Prve fotografije: Kia EV9 se počasi zbuja v življenje

Artur Švarc
24.03.2023 04:00

Čeprav je do uradne premiere EV9 še slaba dva tedna, so v Seulu medijem pokazali prototip s končnim dizajnom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kia

Koncept EV9 je bil prvič pokazan 2021. v Los Angelesu in pri serijskem primerku je zelo težko opaziti, kaj se je pravzaprav spremenilo. Malo manj ostri so robovi, večji so sprednji žarometi, celotna oblika, podrobnosti in bistvo koncepta EV9 pa ostajajo nespremenjeni. Opazna je celo evolucija tigrovega nosu, ki se zdaj imenuje digitalen tigrov obraz.

Pokončni žarometi so kombinacija koncepta in serijskega modela Telluride. Po boku teče komaj opazna linija, ki za zadnjimi vrati postane zelo očitna, trikotni elementi pred in za kolesnimi loki pa poudarjajo intenzivnost geometrijskega dizajna koles, ki je na teh fotografijah - kvadraten. Seveda pa to ni edini dizajn koles. Še največja sprememba so zadnja vrata, ki so se na konceptu odpirala nazaj, pri serijskem EV9 pa so obešena spredaj.

Kia

Tudi notranjost v večjem delu posnema koncept. Armaturka nosi dva 12,3-palčna zaslona, polica v sicer vdrti armaturki pa nosi tudi kapacitativna stikala za upravljanje infotainmenta. Volan je v primerjavi s konceptom, ki je imel letalsko krmilo, običajen, nekaj elementov kot dve horizontalni liniji pa je vseeno našlo prostor v serijski različici.

Kia

V drugi vrsti sta dva foteljasta sedeža, ki se lahko zavrtita za 180 stopinj in omogočata socializacijo s potniki v tretji vrsti, prav tako lahko na poti svoje rotacije gledata proti vratom in omogočata lažje nameščanje potnikov.

Kia za zdaj še ni razkrila tehničnih podatkov, a glede na platformo E-GMP lahko sklepamo, da bo na voljo 400- ali 800-voltna arhitektura, ki bo omogočala zares hitro polnjenje, prav tako bo velikan na voljo z enim ali dvema elektromotorja. Uradna premiera se bo zgodila v zadnjih dneh marca v digitalni obliki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta