjer najraje uživamo na otokih Krku, Rabu, Pagu in Lošinju. Če imamo srečo, se lahko tam še ves september kopamo v prijetno toplem morju, nekoliko nižje temperature pa so zelo primerne tudi za raziskovanje otoških znamenitosti.

Čeprav je najmanjši med naštetimi, se Lošinj ponaša z razvejeno turistično infrastrukturo, tako da lahko nastanitev izbirate med udobnimi hoteli in resorti, vilami iz druge polovice 19. stoletja, glampingi in zasebnimi apartmaji. Raziskujete lahko pristaniška mesteca s pastelnimi fasadami, obiščete katerega od muzejev v Malem ali Velem Lošinju ali kar mesto Osor, ki velja za nekakšen muzej na prostem, saj so v njem vidni ostanki dela človeških rok iz vseh zgodovinskih obdobij. Ob vsem naštetem pa najdemo na Lošinju tudi številne zaklade kulturne dediščine: cerkve, samostane in ostanke antičnih naselij. Nujno je obiskati Mali Lošinj, znamenit zaradi sprehajališča ob morju, in slikovit Veli Lošinj z bogato tradicijo pomorstva.

Na otok po energijo

Značilno za Lošinj je subtropsko sredozemsko podnebje, v katerem uspevajo gosti borovi gozdovi in druge zdravilne rastline. Zaradi ugodnega podnebja sta bila Mali in Veli Lošinj že leta 1892 razglašena za naravni zdravilišči. Vse to je pomagalo oblikovati privlačne programe velnesa in tretmaje, ki so korak naprej od nekdanjih konzervativnih oblik zdravljenja. Nič čudnega torej ni, da so turistični strategi za Lošinj že pred leti izbrali slogan Island of Vitality – Otok vitalnosti.

Osor leži ob mostu, ki povezuje Lošinj s Cresom.
Shutterstock

Celo v poletnih mesecih, ko se na Jadran zgrnejo množice turistov, je mogoče na Lošinju in sosednjih otočkih najti mir in tišino. S čolnom se lahko zapeljemo do majhnih, osamljenih plaž in zalivčkov, ki so pogosto dosegljivi samo po vodi. Trajekti in turistične ladjice pa prevažajo goste na bližnje otočke Ilovik, Susak in Unije, kjer je promet z avtomobili prepovedan. Trajnostni turizem na njih veliko stavi na obiskovalce, ki znajo ceniti lepo ohranjeno naravo in kulturno dediščino. Gostje, ki uživajo v preprostem življenju in se lahko odrečejo določenim privilegijem, najdejo na teh otočkih svoj mir v pristnem vzdušju otoških ribiških vasic in pomirjujočem spokoju narave.

Samosvoj Susak

Susak leži zahodno od Lošinja, nanj pa je, kot rečeno, mogoče priti le po morju. Poleg ribištva in vinarstva je trajnostni turizem tretji steber, na katerega se opirajo prebivalci Suska. Naravne peščene plaže na otoku privlačijo kopalce, pomorcem pa povzročajo nemalo preglavic, ker čolni in barke na obsežni plitvini, segajoči 400 metrov v morje, zlahka nasedejo. Na otočku je stalno naseljenih zgolj kakih 200 prebivalcev, ki govorijo arhaično narečje in ob svečanih priložnostih radi pokažejo značilno narodno nošo z mini krilom. Ena od znamenitosti otoka je župnijska cerkev sv. Nikolaja iz leta 1770, v katero so namestili velik lesen križ iz 12. stoletja, dodobra spran v morski vodi. Legenda pravi, da so ga zlahka prinesli skozi vrata cerkve, vendar ga nikakor niso mogli več odnesti ven, čeprav so vrata ostala popolnoma enaka. Turistični vodniki pa obiskovalce radi popeljejo tudi na degustacijo otoškega vina ter na pokopališče. Veliko izseljencev s Suska namreč živi v Združenih državah Amerike, zlasti v mestu Hoboken v zvezni državi New Jersey. Želijo si biti pokopani v domači zemlji, zato neredko grob uredijo že pred svojo smrtjo. Zanimiv pa je tudi sprehod do svetilnika, enega največjih in najpomembnejših v Kvarnerju. Stoji na vzpetini 98 metrov nad morjem, ki je hkrati najvišja točka na otoku in ponuja izjemen razgled po Kvarnerskem zalivu.

Susak je raj za ljubitelje prvobitnosti.
Shutterstock

Tudi če se ob obisku Lošinja ne boste ustavili v nobenem muzeju, če si ne boste ogledali nobene atrakcije in se ne boste podali na noben sosednji otoček, vas bo otok s svojimi vonji, barvami in umirjenostjo napolnil z energijo, iz katere boste črpali še dolgo po obisku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta