Riba mora trikrat plavati, pravijo. Plava riba najraje plava v vinu

Barbara Gavez Volčjak
12.09.2023 06:00

S prireditvami, kakršna je Mesec plave ribe, želijo na crikveniški rivieri uveljaviti avtohtone jedi, ki so jih v preteklosti pripravljale gospodinje, pa tudi spodbuditi kreativnost sodobnih chefov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ribji file na zelenjavni posteljici
Tz Crikvenice

Čeprav danes Crikvenico, kraj v Kvarnerskem zalivu južno od Reke, poznamo predvsem kot letovišče in klimatsko zdravilišče, ima mestece bogato ribiško zgodovino. Že v srednjem veku je bila Crikvenica pomembno pristanišče utrdbe Grižane, ki je pripadala knezom Frankopanskim. Njeni prebivalci so se pretežno ukvarjali z ribolovom, sprva v Kvarnerskem zalivu, sredi 19. stoletja pa so se v iskanju novih lovišč začeli izseljevati na druge celine in tam zasloveli zaradi svojega znanja in spretnosti.

In medtem ko je bil ribolov najpomembnejši vir zaslužka prebivalcev, so bile ribe najpomembnejši vir prehrane. Pa ne katerekoli ribe. Na mizah domačinov so se najpogosteje znašle plave ribe, med katerimi so najbolj znane sardela, sardon, cipelj, papalina, šur, skuša, velika sardela, palamida in tun. Vsebujejo veliko v maščobah topnih vitaminov A, E in D. Zlasti njihovo olje je bogato z vitaminom D, ki ga priporočajo zoper številne bolezni, v zadnjem času tudi zoper obolenja dihal. Vsebujejo še vitamine B1, B2 in B12, minerale in več omega-3 kislin kot bele ribe.

Tradicionalna kulinarika zanimiva za turiste

Le ugibamo lahko, ali so se ribiči in njihove žene pred stoletji zavedali dobrih učinkov prehranjevanja s plavimi ribami, ali je bilo teh v Jadranskem morju največ, ali pa so jih raje obdržali zase kot bolj cenjene bele ribe – orade, brancine in druge – s katerimi je bilo več zaslužka. Dejstvo je, da je plava riba osrednji del tradicionalne crikveniške kulinarike. Kot taka pa je zanimiva tudi turistom, ki na potovanjih iščejo pristna doživetja in avtohtone okuse lokalnega okolja.

Ribje jedi obvezno spremlja kozarec dobrega vina.
Tz Crikvenice

Zato so v Crikvenici že pred leti plavo ribo postavili na jedilnike gostiln, hotelov in restavracij, v katerih si prizadevajo izhajati iz tradicije in s tem dvigniti nivo ponudbe ter jo približati zahtevnejšim gostom. Vedno več turistov se namreč dobro počuti ob spoznavanju pristnih navad, okusov in življenja lokalnega okolja. "To ni bila lahka naloga, ker so se domačini jedi iz plave ribe vedno nekoliko sramovali, češ da so preveč preproste in kmečke," pravi Gordana Jelenović iz Turistične skupnosti mesta Crikvenica.

A z vztrajnostjo je pristojnim uspelo prepričati gostince, da so skuše ali sardele na žaru, tunini zrezki, marinirani inčuni ali mesne kroglice iz sardel dostojna sestavina tudi najžlahtnejših menijev. Ob tem pa spodbujajo tudi njihovo kreativnost pri uporabi plave ribe na sodobne, kreativne načine.

Teden plave ribe se je raztegnil na ves mesec

O tem smo se lahko prepričali tudi slovenski novinarji, ki smo se na povabilo crikveniške turistične skupnosti udeležili odprtja Ribiškega tedna konec avgusta. Prireditve, kakršni sta Ribiški teden in Teden plave ribe, ki so ga iz junija lani prenesli v začetek jeseni in raztegnili kar na ves mesec, so veliko pripomogle k uveljavitvi tradicionalnih jedi pri turistih in tudi pri ponudnikih. Med 15. septembrom in 15. oktobrom bo tako letos na osrednjem trgu v Crikvenici potekal enajsti Mesec plave ribe, na katerem bo mogoče okušati gurmanske kreacije izpod rok priznanih hrvaških chefov in jih poplakniti z vrhunskimi vini blagovne znamke Kvarner Wines. Še vedno namreč velja rek, da mora riba trikrat plavati - v vodi, olju in vinu - čeprav olje po smernicah zdrave prehrane vse bolj nadomešča žar. Največja atrakcija prireditve se obeta v soboto, ko bo okoli 18. ure v crikveniško pristanišče vplula ribiška ladja s pravkar ulovljenim tunom, iz katerega bodo sodelujoči kuharji pripravili zrezke in suši.

Ribe v Kvarnerju pogosto spremlja polenta.
Tz Crikvenice

Za dobro zabavo bodo ob tem skrbeli nastopi znanih hrvaških pevcev, s predstavami in zabavnim programom pa bo poskrbljeno tudi za najmlajše obiskovalce. Glavnina dogajanja na prostem bo v prvem vikendu, med 15. in 17. septembrom, do 15. oktobra pa bo nato mogoče naročati posebne menije s tremi ali petimi hodi v več restavracijah in hotelih na crikveniški rivieri. Njihova najpomembnejša sestavina je seveda plava riba, za piko na i pa so sommelierji izbrali tudi ustrezno vinsko spremljavo. Cene menijev se bodo gibale od 20 pa vse do 75 evrov, seveda odvisno od ugleda in kakovosti ponudnika. Že sama vključitev v seznam ponudnikov pa po zagotovilu Gordane Jelenović jamči za kakovostno in pristno doživetje.

Če vam ne uspe obiskati Crikvenice med 15. septembrom in 15. oktobrom, pa lahko avtohtone jedi iz plave ribe kadarkoli pokusite v katerem od desetih lokalov, vključenih v projekt Cesta plave ribe. Najdete jih v vseh naseljih na crikveniški rivieri, v Jadranovem, Dramlju, Crikvenici in Selcah. Seveda lahko tudi tam dopolnite okus z žlahtno kapljico priznanih lokalnih vinarjev.

Iz rib in koruzne moke naredijo mesne kroglice.
Tz Crikvenice
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta