Električna ofenziva iz nemškega Wolfsburga: Po ID.3 in ID.4 iz avtomobilskega koncerna prihaja ID.5

Janez Kovačič Janez Kovačič
18.05.2022 05:00

Nemški koncern povečuje ponudbo električno gnanih športnih terencev, pri čemer je novinec dobil kupejevski zadek oziroma podobo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvi kupejevski električno gnani športni terenec je gabaritsko malenkost nad ID.4, v marsičem pa se z njim spogleduje.
Janez Kovačič

Po ID.3 in ID.4 nemški koncern rojeva še ID.5. To je prvi kupejevski športni terenec v električni baterijski izvedbi konglomerata iz Wolfsburga, pri čemer k tej izvedenki dodajajo še ono z oznako GTX, kar pomeni, da sta električno gnani obe osi. In ker se v zadnjih mesecih želja po tovrstnih avtomobilih opazno povečuje, je prav vedeti, da se je predprodaja pri nas že začela.

Notranje okolje z armaturo vred je znano, "ročica" menjalnika je na desni strani konzole pod volanom, ugaja množica odlagalnih prostorov, tudi preglednost nazaj.
Janez Kovačič

ID.5 je zgrajen na sedaj že znani koncernski platformi MEB in je s svojimi 460 centimetri dolžine in 277-centimetrsko medosno razdaljo gabaritsko malenkost nad ID.4. To pomeni, da se dokazuje z ugodno prostornostjo (tudi) na zadnjih sedežih in razkošnim volumnom prtljažnika, ki zmore pogoltniti od najmanj 549 do največ 1561 litrov prtljage. To, da se ID.5 kaže kot kupejevski športni terenec, je bilo pričakovati, saj so ti zadnje čase v veliki modi. Kljub nežno navzdol potisnjeni strehi v zadnjem delu bistveno ne trpi prostor za glave višjih na zadnjih sedežih, kolesna platišča so serijsko kar 19-palčna, za tiste, ki hočejo in zmorejo, celo 21-palčna.

Električni baterijski avtomobili se dokazujejo z razkošnimi prtljažniškimi volumni, kar velja tudi za ID.5.
Janez Kovačič

Notranjost z armaturo vred ponuja znano okolje - za tistega, ki je že sedel v ID.4. Menjalniku ukazuješ z vrtljivim stikalom na desni strani konzole, ki vozniku ponuja osnovne informacije. Morda se rešitev ne zdi najbolj posrečena, toda očitno je v družini ID. dobila domovinsko pravico. Volan je v spodnjem delu rahlo prirezan, 12-palčni multifunkcijski zaslon, ki pozna tudi glasovno upravljanje, je postavljen ravno prav visoko, na voljo je res veliko večjih in manjših odlagalnih prostorov. Sedi se nekaj višje, preglednost nazaj je spodobna.

Sedenje zadaj: udobno in prostorno tudi za tiste, ki niso standardnih gabaritov
Janez Kovačič

ID.5 je oziroma bo na voljo v treh variantah moči elektromotorja: v najšibkejši bo ponujal 128 kW/174 KM, v nekaj zmogljivejši 150 kW/204 KM, pri čemer gre moč na zadnji kolesni par. Štirikolesno gnani GTX bo zmogel hitrih in iskrih 6,3 sekunde do 100 km/h, najvišja hitrost bo omejena na 180 km/h. Pri vseh treh variantah je zraven baterija s kapaciteto 77 kWh, pri čemer tovarna napoveduje pri izvedenkah ID.5 Pro in ID.5 Pro Performance doseg do 520 kilometrov po protokolu WLTP, medtem ko naj bi štirikolesni GTX zmogel 490 kilometrov dolgo pot z enim polnjenjem baterije. Pri polnjenju so naredili korak naprej - z enosmernim tokom je mogoče baterijo polniti z močjo do 135 kW (prej 125 kW). To skrajša čas polnjenja baterije od pet do 80 odstotkov za do devet minut. Spodbudno, ampak v praksi je marsikaj drugače.

Ob množici asistenčnih sistemov kaže omeniti vsaj dva, ki sta, žal, opcijska. Menda dovolj znani travel assist v novi izvedbi omogoča ohranjanje smeri vožnje, tudi če ni sredinske črte, pač pa le črta na eni strani voznega pasu. Gotovo je zelo uporabna tudi parkirna asistenca, ki si zmore zapomniti pet najpogostejših parkirnih mest in vse opravi sama.

Janez Kovačič

Če bo vse v redu z obljubljeno dobavo, bi morale do tedaj veljati tudi cene. V najcenejši izvedenki Pro (128 kW) bo ID.5 naprodaj za 49.368 evrov, medtem ko bo stala izvedenka Pro Performance (150 kW) 50.969 evrov. Štirikolesni GTX bo tudi tukaj odstopal - zanj bodo hoteli 59.384 evrov.

Janez Kovačič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta