(PREMIERA) Ford transit courier: V prvi vrsti električni pogon in uporaben tovorni prostor

Peter Pirkovič
18.04.2023 06:00

Na enaki platformi, kot jo ima električna puma, so gradili tudi novo generacijo transita courierja, ki bo poleg električnega pogona na voljo tudi z bencinskim in dizelskim motorjem. Na ceste zapelje šele prihodnje leto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi transit courier bo ob običajnih motorjih na voljo tudi s 100-kilovatnim elektropogonom. 
Ford

Najmanjši iz Fordove družine lahkih gospodarskih vozil je dobil novo nadaljevanje. Ker gre mobilnost v smeri elektrifikacije, so na prvi predstavitvi največ pozornosti namenili baterijski verziji. Torej e-transit courier bo opremljen s 100-kilovatnim električnim motorjem, medtem ko kapaciteta baterij za zdaj še ni razkrita, so pa pri Fordu napovedali, da bo te na hitri polnilnici z enosmernim tokom možno polniti z močjo do največ 100 kilovatov (z izmeničnih tokom do 11 kW). V optimalnih razmerah bi postanek za polnjenje z 20 na 80 odstotkov trajal 35 minut. Da bodo privabili še več kupcev, pri Fordu obljubljajo, da bodo kupce obdarili z enoletnim brezplačnim dostopom do omrežja polnilnic BlueOval, ki bo do leta 2024 predvidoma vključevalo pol milijona javnih polnilnic.

Fordovi mojstri so poskrbeli, da je tovorni malček dobil tudi svežo in nekoliko bolj atraktivno zunanjo podobo, a bolj kot to bosta uporabnike zanimali velikost in nosilnost tovornega prostora. Ta se je v primerjavi s predhodnikom nekoliko povečal in vanj je možno naložiti dve euro paleti, predvsem zaradi 208 mm večje širine med obodoma zadnjih koles (skupno 1220 mm). Za 18 centimetrov je povečan nakladalni prostor v dolžino (1803 mm), za slab centimeter je tudi višji (1253 mm), kar pomeni, da je v njem skupno za 2,9 m3 prostora. Pri Fordu so podobno kot pri drugih znamkah uredili, da se tovorni prostor nekoliko poveča s posebno odprtino v predelni steni in tako omogoči, da se natovorijo stvari, ki ne presegajo dolžino 2,6 metra. Električna verzija zmore prepeljati do največ 700 kg težak tovor, pri dizelskih in bencinskih verzijah pa je nosilnost znižana na 678 kilogramov, a je možno doplačilo za izvedbo s povečano nosilnostjo (845 kg). Kar se tiče vleke prikolice, ima največjo zmogljivost transit courier dizelskim motorjem (1100 kg), medtem ko ima baterijska verzija omejitev pri 750 kilogramih. Kar se tiče motorne palete, kupci lahko izberejo Fordov litrski bencinski motor EcoBoost z močjo 74 kW (100 KM) ali 92 kW (125 KM) in 1,5-litrski dizelski motor EcoBlue s 74 kW (100 KM).

Merilniki so zdaj digitalni, infotainment zaslon meri dvanajst palcev. 
Ford

Potniška kabina je prav tako doživela korenito prenovo, ki vsebuje povsem novo zasnovo armaturne plošče, več serijske opreme in kakovostno paleto vgrajenih materialov. Središče dogajanja bo za voznika predstavljal velik prikazovalnik z dvema zaslonoma v velikosti dvanajst palcev. Eden je v vlogi digitalnih merilnikov, drugi pa kot osrednji zaslon na dotik (multimedijski sistem Sync4), v katerega so uvrščeni najaktualnejši sistemi. Omeniti velja še zanimiv pisarniški paket (Office Pack), ki vključuje zložljivo ravno delovno površino in osvetlitev za preprostejšo ter udobnejšo uporabo prenosnega računalnika ali izpolnjevanja papirnate birokracije.

Notranjost je širša in zdaj lahko sprejme dve euro paleti.
Ford

Pri Fordu izpostavljajo, da bodo stroški vzdrževanja pri električni verziji za 35 odstotkov nižji kot pri modelu z dizelskim motorjem, da so v sodelovanju s strokovnjaki razvili nove ključavnice, ki vlomilcem precej otežijo oziroma onemogočijo dostop do tovora, malčka bodo od sredine prihodnjega leta sestavljali v romunski tovarni v Craiovi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta