S presajanjem zelišč do boljšega zavedanja o pomenu zdravja rastlin

. .
29.07.2024 13:03

Dogajanje na Pogačarjevem trgu, na osrednji ljubljanski tržnici, je bilo minulo soboto v znamenju rastlin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miha Fras

Zdravje rastlin je za življenje kot ga poznamo nepogrešljivo, saj rastline predstavljajo 80 odstotkov naše hrane, čistijo zrak in skrbijo za delovanje ekosistemov. Na to je mimoidoče spomnil eden najvplivnejših ljubiteljskih botanikov pri nas, Jan Robin ali Botanist by heart ter z njimi delil svoje znanje o presajanju rastlin in sporočilo kampanje Ohranimo rastline zdrave, varujmo življenje (#PlantHealth4Life).

V okviru kampanje #PlantHealth4Life (Ohranimo rastline zdrave, varujmo življenje) je v soboto na Pogačarjevem trgu na osrednji ljubljanski tržnici potekala delavnica presajanja zelišč pod vodstvom ljubiteljskega botanika Jana Robina. Mimoidoči so skupno presadili več kot 260 rastlin, s katerimi bodo popestrili svoje domove, seznanili pa so se tudi s tveganji za zdravje rastlin, s škodljivci in boleznimi rastlin ter ukrepih, s katerimi lahko vsak izmed nas prispeva k ohranjanju zdravih rastlin.

Miha Fras

Delavnico je v okviru kampanje organizirala Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, kjer so ob tej priložnosti poudarili, da je namen kampanje opozoriti na pomembno vlogo, ki jo imajo rastline za naš vsakdan. »K ozaveščanju smo pristopili na zabaven in inovativen način ter mimoidočim ponudili popotnico, ki jim bo služila kot nekakšen opomnik – za rastline moramo skrbeti, jih negovati in do njih predvsem biti odgovorni,« so izpostavili.

Jan Robin, na Instagramu znan kot Botanist by heart in ambasador slovenskega dela letošnje kampanje Ohranimo rastline zdrave, varujmo življenje (#PlantHealth4Life), je z vsemi, ki so se odločili za posaditev svojega zeliščnega lončka, delil neprecenljive botanične izkušnje in ob tem spomnil, da je skrb za rastline naloga vseh nas. »V poletnih mesecih glejte, da dobijo vaše rastline dovolj vode. Sploh tiste na izpostavljenih sončnih legah. Zalivajte zjutraj, ko se čez noč zemlja primerno ohladi. Občasno rosite, z mlačno vodo. Zalivajte pa z deževnico, kolikor je to le mogoče,« je svetoval Jan Robin.

Miha Fras

Kot napovedujejo v Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, bodo podobno delavnico izvedli tudi v septembru na 39. Čarobnem dnevu v Arboretumu Volčji Potok, kjer bodo zelišča najverjetneje presajali predvsem najmlajši.

Kampanja #PlantHealth4Life (Ohranimo rastline zdrave, varujmo življenje) je večletna kampanja, ki je bila pripravljena na zahtevo Evropske komisije in temelji na poglobljeni analizi dojemanja in vedenja na področju zdravja rastlin po vsej EU. V kampanjo je letos vključenih 21 držav članic in država kandidatka, kar je podvojilo doseg iz preteklega leta: Belgija, Hrvaška, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Irska, Latvija, Litva, Malta, Poljska, Portugalska, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska in Črna gora.

Uprava Za Varno Hrano, Veterinarstvo In Varstvo Rastlin (uvhvvr).
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.