Se raje prebujamo v ljubezen ali sovraštvo?

Asja Lednik
06.12.2017 14:48

Lara Jankovič z novo zgoščenko Kako diši svoboda, kakšne barve je mir?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lara Jankovič spomladi letos v Murski Soboti
Nataša Juhnov

Lara Jankovič. Igralka, šansonjerka, voditeljica in aktivistka. Umetnica, ki se je v razburkanih časih, v katerih živimo, odločila občinstvo nagovoriti s pesmimi vsega sveta, ki se dotikajo nesmisla vojn in sovraštva. S pesmimi, ki zrejo k svobodi, miru, strpnosti in ljubezni. Projekt je naslovila Kako diši svoboda, kakšne barve je mir?
Pesmi je bilo težko izbrati, ker jih je ogromno. Na koncu jih je izbrala petnajst, tistih iz vojnih in povojnih časov. Takšnih, ki so opomin. Poje jih v šestih jezikih, tako tiste, ki so ljudem blizu, kot tiste manj znane. "Skozi te pesmi želim, da se spomnimo vrednot, ki so zaspale, upam, da ne tudi umrle. Da jih obnovimo. Danes želim, da te pesmi zvenijo kot opomin, da nikoli več ne smemo dovoliti, da se kaj takega ponovno zgodi. Da ne dovolimo, da se narod razdvaja."

Najprej koncert, nato zgoščenka

Večer petnajstih pesmi in nekaj veznega teksta, pod katerega se je podpisal Tomaž Letnar, je svojo premiero doživel že marca letos, pove Lara Jankovič, pobudnica in idejna vodja projekta. "Začelo se je s koncertom v moji rodni Ajdovščini. Bilo je 21. marca, na svetovni dan strpnosti, poezije in boja proti rasni diskriminaciji. Na ta simbolični dan smo začeli koncerte po Sloveniji in po dobrih odzivih ljudi se je porodila želja po zgoščenki."

Zaljubljena v španščino

Ko jo povprašam, koliko navdušenja je nad njenimi pesmimi med mladimi, z odgovorom preseneti. "V Unionski dvorani sem med publiko videla kar nekaj mladih in to me veseli. Ne vem, od česa je to odvisno, morda od vzgoje."
Pesmi poje v šestih jezikih, kar ni bila lahka naloga. "Angleščina in srbohrvaščina nista problem, prav tako italijanščina. O ruščini in nemščini nimam, po domače povedano, pojma, zato sem veliko vadila. In poskrbela, da je izgovorjava točna. Veliko sem se dala preverjati, še posebno pri nemščini. Nekaj pesmi je tudi v španščini," pove. In pesmi v španščini so ji še posebej ljube.
Če je projekt naslovila Kako diši svoboda, kakšne barve je mir?, jo povprašam, kaj je zanjo svoboda. Je svobodna? "To se sprašujem cel koncert. Sem liberalna, svobodnjaška. Zame je svoboda, če si človek dovoliti živeti v skladu s sabo in načeli, tudi moralnimi. Svoboda je, če živiš v skladu s tem, kar čutiš, čeprav okolici to ni pogodu ali po njihovih pričakovanjih. Ko živiš v skladu s sabo, lahko naletiš na ovire, na negodovanje, nimaš podpore. A moraš vztrajati."

Počutim se kot ptica "pristriženih kril"

"Vedno sem bila upornica, a si nisem upala tako živeti." Piko na i je postavila očetova prezgodnja smrt. "Takrat se je v moji glavi naredil zadnji preklop, da se ne oziram več, kaj si mislijo drugi." Pravi, da se počuti kot ptica "pristriženih kril". "V demokraciji se počutim nesvobodno. Imamo vse in hkrati nimamo nič."
S svobodo je povezana tudi njena poklicna pot. Ko je pred leti zapustila novogoriško gledališče in se podala v svet kot samostojna umetnica, je bila pot negotova. "Pogosto mi je bilo lahko, a velikokrat tudi težko. Počutila sem se, kot da vse delam od začetka," pripoveduje.
V svoj repertoar pesmi sveta je uvrstila tudi eno njenih najljubših pesmi - Imagine Johna Lennona. Ko pripoveduje o tej pesmi, se ji zasvetijo oči. "To je pesem, ki bo živela stoletja. Pesem, ki na tako preprost način sporoča tako veliko."
Ob koncu se vsestranska umetnica sprašuje preprosta, a hkrati tako zahtevna vprašanja. "Zakaj se ljudje enkrat v zgodovini človeštva ne odločimo za mir in sožitje? Na svetu je vsega dovolj. Vprašati se moramo le, ali se raje prebujamo v ljubezen ali sovraštvo. Do boljšega jutri nas loči samo ta odločitev."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta