Rado Snežič: "Nisem nor, da bi to dopustil"

Vesna Lovrec
10.05.2021 18:35
Trinajst let od odmevne policijske akcije v mariborskem Meltalu je njegov nekdanji direktor Rado Snežič sedel na zatožno klop. Obtožen je, da je s posli s slamnatimi podjetji Meltalu omogočil utajiti 2,9 milijona evrov davka. Krivdo je danes odločno zanikal. V sodni dvorani se še ni zagovarjal, ker mora sodišče prej odločiti o predlogih za izločitev dokazov, je pa očitke tožilstva komentiral za Večer.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kdaj bo dobil Rado Snežič priložnost za zagovor, se še ne ve, saj mora sodišče najprej odločiti o predlogu obrambe za izločitev dokazov. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

"Od prvega dne govorim isto, zagovarjam se enako, spremenil nisem nobene izjave," je bil prvi stavek Rada Snežiča, ko smo se ob njegovem prihodu s Floride prejšnji teden srečali z njim. Poslovnež, po katerem so februarja 2008 padli kriminalistični očitki o enormni davčni utaji, se je z Večerom dobil po objavi članka, da se je pet od sicer 24 posameznikov, ki so obtoženi skupaj z njim, odločilo očitano priznati. Snežič se v njihova priznanja ne spušča, zmotil pa ga je naš komentar v tekstu, da po priznanju peterice ne more več trditi, da tožilstvo ne bo našlo niti enega človeka, ki bi rekel, "dobili ste me, denar sem dajal Snežiču". "Še vedno trdim, da tožilstvo ni našlo takšne osebe. Tožilstvo tega, da je kdo kakršenkoli denar izročil meni, niti ne trdi," nam je na mizi razgrnil obtožnico in še nekaj dokumentov iz kazenskega spisa. V priznanjih skesancev, za katere tožilstvo terja presenetljivo mile kazni, res ne piše, da so denar izročili Snežiču.

"Nisem kriv, obtožnice ne razumem"

Spomnimo. Kriminalisti so nekdanja direktorja v Meltalu, Rada Snežiča in Damijana Zorka, pred več kot trinajstimi leti obremenili, da sta se v letih 2006 in 2007 z direktorji slamnatih družb dogovorila, da bosta vsakodnevno plačevala račune za odkup odpadnih surovin, čeprav blago podjetju ne bo dostavljeno. Tožilstvo zatrjuje, da je Meltal na ta način davčnemu organu prikazal večje stroške nabave odpadnih surovin od dejanskih in s tem izkazal za enajst milijonov prenizko davčno osnovo, s čimer se je družba izognila plačilu davka v višini 2,897.386 evrov. "Družba Meltal si je neupravičeno zaračunavala in zahtevala vračilo vhodnega davka na dodano vrednost v višini 1,104.683 evrov, ki ji je bil v celoti tudi vrnjen," nekdanjemu vodstvu Meltala očita specializirano državno tožilstvo. Triindvajset preostalih obtoženih v aferi pa tožilstvo bremeni, da so v navideznem odkupu surovin sodelovali na način, da so v imenu svoje (slamnate) družbe izstavljali fiktivne račune Meltalu. Denar, ki je na slamnate družbe prispel z Meltala, so z računov dvigovale za to pooblaščene osebe in po trditvah tožilstva za to prejele provizijo. Kdo je odobril provizijo, tožilstvo v obtožnici ne navede, imenuje le nekaj posameznikov, ki so jim slamnati direktorji izročili denar, a teh ljudi ni med obtoženimi.

"Če bi bilo res, kar trdi tožilstvo, potem bi bila zgodba takšna, da so moji sodelavci nakazali enajst milijonov za nekaj, česar Meltal ni dobil. Torej so me moji zaposleni okradli. Oprostite, jaz, Rado Snežič, nisem tako nor, da bi to dopustil. Če bi bil, bi podjetje 'crknilo', a je tisto leto naredilo največji dobiček, 2,6 milijona evrov," je Snežič očitke tožilstva komentiral za naš časnik, v sodni dvorani pa te priložnosti še ni dobil, saj se je na mariborskem sodišče danes zanj odvil šele predobravnavni narok, ki je namenjen zgolj temu, da se obtoženi izjasni, ali očitke v obtožbi prizna ali ne. "Razumete vsebino obtožnice?" je Snežiča vprašala sodnica Danila Dobčnik Šošterič. "Ne, ne razumem obtožbe," ji je odvrnil, zato je sodnica tožilcu specializiranega tožilstva Tomažu Baumanu rekla, naj očitke še enkrat povzame. Tožilec ni bil za to. "Glede na to, da sta danes tukaj z obtoženim dva odvetnika, menim, da je to naloga obrambe," ji je rekel, a sodnica je vztrajala, naj to naredi kar on. Po drugič predstavljeni obtožbi je Snežič na očitke tožilstva odgovoril: "Nisem kriv."

Pogodil se je v zameno za denarno kazen

Kdaj bo napočil čas za njegov zagovor, se še ne ve, saj mora sodišče prej odločiti o predlogih obrambe in tožilstva, kateri dokazi naj se izvedejo na sojenju in kateri kot nezakoniti izločijo. Tožilstvo je v obtožnici predlagalo, naj sodišče na sojenju neposredno zasliši 30 prič in prebere izjave še 311 drugih ljudi. Snežičeva odvetnika Matjaž Pajk in Anita Peček Stramšak pa sta  poudarila, da obramba vztraja pri neposrednem zaslišanju vseh, in na seznam prič uvrstila še nekaj doslej neimenovanih. Če bo sodišče predlogu sledilo, se obeta maratonsko sojenje, še prej pa mora sodišče odločiti o zahtevi za izločitev izvedenskega mnenja finančne stroke, ki je po mnenju obrambe nestrokovno in pomanjkljivo, saj izvedenka ni odgovorila na vsa vprašanja.

Kot rečeno, je doslej navedbam v obtožbi prikimalo pet obtoženih. S tem so priznali, da so Snežiču pomagali pri zatajitvi davčnih obveznosti. Med skesanci je tudi njegova nekdanja desna roka v Meltalu, Damijan Zorko, ki je leto po izbruhu afere zapustil podjetje in odšel h konkurenci. Postal je direktor Dinosa. Zorko se je s tožilstvom srečal marca letos in pristal na ponudbo, da bo tožilstvo v zameno za priznanje namesto zaporne kazni zanj predlagalo (samo) denarno kazen v višini 74.800 evrov. Snežiča Zorkov podpis pod sporazum o priznanju krivde ne skrbi. Če bo sodišče njegovo priznanje sprejelo (o tem bo Dobčnikova odločala šele, ko bo odločila o predlogih za izločitev dokazov), bo Snežičeva obramba na seznam prič uvrstila še Zorka. Sicer pa je odvetnica Peček Stramšakova sodišču že danes kot dokaz predlagala zapisnik iz drugega postopka, v katerem ima Zorko status priče. "To predlagamo zato, ker je Zorko pričal, da je bil v Meltalu za odpadne surovine zadolžen on in da je bil pri svojem delu samostojen, brez kakršnihkoli omejitev."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta