(SLOVENSKA PREMIERA) Audi Q8 e-tron: Prenovljeni električni prestižni velikan

Peter Pirkovič
01.06.2023 06:00

Pred več kot štirimi leti so pri Audiju predstavili svoj največji elektrognani model z oznako e-tron, ki je bil hkrati prva resna napoved za vstop v svet elektromobilnosti. Zdaj se njegova pot nadaljuje z vmesno preobrazbo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pred leti je Audi prav s tem avtom vstopil v svet elektromobilnosti. 
Peter Pirkovič

Da bi bil ta pri kupcih še bolj prepoznaven, so pri Audiju odločili, da ga odslej imenujejo Q8 e-tron, medtem ko oznak 50, 55 ali quattro na zadku avtomobilov ne bo več. Izjema bo le črka S, ki predstavlja najzmogljivejšo verzijo in rdeči romb za opremo S-line. Poleg slednje bodo kupci lahko izbirali še paket opreme Advanced, medtem ko so osnovni paket Basis črtali s cenika.

Q8 e-tron bo kupce še naprej prepričeval v klasični in karoserijski izvedbi Sportback, a se dimenzijsko ni spreminjal. Precej minimalne so tudi oblikovne spremembe na zunanjosti. Dodali so štiri nove barve, prevetrili ponudbo platišč, mu uredili novo masko, kjer je vključen nov dizajn logotipa proizvajalca, nad njim pa je prostor našla posebna projekcijska luč, ki osvetli minimalen del štirih krogov. Če so pri predhodniku izpostavljali tako imenovana digitalna vzvratna ogledala, jih pri prenovi modela pravzaprav ne omenjajo, čeprav jih v ponudbi še vedno imajo. Preprosto, med uporabniki se niso obnesla. V potniški kabini opaznih sprememb tako rekoč ni, saj so se razvojniki osredotočili predvsem na izbiro novih materialov. Mednje denimo spadajo rdeči šivi na športnih sedežih, volanu, zunanjem delu sredinske konzole in naslonih za roke na vratih.

Notranjost je bila deležna predvsem novih materialov, večjih sprememb pa ni. 
Peter Pirkovič

Električni velikan ima izboljšana električna motorja na zadnji osi. Z gostejšim navitjem zdaj ustvarjata močnejše magnetno polje, posledično to pomeni več navora in večjo učinkovitost pogonskega sklopa. Na sprednji osi ima Q8 e-tron vgrajen še en dodaten 124-kilovaten elektromotor, kar v sistemski moči pomeni 250, 300 ali 370 kilovatov moči. Zadnja številka je rezervirana za SQ8 e-tron, ki ima obenem tudi največjo baterijo. Z dosedanjih 86 kWh je uporabna kapaciteta narasla na 106 kWh, s čimer se je doseg povečal za skoraj tretjino in znaša 494 oziroma 513 kilometrov (izvedba​ Sportback)​. To isto baterijo, kjer so inženirji uspeli za 20 odstotkov povečati gostoto, ima vgrajen tudi model z oznako 55 Quattro, ki na papirju ponudi 582 oziroma 600 kilometrov. Do te številke so inženirji prišli z dodatnimi izboljšavami na področju aerodinamike. Oblikovali so poseben usmernik na sprednjem delu in dosegli optimalnejši obtok zraka, s tem pa so količnik upora zraka pri Q8 e-tron Sportback znižali na 0,24. V paket aerodinamičnih trikov za podaljševanje dosega sodijo še posebna 19-palčna aerodinamična platišča in minimalistična digitalna vzvratna ogledala.

Po prenovi ima avto oznako Audi Q8 e-tron
Peter Pirkovič

Tudi najbolj osnovna izvedba z oznako 50 quattro je bila deležna izboljšane baterije. Iz 64 kWh je kapaciteta narasla na 89 kWh, kar pomeni, da brez postanka lahko uporabnik prevozi 505 kilometrov. Pri Audiju so z nekaj programskimi rešitvami omogočili, da se baterije polnijo z večjo močjo. Pri omenjeni najšibkejši verziji je moč na polnilnicah z enosmernim tokom povečana s 120 na 150 kilovatov, pri tisti z večjo kapaciteto pa s 150 na 170 kilovatov. Za doplačilo pri Audiju uredijo, da ima ta na drugi strani še eno dodatno polnilno loputo za dvosmerno polnjenje (največja moč 22 kW).

Najvišja moč polnjenja je 170 kW. 
Peter Pirkovič

Osnovna cena Audijevega velikana je 75.570 evrov, izbira modela 55 Quattro, ki ima večjo baterijo, pomeni doplačilo vsaj 12 tisočakov, medtem ko so ceno za SQ8 e-tron postavili tik pod 100 tisočaki. Obenem iz Audija sporočajo, da lastnikom ponujajo novo kartico z letno naročnino Audi Charging, ki jim denimo na ultra hitrih polnilnicah Ionity ceno kilovatne ure znižuje z 79 na 35 centov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta