Primerjava cen počitniških aranžmajev: Nova realnost so fleksibilne cene

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
06.06.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenci še vedno najraje letujemo na Hrvaškem.
Andrej Petelinšek

Bliža se poletje, ko Slovenci tradicionalno odhajamo na daljše dopuste. Družine s šoloobveznimi otroki se zanje v zelo veliki večini odločajo v juliju in avgustu, v času šolskih počitnic. Vsi drugi, ki imajo to možnost, torej mladi odrasli, pari ali samski ljudje, ki letujejo brez otrok, ter upokojenci, pa izkoristijo čas v juniju in septembru, ko je manj turistov in so običajno tudi cene nižje.

Slovenci še vedno najraje in najbolj množično letujemo na Hrvaškem. Tudi letos najbrž ne bo nič drugače, podatki Hrvaške turistične skupnosti kažejo, da smo bili Slovenci že v prvem četrtletju letošnjega leta najštevilnejši tuji turisti v njihovi državi, rekordne številke iz predkovidnega leta 2019 smo presegli celo za 23 odstotkov pri številu prihodov oziroma za 26 odstotkov pri številu prenočitev. Velik delež teh številk je treba po besedah Bruna Bonifačića, direktorja predstavništva Hrvaške turistične skupnosti v Ljubljani, pripisati slovenskim lastnikom nepremičnin na Hrvaškem.

Hrvaški sledijo Turčija in grški otoki

Toda če niste lastnik nepremičnine na Hrvaškem in še iščete kraj svojega letošnjega dopusta, vas bodo morda zanimali trendi v ponudbi počitniških aranžmajev. V več turističnih agencijah smo povprašali, za katere destinacije je pri njih trenutno največ zanimanja, ali in za koliko so se letos zvišale cene v turizmu in kako smiselno je čakati na tako imenovano last minute ponudbo. V Turistični agenciji Sonček menijo, da se njihovi gosti še vedno najpogosteje odločajo za poletne počitnice na Hrvaškem. "Na to vplivajo predvsem bližina, naše zakoreninjene navade in ljubezen do Jadrana, pri starejših tudi jezikovna bližina, nenazadnje pa je mogoče na Hrvaškem 'pod črto' še vedno najti najcenejše počitnice," pravi Nataša Jeza Kotnik, vodja marketinga pri Sončku. Pri avtobusnih programih je med njihovimi strankami največ zanimanja za Italijo, nadaljuje Jeza Kotnikova. "Pri počitnicah z letalom pa je poleti največ povpraševanja po turški rivieri, zlasti Antalyi z okolico, ter po grških otokih, med katerimi je najbolj iskana Kreta. Sledita Španija in Tunizija," zaokroži sogovornica.

V Turistični agenciji Intelekta so denimo zaznali večje povpraševanje po grškem otoku Limnos, kamor prevažajo potnike s čarterskimi leti z Brnika. V Potovalni agenciji Relax pa med grškimi otoki poleg Krete izpostavljajo še Rodos, Kefalonijo, Santorini, Kos in Zakintos, sicer pa je pri njih veliko zanimanja še za Turčijo in Španijo.

Cena odvisna od številnih dejavnikov

Tako kot se med seboj razlikujejo naštete destinacije, se razlikujejo tudi cene, saj so odvisne od številnih dejavnikov. Med najpomembnejšimi so seveda oddaljenost oziroma stroški transferja, kaj je vključeno v aranžma in kako kakovostna je namestitev. Vsi sogovorniki zato opozarjajo, da cen ni smiselno primerjati med sabo oziroma da je treba upoštevati paketno ponudbo. "Na spletu večkrat naletimo na 'zavajajoče ponudbe', pri katerih je izpostavljena zelo nizka cena, na primer samo letalski prevoz ali samo hotelska namestitev brez dodatnih storitev. V katalogu smo na več kot 400 straneh predstavili izključno paketne ponudbe, ki vključujejo prevoz z letalom, takse, lokalne transferje, hotelsko storitev in strošek predstavnika. Tega se držimo tudi na vseh drugih prodajnih kanalih," poudarja Jože Režonja iz Relaxa. Boris Farkaš, lastnik agencije Intelekta, pa opozarja: "Če primerjamo dva enaka hotela, moramo biti posebno pozorni na kakovost letalskega prevoznika in starost njegovih letal. Kot zanimivost bi omenil, da se na primer na Kreto iz Gradca večinoma leti z letalsko družbo, ki ima letala v povprečju stara okrog 30 let."

Tudi Nataša Jeza Kotnik meni, da je primerjanje aranžmajev med sabo velikokrat nehvaležno, ker začetna nizka cena ne odraža vedno najnižjega stroška na koncu počitnic. Sami zato stavijo na "počitnice po meri" – v temeljitem pogovoru poskušajo ugotoviti, kaj posamezna stranka želi in pričakuje, kaj so njene ovire, tudi to, česa ne želi … "Mlad par bo morda z veseljem vzel večerni polet in si s tem zagotovil nižjo ceno, medtem ko družine vedo, da jim neugodni časi letenja prinesejo mnogo težav, in so pripravljene plačati več. Vemo tudi, da znotraj iste kategorije najdemo celo paleto različnih hotelov in zvezdice ne odražajo vedno dejanskega stanja v hotelu. Žal tudi cena ne vedno. Zato naši svetovalci veliko potujejo in si ogledujejo najpogosteje prodajane hotele ter tako iz prve roke svetujejo, saj so odlično opremljeni z informacijami. Roko na srce – ogromno se naučimo tudi od svojih gostov, ki se vrnejo in jih poprosimo za povratne informacije. Zadnje čase se vse pogosteje zgodi, da tudi transfer na destinaciji ni vključen v ceno paketa, zato je dobro preveriti tudi to," opisuje sogovornica. Stranke se po njenem mnenju še vedno najpogosteje odločajo na podlagi nizke cene, v kraju samem pa so potem pripravljene doplačati marsikaj, da bi se približale svojim pričakovanjem. "Želimo si, da bi se počitnice začele takoj, ko se doma zapre kovček, zato si je treba ob iskanju počitnic morda vzeti malo več časa in prisluhniti našim nasvetom," meni Jeza Kotnikova. Opozarja še, da je ob plačilu aranžmaja dobro pomisliti tudi na kakovostno turistično zavarovanje s širokim naborom pokritih škod in visokimi zavarovalnimi kritji.

V turističnih agencijah poznajo razmere na terenu iz prve roke. 
Shutterstock

Cene so se povsod povišale

Zaradi splošne inflacije so se cene v turizmu zvišale, še navajajo sogovorniki. Najbolj so se povišale na Hrvaškem, tako za nastanitve kakor tudi za izvenpenzionsko ponudbo. "Sledita Turčija in Grčija, najmanj pa so se cene zvišale v Tuniziji in Črni gori," pravi Boris Farkaš. Tudi Jože Režonja meni, da so se cene v povprečju zvišale za 10 do 15 odstotkov. Nataša Jeza Kotnik pa k temu dodaja, da turistične agencije vsaj na Hrvaškem ne bodo toliko čutile podražitev zaradi uvedbe evra. "Naše pogodbe so bile namreč že prej v evrih, poleg tega so bile sklenjene že lani poleti. Če se bodo cene v izvenpenzionski potrošnji zaokroževale navzgor, bodo vsaj v hotelih naši gostje varni pred tem, sploh če bivajo v all inclusive hotelih," razlaga sogovornica, ki prav tako navaja približno 10-odstotno povprečno zvišanje cen. Obenem opozarja na še eno novost na turističnem trgu, ki vse bolj postaja nova realnost – fleksibilne cene. "Tega smo bili prej vajeni pri letalskih vozovnicah, zdaj pa se večina (sploh večjih) hotelirjev loteva prodaje na ta način. Cene se lahko dnevno spreminjajo in prilagajajo povpraševanju. Že zadnje tri sezone močno občutimo to novo realnost z višjimi cenami v zadnjem trenutku. Zato pozivamo goste, naj ne čakajo na zadnji trenutek, ampak naj svoje počitnice rezervirajo čim prej," pojasnjuje Jeza Kotnikova.

Ne zanašajte se na last minute

Ali je torej smiselno čakati na ponudbe v zadnjem trenutku, ki so bile pred leti zelo priljubljene? Po prepričanju Jožeta Režonje ne: "Za glavno poletno sezono ne pričakujemo last minute ponudbe. To se je pokazalo že v lanski sezoni, ko so bile kapacitete na najbolj iskanih destinacijah hitro razprodane." Tudi Boris Farkaš zatrjuje, da se letos ne bo splačalo čakati na last minute ponudbe, ker je v določenih terminih na določenih destinacijah že zdaj težko dobiti kakšen hotel oziroma apartmaje z dobrim razmerjem med ceno in kakovostjo. "Če ne bo prišlo v svetu do nobenih političnih incidentov, bodo za goste, ki ponavadi rezervirajo v zadnjem hipu, ostale samo zelo drage nastanitve ali pa tiste poceni, dvomljive kakovosti," je prepričan Farkaš.

Nataša Jeza Kotnik prav tako meni, da last minute ponudbe niso nujno več to, kar so bile. "Na Hrvaškem cene zagotovo ne bodo nižje v zadnjem trenutku, pa tudi po Sredozemlju hotelirji že zdaj zadovoljno prikimavajo, ko jih povprašamo, če so zadovoljni s poletno zasedenostjo. V zadnjem trenutku smo že prej dobili 'to, kar ostane', in tu ni veliko prostora za želje gostov. Družinske sobe so denimo razprodane, objekti ali sobe z boljšo lego tudi, najbolj vroči termini pa so marsikje razprodani že zdaj. Zato predlagamo čimprejšnjo rezervacijo in to 'mantro' ponavljamo že od decembra. Najugodnejše počitnice bodo vedno tiste, ki jih boste rezervirali do konca januarja," pravi Jeza Kotnikova. Omenja pa nove sistemske rešitve, s katerimi najdejo sobe tudi, ko je na videz že vse polno. "Zato tudi v zadnjem trenutku vselej kaj najdemo," optimistično zaključi sogovornica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta