(PREMIERA) Hyundai ioniq 6: Nadaljevanje elektro preobrazbe

Peter Pirkovič
20.09.2023 06:00

Nov član električne družine Ioniq, ki nosi številko 6, je zdaj na voljo tudi slovenskim kupcem. Zaradi velikega povpraševanja z vseh koncev sveta je tovarna v Južni Koreji za Slovenijo letos rezervirala le okrog 35 avtomobilov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V primerjavi z Ioniqom 5 je mlajši brat veliko bolj zaobljen.
Peter Pirkovič

Že pred dvema letoma, ko smo spoznali prvega resnega znanilca električne dobe pri korejski znamki, je bilo jasno, da se preobrazbe lotevajo zelo preudarno in v skladu z obstoječimi trendi. Zdaj je k nam zapeljal nov model, ki omenjeno ponudbo električarjev le še nadgrajuje, čeprav njegovo tehnično drobovje povečini poznamo. Videz štirivratne kupejevske limuzine na cesti ne bo ostal neopažen. V to smo še kako prepričani. Kot smo pred časom zapisali, s strani deluje kot lok, ki spredaj prebija zrak, zadaj pa ga prav tako nežno spušča k tlom. Vse skupaj ni le estetsko, ampak je zagotovo tudi v službi aerodinamike in se zelo zgleduje po konceptu Prophecy. Kar se tiče aerodinamike, koeficient zračnega upora je izjemno nizek, le 0,21. Kupejevska streha največji davek vzame pri prtljažnem prostoru oziroma dostopu, saj je pri manjši odprtini težko nalagati večje kose. Prostornina zadnjega dela sicer znaša solidnih 400 litrov, medtem ko sprednji frunk zmore kapaciteto 45 litrov.

O zadku se bodo kresala mnenja, baročni navdih je tu še kako prisoten.
Peter Pirkovič

V dolžino avto meri 4,85 metra, v širino 1,88 metra, medosna razdalja pa meri 2,95 metra. Zasnova potniške kabine nam je znana. Kakovostni materiali, udobni sedeži in podolgovat ukrivljen zaslon (dva 12,3-palčna prikazovalnika) v vlogi podatkovnega vozlišča, novost pa sta dva mini zaslona na levi in desni strani. Ioniq 6 ima za 1200 evrov doplačila namesto klasičnih vzvratnih ogledal kamere na zunanjih nastavkih, slika pa se ves čas prenaša na ta zaslona. Zanimiva rešitev, a zagotovo bo potrebnega nekaj začetnega privajanja. Odlagalnih mest ne primanjkuje, prav tako ne USB-priključkov, urejen je sistem za brezžično polnjenje pametnih telefonov, prav tako ostaja nekaj fizičnih gumbov, na voljo pa je še izboljšan sistem za projiciranje potovalnih podatkov na sprednjo šipo.

Notranjost je povsem v slogu aktualne generacije električarjev. Minimalistična. 
Peter Pirkovič

Tako kot Ioniq 5 je tudi šestica grajena na namenski platformi E-MGP, ki temu avtomobilu omogoča vgradnjo 800-voltne električne arhitekture, s čimer se občutno poveča moč polnjenja baterij. Na ultra hitrih polnilnicah z enosmernim tokom polnjenje z 10 na 80 odstotkov traja le 18 minut (najvišja moč polnjenja 232 kW), medtem ko je za polnilnice z izmeničnim tokom serijsko vgrajen 11-kilovatni polnilnik. Ioniq 6 je na voljo z dvema kapacitetama baterijskega akumulatorja. Trenutno je pri nas na voljo le baterija z višjo 77,4 kWh kapaciteto, pri kateri kupec lahko izbira možnost dvo- ali štirikolesnega pogona. V primeru slednjega je poleg električne pogonske enote na zadnji osi (165 kW) vgrajen še elektromotor na sprednji osi (74 kW), skupna sistemska moč obeh pa je 239 kilovatov. Pri takšni kombinaciji je doseg po tovarniških merilih 583 kilometrov, če avtomobil poganja le en motor, je doseg 614 kilometrov.

Futurizem - namesto zunanjih ogledal so kamere.
Peter Pirkovič

Večina vozil, ki prihajajo v Slovenijo in imajo že nekaj končnih lastnikov, je bogato opremljena. To pomeni paket Impression, ki serijsko vključuje toplotno črpalko, priključek za zunanje napajanje naprav (V2L), električno pomične skrite vratne kljuke, sistem ozvočenja Bose, projiciranje podatkov na sprednjo šipo in bogat spisek varnostnih asistenc. Cena takšnega je 57 oziroma dobrih 60 tisočakov (štirikolesni pogon), medtem ko je vstopna cena za Ioniqa 6 postavljena pri 45.100 evrih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta