(SLOVENSKA PREMIERA) Alfa Romeo Stelvio in Giulia: Prenova za zadnji veliki alfi

Artur Švarc
14.06.2023 06:00

Zdaj že veteranska modela legendarne italijanske znamke, Giulia in SUV Stelvio, sta dobila še nekaj vitalnih posodobitev za naslednja leta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako giulia kot stelvio imata zdaj matrične LED-žaromete v dizajnu novejšega stelvia in novo barvo, etna rdečo.
Artur Švarc

V sedmem in osmem letu obeh modelov sta obe vozili, ki sta dolgo časa bili tudi edini opciji v Alfinem katalogu, zadržali svojo brezčasno in italijansko pregovorno oblikovno perfekcijo. Vseeno je bilo treba pokazati še kaj več, da bi oba modela šla v korak s konkurenco, predvsem ko gre za notranjost in digitalizacijo. Vmes se je lani zgodil tonale in sama optika luči pri malem italijanskem SUV-ju je jasno pokazala, v katero smer bodo prenovili oba starejša modela. Tako imata stelvio in giulia nove matrične LED-žaromete, sestavljene iz dvanajstih LED-modulov, samodejno upravljanje osvetlitve in seveda videz, ki rahlo spominja na tonale. Prav tako so zadnje luči pri giulii dobile kristalno prosojen videz z novo grafiko, pri stelviu pa so jih zatemnili. Na nosu so odbijač pustili v enaki obliki, so pa spremenili satovje v maski in obeh spodnjih zračnikih, ki ima zdaj obliko črke V.

To ni prva prenova za oba modela, je pa v notranjosti zelo očitna. Merilniki so digitalni z velikostjo 12,3 palca po vzoru tonala z nastavljivo podobo, dodali so brezžično polnjenje mobilnika, volan je zdaj manjši in bolj športno naravnan, prenovljen pa je tudi infotainment Alfa Connect. Tovarna poudarja, da je vsak avto opremljen z NFT​-certifikatom (blockchain), ki beleži podatke o vozilu, je skratka neke vrste nespremenljiva digitalna servisna knjiga.

Notranjost je dobila nov infotainment in digitalne merilnike.
Artur Švarc

Italijani so skrčili motorno paleto - stelvio je na voljo z bencinskim motorjem 2,0 Turbo 280 in štirikolesnim pogonom ter dvema dizloma - motor 2,2 Multijet 160 ima pogon na zadnji kolesni par, medtem ko je močnejši motor 2,2 Multijet 210 štirikolesno gnan. Pri giulii (če ne štejemo quadrifoglia) sta motorja dva - 2,0 turbo 280 Q4 in 2,2 multijet 210 Q4. Vsi motorji so na voljo z osemstopenjsko avtomatiko. Inženiring ostaja vrhunski, vzmetenje Alfa Link, v večji meri narejeno iz aluminija, aluminijasta so tudi vrata, blatniki in blok motorja, razporeditev teže pa je v razmerju 50:50. Za nameček je tu še kardanska gred, narejena iz karbona in aluminija, ki tehta le sedem kilogramov. Italijani pravijo, da je nizka teža razlog za najboljše vozne lastnosti v razredu.

Pri asistenčnih sistemih najdemo sistem za ohranjanje voznega pasu, sistem za pomoč pri zastojih na cesti, sistem za opozarjanje na mrtvi kot, aktivni tempomat in sistem za prepoznavanje prometnih znakov.

Obema novima alfama se bo kasneje pridružila še najmočnejša različica ​Quadrifoglio z 2,9-litrskim V6-motorjem. 
Artur Švarc

Ob šestih originalnih barvah so zdaj dodali še dve - sivo moonlight matirano barvo in novo biserno rdečo etna, platišča pa merijo od 17 do 19 palcev pri giulii in od 18 do 21 pri stelviu.

Osnovna giulia 2,0 turbo 280 Q4 z avtomatskim menjalnikom in paketom opreme Super ima ceno 46.490 evrov. Najdražja giulia po ceniku je 2,0 turbo z najvišjim paketom opreme Competizione, stane pa 55.490 evrov, medtem ko je 2,2 dizel za dva tisočaka cenejši. Stelvio se začne z dizelskim motorjem in paketom opreme Super pri 48.990 evrih, za bencinskega osnovnega je treba odšteti 2500 evrov več. Vrh ponudbe pri stelviu je 2,0 turbo Q4 s paketom opreme Competizione in stane 61.490 evrov. Omenjene cene so brez popustov pri financiranju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta