(FOTO) Razstava v Sinagogi Maribor: Preprostega odgovora ni

Jon Knez Jon Knez
26.05.2023 18:32

Razstava o prekmurskih in medžimurskih Judih je zaključek projekta Never Forget

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med prvimi so si razstavo ogledali dijaki Prve gimnazije Maribor.
Domen Kodrič

V Sinagogi Maribor so odprli razstavo Zgodba o dveh transportih. Razstava je bila pripravljena kot zaključek mednarodnega projekta Never Forget, pripoveduje pa o dolgi zgodovini Judov z območja Prekmurja in Medžimurja, vzponu in razcvetu judovskih skupnosti na tem območju, njihovemu doprinosu k razvoju mest in krajev v obeh pokrajinah ter žalostni usodi, ki jih je doletela med holokavstom.

Avtor razstave in direktor Sinagoge Maribor Boris Hajdinjak je odprl razstavo.
Domen Kodrič

Avtor razstave in direktor Sinagoge Boris Hajdinjak je povedal, da je ideja razstave, da iz fraze o transportih v taborišča smrti pridejo do celovitejše zgodbe. "Zgodba o transportih govori o tem, da ne vemo, kaj je bilo pred transporti, po tem pa ni bilo več ničesar. Želimo priti do celovitejše zgodbe, še zdaleč pa ni celotna. Transporta sta se zgodila v nekem kontekstu. Del pomora v Auschitwzu so bili prekmurski in medžimurski Judje. Osvetljujemo tudi zgodbo sonderkommande. To so bili Judje, ki so sodelovali pri ubijanju drugih Judov. Žal je bil zraven tudi predstavnik iz Prekmurja, ki je upepelil truplo lastnega očeta. Tudi žrtve dr. Mengeleja so prikazane na razstavi. Tudi ni nepomembno, kako so se preživeli vračali iz taborišč in kaj se je z njimi dogajalo po vojni. Ni preprostega odgovora, najslabši odgovor bi bil, da je to zgodba o zgolj dveh transportih," je pojasnil.

Domen Kodrič

Projekt Never Forget, ki ga je podprla Evropska unija in združuje partnerje Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, Občino Lendava in judovsko skupnost v Čakovcu na Hrvaškem, je bil namenjen spodbujanju spominjanja na žrtve holokavsta in krepitvi evropske državljanske kulture, demokracije, spoštovanja človekovih pravic ter razmišljanju o evropski kulturni raznolikosti in skupnih vrednotah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta