Potopite se v bogat barvni in miselni svet Vincenta Van Gogha

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
02.06.2023 15:30

Organizatorji razstave v avstrijskem Gradcu so slike svetovno priznanega umetnika digitalizirali in jih "oživili" v virtualni resničnosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Gradcu se lahko potopite v Van Goghove slike.
Cofo Entertainment

Ljubitelji slik Vincenta Van Gogha si lahko dela tega priljubljenega in po vsem svetu cenjenega postimpresionističnega umetnika ogledajo na povsem nov način. Na sejmišču v avstrijskem Gradcu je namreč od danes na ogled razstava Van Gogh - The Immersive Experience, za katero so bile umetnikove slike obdelane z najsodobnejšo digitalno tehnologijo, ki jih je dobesedno prestavila v virtualno resničnost. 

V klasični dvodimenzionalni postavitvi v prvem delu razstave so navedena dejstva iz Van Goghovega kratkega, a nadvse plodovitega življenja. Čeprav se je preizkusil v različnih poklicih in nikoli ni študiral slikarstva, je do prezgodnje smrti pri 37 letih ustvaril približno 900 slik in 1100 skic. Najbolj znane med njimi, z reprodukcijami predstavljene tudi na graški razstavi, so danes med najdražjimi slikami na svetu, saj dosegajo vrednosti več deset milijonov evrov. Medtem ko so nekatere del zbirk velikih svetovnih muzejev, so druge last zasebnikov in le redko na ogled javnosti.

Umetnost, približana množicam

Najbrž je prav to spodbudilo ustvarjalce razstave Van Gogh - The Immersive Experience, da so se lotili zahtevnega dela. Slike so z inovativnimi svetlobnimi instalacijami večkratno povečane in projicirane na vse štiri stene razstavnega prostora, s čimer gledalec dobi vtis, da se je dejansko potopil v Van Goghov barvni in miselni svet. Polurno projekcijo slik spremljajo citati iz slikarjevih številnih pisem bratu Theu in subtilna glasba, ki še poudari doživetje. Vrhunec ogleda je desetminutni "sprehod" z očali za virtualno resničnost, skozi katera dobi gledalec vtis, da je vstopil v središče Van Goghovih prizorov.

Nekateri prizori s pomočjo 3D-očal zaživijo v virtualni resničnosti.
Dominik Gruss

Z digitalizacijo so ustvarjalci dosegli dva cilja: dela so približali tistim ljubiteljem Van Goghovega slikarstva, ki si ne morejo privoščiti obiska svetovno znanih muzejev, kjer so razstavljeni originali. Po drugi strani pa digitalizacija in virtualna resničnost pritegneta tudi mlajše obiskovalce, ki zaradi stalne uporabe zaslonov virtualni svet dojemajo kot nekakšno vzporedno resničnost.

Interaktivno umetniško doživetje je gostovalo že v več evropskih mestih, kjer si ga je doslej lahko ogledalo več kot 2,5 milijona gledalcev. V Gradcu bo razstava na ogled do 10. junija, organizatorji pa priporočajo spletni nakup vstopnic za točno določen termin. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta