Skrivnostni brizg: Znanstveniki razvozljali eno največjih ugank ženskega spolnega vrhunca

D.Ži
23.09.2022 10:45

Včasih se ljubljenje konča z zelo mokro rjuho. A kaj se skriva za famozno obliko ženskega vrhunca, ki mnoge že leta tako zelo fascinira?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Japonski urologi so potrdili, da je "brizg", ki ga nekatere ženske doživijo med orgazmom, pravzaprav tekočina, ki se izloči iz mehurja. To je rešilo eno od dolgoletnih skrivnosti ženskega spolnega vrhunca.

Ženske lahko med spolnim odnosom proizvajajo več vrst tekočin. Med fazo vzburjenja nožnica sprošča tekočino, ki služi kot mazivo. Ko ženska doživi orgazem, se lahko iz sečnice včasih sprostita še dve drugi tekočini: mlečna tekočina, ki se izloča v majhnih količinah, in bistra tekočina, ki se izloča v velikih količinah, pogosto gre za več sto mililitrov.

Do nedavnega sta bila oba orgazma opisana kot ženska ejakulacija. Sedaj pa je izraz rezerviran le za mlečno tekočino, medtem ko se z omenjenim "brizganjem" opisuje izpust bistre tekočine. Menijo, da okoli pet odstotkov žensk v zahodnih državah med orgazmom izloči tudi prozorno tekočino, vendar ni bilo povsem jasno, kaj je ta tekočina in od kod prihaja.

Študija iz leta 2014, ki jo je vodil francoski ginekolog Samuel Salama, ki trenutno dela v bolnišnici Poissy Saint Germain en Laye v Parizu, je nakazala, da sproščanje te bistre tekočine med ženskim orgazmom vključuje izpust urina iz mehurja, ultrazvok pa je pri sedmih ženskah, ki lahko doživijo takšen orgazem, pokazal, da so bili njihovi mehurji tik pred sprostitvijo polni in takoj po orgazmu prazni.

Da bi razblinili dvome in skrivnosti v zvezi s tem, so Mijabi Inoue, urologinja na kliniki Mijabi Urogine na Japonskem, in njeni kolegi vbrizgali modro barvilo, pomešano z vodo, v mehur petih prostovoljk, ki so lahko med orgazmom izpustile večjo količino bistre tekočine. V zgodbo so vpletli moškega prostovoljca, katerega naloga je bila stimulirati prostovoljke. Podobna študija je bila objavljena tudi v strokovni publikaciji International Journal of Urology.

Profimedia

Urologi so morali zbrati tekočino v sterilno skodelico, a kot so sami priznali, ni bilo tako preprosto. Težko je zbrati tekočino, katere smer brizganja je zelo spremenljiva, pravi Inoue. Najpomembnejše odkritje je, da je bila v vseh primerih izpuščena tekočina modre barve. To potrjuje, da je tekočina izvirala iz mehurja. "Veliko vprašanj še vedno ostaja odprtih. Ima tekočina enako sestavo kot urin? In zakaj nekatere ženske to tekočino izločajo, druge pa ne?" pravi Jessica Påfs, seksologinja na univerzi v švedskem Göteborgu, njene besede pa povzema New Scientist.

Vse študije se se osredotočile na mehur, saj so želele izključiti možnost, da bi za brizganjem tičala urinska inkontinenca.

Na enak način so japonski urologi opazili, da so štiri prostovoljke tekom raziskave med orgazmom doživele tudi ejakulacijo in da sta se tekočini mešali v sečnici.

Gre za poseben fiziološki proces, ki vključuje izločanje več mililitrov manj goste, mlečne tekočine iz majhnih žlez ob sečnici, imenovanih Skenejeve žleze ali "ženska prostata". Tekočina vsebuje za prostato specifični antigen (PSA), ki je prisoten tudi v ejakulatu, ki ga proizvaja moška prostata.

Profimedia

Påfs je ugotovila, da so izkušnje žensk s tako energičnim orgazmom zelo različne. Anketirala je 28 žensk na Švedskem, ki so lahko na ta način doživele orgazem, in ugotovila, da se je nekaterim to zdelo zelo prijetno, medtem ko so ga druge opisale kot precenjenega ali neprijetnega. Nekatere ženske so Påfs povedale, da so tak orgazem doživele neprostovoljno, druge pa so dejale, da so se s prakso naučile, kako kako doseči in nadzorovati.

Påfs je proučevala tudi izkušnje žensk s to vrsto orgazma v Ruandi, kjer je ta oblika užitka zelo cenjena.

Ruandčanke temu pravijo kar najvišja stopnja užitka, zato na mlajše generacije prenašajo znanje, kako tak orgazem doseči. Privoščijo ga namreč tudi naslednjim rodovom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta