Pohorska omleta ni fast food sladica

Barbara Bradač Barbara Bradač
28.05.2018 17:36

Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor je pobudnica projekta zaščite pohorske omlete kot zajamčene tradicionalne posebnosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Moderniziran videz pohorske omlete, ki je zgolj prepognjena. Izvirno je upognjena leva in desna stran proti sredini, omleta pa je nato zvrnjena na posodo, da predstavlja hrib - Pohorje.
Andrej Petelinšek

Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor je pobudnica projekta zaščite pohorske omlete in skupaj z Zavodom za turizem Maribor so si zadali, da bodo to pohorsko sladico zaščitili kot zajamčeno tradicionalno posebnost. A pot do tega je še dolga, saj je treba uskladiti in poenotiti recept, videz, zgodovino in avtorstvo. V ta namen so se na omenjeni srednji šoli, kjer so ustanovili tudi društvo Okusi Pohorje, zbrali in izmenjevali mnenja gostinci, predstavniki zavoda za turizem in te srednje šole. Ob zbranem omizju ni manjkala kuharica Ida Mir, tudi učenka Viljema Račiča, ki jo je naučil peči pohorsko omleto. Pohorsko omleto je namreč prvi pripravil Račič, upravnik in kuharski mojster iz Železničarskega doma, njegov recept je star 68 let.

Andrej Petelinsek

Ob bok blejski rezini in trojanskim krofom

"Kulinarika je pomemben del v turizmu in velik del turistov, če si kaj privoščijo, si košček lokalne kulinarike, zato je pomembno, da imamo vsaj eno prepoznavno jed, s katero lahko promoviramo regijo," pojasnjuje Jana Voršič iz Zavoda za turizem Maribor, kjer bodo izvajali tudi promocijske aktivnosti. "Pohorska omleta se lahko postavi ob bok blejski kremni rezini in trojanskim krofom in postane kulinarični zaščitni znak Maribora in Pohorja. Tako kot turisti množično na Bledu čakajo tudi eno uro, da kupijo rezino, ki v bistvu ni nič posebnega, a tam dobro prodajajo zgodbo, lahko mi enako naredimo s pohorsko omleto," pravi koordinator projekta Andrej Purgaj iz SŠGT Maribor. Še pred tem pa morajo poenotiti sestavine in njihovo razmerje, videz in zgodbo.

Andrej Petelinsek

Tri žlice moke, tri jajca in tri žlice sladkorja

Za pohorsko omleto ni ohranjen izvirni recept, ampak se je ohranil preko ustnega izročila. Danes so se uskladili glede sestavin. Za dve osebi veljajo tri žlice moke, tri jajca in tri žlice sladkorja, ker pa so žlice različno velike in napolnjene, bodo na srednji šoli pripravili recept po merskih enotah in predlog videza. To bodo poslali gostincem, več kot 20 jih pri projektu sodeluje, in se nato 11. junija na delavnici pogovorili tudi o morebitnih nejasnostih ali težavah. Vsekakor pa bo treba gostu vnaprej povedati, da bo za dobro in pravo pohorsko omleto moral malo počakati, saj postopek priprave zahteva svoj čas, najmanj 20 minut. "Pohorska omleta ni fast food sladica," je jasen Andrej Purgaj.

Andrej Petelinsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta