(RECEPTI) Brez njih ni jesenske peke: Zavitki, rezine in druge dobrote iz jabolk

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
24.09.2022 06:00

Ker je jabolk v jesenskih mesecih v izobilju, lahko iz njih pripravljamo številne okusne sladice, med njimi je najbolj priljubljen jabolčni zavitek, nič manj v slast pa ne gredo pite, rezine, kompot ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najboljša so sveže nabrana jabolka, lahko jih uživamo surova ali pa iz njih pripravimo sladico.
Shutterstock

Jabolka najdemo v vsaki kuhinji, med peko ali kuho sproščajo sladke vonjave. Čeravno so jabolčne dobrote dobrodošle vse leto, v dneh, ko jih narava radodarno ponuja na vsakem koraku, še posebno teknejo - za malico v službi, za posladek po kosilu, prigrizek na poti, za pogostitev, ko na naša vrata potrkajo sosedje, znanci, prijatelji.

Shutterstock

Eno na dan odžene zdravnika stran

Jesenska jabolka niso samo sočna in odličnega okusa - iz njih so že naše babice pripravljale najboljše sladice na svetu, med katerimi imata zagotovo prav posebno mesto jabolčni zavitek in pita -, ampak je že vsem dobro znano, kako je z zdravjem in jabolki. Eno na dan odžene zdravnika stran, pravi stara modrost. O tem, da so jabolka zelo zdrava in bogata s hranili, ni dvoma. Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z zdravo prehrano, sicer menijo, da je to sadje najbolje uživati presno, saj tako od njega dobimo največ. Največ hranilnih snovi vnesemo v telo, če zaužijemo celoten sadež, z lupino vred, sploh če posegamo po ekološko pridelanem sadju. Prav v lupini se namreč skriva največ vlaknin in antioksidantov. A tudi če sadje zaužijemo predelano v pecivih, bomo še vedno vnesli veliko hranilnih snovi, čeprav ni natančnih podatkov o tem, koliko hranil se s toplotno obdelavo izgubi. Toda dobra sladica iz jabolk nas ne samo nasiti, temveč nam tudi dvigne razpoloženje in tako poskrbi za boljše duševno zdravje.

Štefka Kop: "Sladice iz domačih jabolk so najboljšega okusa."
Igor Napast

Kljub relativno visokim vrednostim sladkorja imajo jabolka tudi številne koristne snovi, zaradi katerih spadajo med zdravo prehrano. Med drugim vsebujejo veliko vlaknin, vode, vitaminov A, C, E, K, B1, B2, B6, B7, antioksidantov in drugih esencialnih mikrohranil, kot so mangan, baker in kalij. Srednje veliko jabolko, s premerom približno osem centimetrov in ki tehta 180 gramov, ima približno 95 kalorij. Z njim zaužijemo okoli 25 gramov ogljikovih hidratov in približno štiri grame vlaknin. Sicer pa se jabolka, ki jih jemo danes, po okusu precej razlikujejo od tistih, ki so jih uživali nekoč. Skozi zgodovino smo jih kultivirali tako, da danes vsebujejo precej več sladkorja. Če imate v domačem sadovnjaku stare sorte jabolk, ste najbrž opazili, da so te po navadi bolj kislega okusa.

Pomembno je, da so domača

Ker je ravno sezona jabolk, smo za vas izbrali nekaj idej za pripravo enostavnih jabolčnih sladic, ki se hitro pripravijo in še hitreje pospravijo. Pri tem nam je bila v pomoč dobra poznavalka domače kuhinje in tradicionalnih sladkih dobrot Štefka Kop iz Lovrenca na Pohorju. Gospa Kop ima na družbenih omrežjih in spletni strani, znani tudi kot Štefkina kuhinja, kar nekaj nasvetov in receptov, kako pripraviti najboljše jesenske sladice, katerih glavna sestavina so jabolka. Pomembno je, da so jabolka domača, sočna.

Pred pripravo jabolčnega zavitka pa še en nasvet: umetnost dobrega jabolčnega zavitka je predvsem v tankem hrustljavem vlečenem testu. Njegovo pripravo bomo z malo volje, optimizma, potrpežljivosti in časa prav gotovo ukrotili in usvojili. Po starem dunajskem receptu za jabolčni zavitek naj bi bilo testo tako tanko, da je skozenj mogoče brati ljubezensko pismo. Mnogim pa je veliko bolj všeč, če je testo nekoliko debelejše in tudi bolj hrustljavo zapečeno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta