Preveliki apetiti napoti ptujski urgenci

Hojka Berlič Hojka Berlič
17.08.2018 15:27

Po vseh prizadevanjih, tudi javnem zbiranju denarja za 3,4 milijona evrov vredno ptujsko urgenco, razpis razveljavljen. Po novih ocenah bo le za osnovo potrebnih 5 milijonov evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za nastalo zmešnjavo naj bi bili krivi v ptujski bolnišnici sami. 
Igor Napast

Postopek za izbiro izvajalca gradnje ptujske urgence zaradi zahtevka za revizijo, ki ga je idrijsko podjetje Kolektor Koling vložilo zaradi nejasnosti, neusklajenosti in notranje nepopolnosti razpisne dokumentacije, je bil konec preteklega meseca začasno ustavljen. Ptujska bolnišnica je nato revizijskemu zahtevku ugodila in v soglasju z ministrstvom za zdravje razpis razveljavila. Nanj naj bi se sicer neuradno prijavilo le eno podjetje, Cestno podjetje Ptuj s podizvajalci.

Potrebna nova cenitev projekta

Kot je po četrtkovi seji sveta zavoda ptujske bolnišnice pojasnil Drago Štrafela, strokovni svetovalec pri vodenju projekta iz podjetja Štraf, tehnični popisi, ki so bili objavljeni v razpisni dokumentaciji, niso v skladu s projektno dokumentacijo, ki so jo oddali projektanti. O nenavadnih spremembah projekta govori med drugim podatek, da naj bi se načrtovani gabariti objekta povečali za 20 odstotkov, spremenili naj bi se tudi fasada in izolacija. Vrednost celotnega projekta pa je posledično s predvidenih 3,4 milijona evrov narasla na 7 milijonov. Štrafela: "Zato je treba popise popraviti in pripraviti nov razpis. Treba pa je pripraviti tudi novo cenitev projekta, saj ocena 3,4 milijona evrov izhaja iz leta 2015." ​Bojan Pahor, predsednik sveta zavoda ptujske bolnišnice: "Vemo, da se je v tem času cena gradbenih storitev dvignila za 20 odstotkov ali več. Če to dodamo prejšnji številki in naredimo čistopis dobave opreme, bomo verjetno prišli na neko vrednost okoli 5 milijonov evrov."
Natančnejše številke naj bi bile sicer znane po popravku popisov, s katerim pričnejo v naslednjem tednu. "Najprej se bo morala bolnišnica odločiti, koliko neupravičenih del, torej del, ki ne sodijo v urgentni center velikosti C3, bo izvedla v tej fazi," je še dodal Štrafela.

Odgovornost na ptujski bolnišnici

Projekt izgradnje urgentnega centra sicer po mnenju direktorice bolnišnice Anice Užmah ni ogrožen in z njim nadaljujejo. Kdo natančno je odgovoren za tako pripravljen razpis, za zdaj ostaja neznanka. Po besedah Užmahove je, kot kaže za zdaj, vsa odgovornost na ptujski bolnišnici. Podrobneje pa naj bi stvari s projektanti razčiščevali na sestanku, ki je predviden v ponedeljek. Da je ugotavljanje krivde eden od prvih korakov, se strinja tudi Pahor. "Zagotovo moramo narediti revizijo in ugotoviti, zakaj je nastal razkorak med ponudbeno vrednostjo in predvideno višino investicije. Narediti je treba čistopis projektne dokumentacije, ki je očitno drugačna, kot je bilo v osnovi predvideno, postaviti nov terminski plan in verjetno zagotoviti še tudi nekaj denarja. Koliko, bosta pokazala analiza in poročilo, ki ga bodo pripravili strokovnjaki," še pravi Pahor in računa, da bodo z argumenti prepričali ministrstvo za zdravje, da so novi projekti in nova ocena realni, in pridobili njihovo podporo. O tem, kje dobiti manjkajoči denar, naj bi se med drugim vodstvo bolnišnice pogovarjalo na sestanku s pristojnimi na ministrstvu za zdravje, takoj ko se ti vrnejo z dopusta.
Že prihodnji teden naj bi se na mestu, kjer bo stala urgenca, začela arheološka izkopavanja, saj je bolnišnica uspešno izvedla razpis in izbrala izvajalca arheoloških storitev. Po Pahorjevih besedah pa računajo, da bodo v času, ko potekajo pripravljalna dela, prišli tudi do zanesljivih rešitev za urgenco. O tem, kdaj je pričakovati nov razpis, je za zdaj še prezgodaj govoriti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta