Prihodnost človeštva: Bionični človek z vsadki s celega sveta

Gregor Grosman Gregor Grosman
08.10.2018 12:30
Janez Škrlec že nekaj let dopolnjuje bioničnega človeka - lutko z vgrajenimi najrazličnejšimi vsadki in mikročrpalkami, ki jih sodobna medicina vgrajuje v človeško telo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Škrlec z bionskim človekom. 
Jan Štrukelj
Janez Škrlec
Gregor Grosman
Predstavil sem vse, kar je danes v svetu aktualno in se vgrajuje v človeško telo,"
Janez Škrlec
"Zaradi visokih stroškov razvoja na tem področju se v Sloveniji lotevamo le omejenega razvoja."
Razvoj gre v več smeri
"Razvoj gre v smeri ekstremne miniaturizacije, uporabe biokompatibilnih materialov, takšnih, ki jih telo ne zavrača. Pa tudi v smeri multifunkcijskih vsadkov, ki lahko opravljajo več funkcij. Pri teh je pomembno, kako spretno znajo razvojne ekipe uskladiti različne implantabilne stimulatorje, da se med seboj ne motijo. To je bil do zdaj velik problem."
"Klasični so z baterijo, nekatere napajajo superkondenzatorji, poznamo brezžično napajanje, pa takšno, ki deluje prek radijskih frekvenc (kot RFID). Velik poudarek pri razvoju vsadkov je na tem, da gredo v način pripravljenosti, če se nič ne dogaja in njihovo delovanje ni potrebno. Potrošnja energije je pri tem optimalna in pomeni ekstremno varčnost. To omogočajo bio nano senzorji, ki se vgrajujejo kot tipala dogajanja v nekem določenem organu."
Komunikacija in usklajeno delovanje
"Tisti, ki se namestijo na trebušno prepono, imajo integrirane tudi lastne generatorje električnega napajanja. Tako ne potrebujemo posebnega napajanja z energijo - niti zunanjega napajanja, ampak so to neke vrste generatorji, ki z deformacijo tkiva ustvarjajo energijo."
"Vemo, da oddajanje radio frekvenčnega signala lahko poviša temperaturo celic in jih s tem tudi poškoduje,"
Konzervativna Evropa
"V ospredju so predvsem Nemčija, Francija ter Italija, tudi v Sloveniji se trudimo dohajati vodilne, a je težava v ceni in v malem obsegu stroškov, ki jih krijejo zavarovalnice,"
"Tako se del našega znanja prenaša v globalno zgodbo."
"To gre skupaj z razvojem ciljno doziranih zdravilnih učinkovin samo v obolele celice,"
Hitro odkrivanje raka
"Z bioniko orjemo ledino. V zadnjih treh štirih letih smo aktivirali toliko tehnologij in jih približali tudi študentom, da je to kvantni preskok,"
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta