(REPORTAŽA) Ko se odpravljaš v Rim, večno mesto: Ne skači na glavo!

Andreja Kutin Andreja Kutin
23.10.2022 06:00

Govorim kot človek, ne najbolj naklonjen natančnemu planiranju in doslednim pripravam: nikar na blef v Rim.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arena je rezervirana za tiste z vstopnicami s "polno izkušnjo".
Andreja Kutin

Čeprav ga mnogi stlačijo v podaljšan vikend, je le nekaj dni za Rim premalo. Pravzaprav - še teden je premalo. Najprej zato, ker potrebuješ dan ali dva, da ga vzljubiš, zaživiš v njem. Mesto večino ljudi najprej oklofuta s prometom, nato s smetmi, na spletu pa vsako iskanje producira "zilijon" turističnih zadetkov. Sploh če nisi "to do" turist, ampak ti je pomembneje od kljukic pred obveznimi ogledi atrakcij spoznati utrip mesta in njegove zgodovine, je hočeš nočeš potrebnih nekaj priprav.

Skoraj na vsakem koraku lahko kupiš okusen prigrizek.
Andreja Kutin

Morda je prekletstvo italijanske prestolnice prav njeno bistvo - neverjetna količina zgodovinske dediščine. Čisto vse se zdi pomembno - Vatikan, Kolosej, palače, vile. Mesto so gradili na mestu in to so počeli znova in znova. Vse skupaj se težko sestavi v pravo sliko, saj so na istem mestu palače, od koder je poveljeval Mussolini, in templji, ki so si jih za spomenike postavljali rimski cesarji.

Za začetek ...

Kako iz gmote pomembne zgodovine razviti klobčič in dobiti občutek za čas? Kar precej v pomoč je ogled kakega kvalitetnega filma, če potujejo tudi otroci, pa katera od virtualnih izkušenj, ki jih ponuja Rim. Teh je strašno veliko, a v resnici se lahko mnoge izkažejo za bolj poldelujoče, no, preizkušena je Welcome to Rome, mini teater, v katerem z neverjetnimi projekcijami, plastikami in veliko tehnike poustvarijo zgodovino mesta od prvih naselbin na gričih do danes. Zagotovo so nove tehnologije nekaj, kar otroke (iskreno, tudi odrasle) učinkovito potisne v zgodovinsko preobilje mesta - ogledovanje resničnih kamnitih ostalin pa postane bistveno bolj vznemirljivo. Toplo priporočam za začetek, zlasti ker je zadeva v strogem centru mesta, takoj za vogalom pa sta cel preplet uličic s fantastičnimi gostilnicami in prehod do Trga Navona s kavarnami in tremi fontanami, ki med sabo tekmujejo v spektakularnosti.

Hop on - hop off bus. Relativno v redu zadeva za splošni pregled, le ponudba je zelo raznolika in razlike so tudi v kvaliteti. Nekatere linije sploh ne ustavljajo pri večjih znamenitostih ali pa je težko razbrati, kje so postajališča. Zabavna reč, zlasti avgusta pri okoli 40 stopinjah Celzija. Tudi posnete razlage so ... khm, malo ponesrečene, predvsem pa delujejo uspavalno. Roza linija je bila kar spodobna, ampak zanašanje na avtobuse morda ni posebno preudarno, velikanske zadeve namreč večino časa tičijo v gostem prometu.

Fontana di Trevi
Andreja Kutin
Trg svetega Petra je pravzaprav edino, kar lahko v Vatikanu obiščeš zastonj.
Andreja Kutin

Živalski vrt, bazen, morje in tortelini

K sreči so pogledi na Španske stopnice, fontano Trevi in obilico drugih zunanjih znamenitosti brezplačni. Garantirano je prebijanje med turisti, sicer pa je mesto varno. "Izogibajte se le temnopoltim prodajalcem cenenih afriških izdelkov. Običajno zamotijo turiste, nekdo drug pa poskuša žepariti," opozori Alessandra - begunski val je tudi to, skomigne z rameni.

Ko odkljukava glavnih pet, se podava v čas Borgijcev in drugih veličastnih družin. V primerjavi z gnečo v strogem središču so parki z živalskim vrtom na vrhu prava milina. Živalski vrt res ni kak velik spektakel, je pa čudovit že zaradi starosti. Blizu je še en biser - bazen v eni od prastarih veličastnih vil, ki je odprt tudi za zunanje obiskovalce. Očitno nihče ne ve zanj, saj sva ob dveh Korejkah, ki sta tam z izključno instagramovskimi motivacijami (prisežem, scena je res nora), in nekem paru sami. Pri 40 stopinjah Celzija neverjetno prija imeti svoj privatni bazen z natakarjem, ležalniki v bujnem rastju in se za en dan počutiti kot kaka kontesa. Za zaključek naju pelje domov taksist, ki prepeva (in dirigira) Elvisa in italijanske kancone. Mimogrede, taksiji so v Rimu ugodna zadevščina, posebno če se naveličaš iskanja spremenljivih avtobusnih linij. Podobno koristen je tudi skok na obalo - do Santa Marinelle pelje vlak, ki dosega za slovenske razmere nepredstavljivih 250 kilometrov na uro.

Fontana del Giglio v parku, ki se zdi čisto običajen.
Andreja Kutin

Skratka, Rim je fantastično mesto, dovolj je že obisk cenovno zmernih restavracij, kjer je v nasprotju z drugimi prestolnicami skoraj nemogoče slabo jesti, kupljene testenine so sramota, sploh če zavijete v katero od starih gostilnic. Tistih, kjer birt sedi za mizo in malica ali prebira časopisje, gostom pa vedno ob jedi servira še kako modrost italijanske kuhinje. Recimo o raviolih in tortelinih. Pa park, ki se zdi popolnoma navaden, a ni, saj preseneti s fontanami, ribniki in rastjem. Pa ...

Gellateria, slaščičarna na višji stopnji
Andreja Kutin
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta