Slovenija kot zelena butična globalna destinacija

Uroš Esih Uroš Esih
31.08.2017 19:38

Kljub rekordnim turističnim rezultatom pristojni v Sloveniji trdijo, da še ni preveč turistov, nova strategija pa si je za cilj zadala nadaljnjo rast števila turistov in zaposlenih v turizmu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V prvi polovici leta je bilo v Mariboru 14 odstotkov več turistov kot v tem obdobju lani.
Sašo Bizjak

"Dobro sezono smo pričakovali. Rezultati so plod sistematičnega dela za večjo promocijo in trženje slovenskega turizma," dobre rezultate slovenskega turizma komentira Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Precej manjši pomen je pripisala spremenjenim tokovom. Kljub rekordnim turističnim rezultatom pa Štravs Podlogarjeva meni, da v Sloveniji še ni preveč turistov, se pa zaveda, da je treba tolikšni turistični rasti nameniti več pozornosti. Na turističnem področju bo zlasti potrebnega več sodelovanja in integralnih turističnih produktov, ki jih bo treba znati prodati z višjo dodano vrednostjo.

Cilj: Štiri milijarde evrov iz turizma

"Le z inovativnim in kreativnim pristopom ter s sodelovanjem turističnega gospodarstva, lokalnih skupnosti, ministrstev in civilne družbe bomo ustvarili privlačne turistične produkte visoke kakovosti, ki bodo zadovoljili pričakovanja vse zahtevnejših gostov," meni Štravs Podlogarjeva. Na izzive slovenskega turizma naj bi po zatrjevanju odgovornih odgovorila Strategija rasti slovenskega turizma za obdobje 2017-2022, ki naj bi bila potrjena na vladi do konca meseca. Strategija je nastajala skupaj s turističnim gospodarstvom, v njej pa so zastavljeni visoki cilji, kot so doseganje višje dodane vrednosti in boljše zasedenosti kapacitet, nov zagon investicijam v turistično ponudbo, višja kakovost storitev, ki jo mogoče doseči samo z bolj motiviranimi kadri. Cilji strategije je, da Slovenija "iz naslova izvoza potovanj" ustvari letno med 3,7 in štirimi milijardami evrov. Poleg tega pa še dvig števila prihodov in prenočitev turistov, rast števila zaposlenih v turizmu in povečanje prihodkov turističnih podjetij.
Tudi direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak je poudarila, da je letošnja sezona izpostavila potrebo po aktivnem strateškem in operativnem upravljanju destinacij, usmerjanju v trajnostni razvoj, delu na produktih višje dodane vrednosti, privabljanju turistov v vseh sezonah, geografski razpršenosti ter upravljanju izkušnje turistov. "Aktivnosti STO bodo v skladu s strategijo v naslednjih letih usmerjene v povečevanje prepoznavnosti Slovenije kot zelene butične globalne destinacije za zahtevnega obiskovalca, ki išče raznolika in aktivna doživetja, mir in osebne koristi, ter v pospeševanje razvoja trajnostnega turizma," je povedala Pakova.
V skladu z globalnimi trendi si STO pri osvajanju novih trgov in nagovarjanju potencialnih turistov pomaga z vsebinskim digitalnim marketingom. Osrednji projekt, ki še vedno poteka, je globalna digitalna kampanja Slovenia. Make New Memories, ki je do zdaj prek spletnih mest dosegla 70 milijonov ljudi in več kot 145 milijonov uporabnikov socialnih omrežij s 444 milijoni prikazov oglasov na 15 trgih. Zelo pomembna je tudi izpostavljenost slovenskega turizma v priznanih medijih, zato je STO v zadnjih dveh letih gostila skoraj 900 tujih novinarjev. K večji prepoznavnosti Slovenije in njenega turizma pa naj bi doprinesla tudi prenos kolesarske dirke Po Sloveniji in oglaševanje na športnem programu Eurosport. Dirko je namreč spremljalo 113 milijonov gledalcev.

Turistična taksa tri evre

Na STO sicer v skladu z novo strategijo vzpostavljajo sistem štirih makroregij, ki ga sestavljajo alpska Slovenija, termalno-panonska Slovenija, mediteranska Slovenija ter Ljubljana in centralna Slovenija. V okviru sistema poleg promocijskih krepijo tudi razvojno-izobraževalne dejavnosti. Še posebej bodo izpostavili kulturni turizem kot nosilno temo, ob tem pa intenzivno izvajali aktivnosti na področju kongresnega, zdraviliškega in športnega turizma. Poleg tega bodo v STO izpostavili produkt kulturnega turizma kot nosilno promocijsko temo, ob tem pa intenzivno izvajali aktivnosti na področju kongresnega, zdraviliškega, športnega turizma ter nadgrajevali Zeleno shemo slovenskega turizma, v okviru katere se je že več kot 40 destinacij, naravnih parkov, ponudnikov in turističnih agencij zavezalo k odgovornemu in uravnoteženemu razvoju.
Vršilka dolžnosti generalnega direktorja direktorata za turizem Renata Martinčič je napovedala, da si na ministrstvu ugodno okolje za uspešno poslovanje turističnega gospodarstva med drugim prizadevajo doseči s tremi novimi oziroma spremenjenimi zakoni. Gre za zakon o spodbujanju razvoja turizma, zakon o gostinstvu in zakon o Kobilarni Lipica. Največ javnega zanimanja bo gotovo deležen zakon o spodbujanju razvoja turizma, ki naj bi občinam omogočal, da zdaj na 1,26 evra določeno turistično takso dvignejo na dva evra. Piran, Bled in Ljubljana pa naj bi s spremembo zakona dobili celo možnost, da turistično takso dvignejo na tri evre.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta