(SLOVENSKA PREMIERA) Citroen ami: Nova oblika mobilnosti za manj kot 10 tisočakov

Peter Pirkovič
30.05.2023 06:00

Citroenov malček je po dveh letih od svoje prve premiere zapeljal na slovenske ceste. Naprodaj bo izključno preko spleta ali za najem preko platforme Free2move, vozijo pa ga lahko tudi 15-letniki s posebnim vozniškim dovoljenjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Citroen ami je del drugačne filozofije mobilnosti, za tiste, ki avto potrebujejo priložnostno na zelo kratke razdalje.  
Peter Pirkovič

Kratek preskusni krog po ljubljanskih ulicah je hitro dal vedeti, da je novi Citroen zelo poseben udeleženec v prometu, za katerim se bodo, vsaj v začetku, ozirali praktično vsi. Že uvodoma je torej treba zapisati, da se Citroenov model ne uvršča med klasične avtomobile, pač pa štirikolesnike, ki se po naši zakonodaji uvrščajo v kategorijo L6e-BP. V tem primeru gre za lahke štirikolesnike, z maso neobremenjenega vozila, manjšo od 350 kilogramov (brez upoštevane teže baterij – 60 kilogramov), katerih največja konstrukcijsko določena hitrost ne presega 45 km/h.

Kockasti 490-kilogramski dvosed v dolžino meri vsega 2,41 metra, širok je 1,36 metra, visok 1,52 metra, ima nataknjena 14-palčna kolesa, njegov obračalni krog pa je le 7,2 metra. Najvišja hitrost, ki jo štirikolesnik s šestkilovatnim elektromotorjem lahko doseže, je 45 km/h, litij-ionske baterije z uporabno kapaciteto 5,5 kWh pa imajo energije za okrog 75 kilometrov vožnje. Zato mu je mestna mobilnost najbolj pisana na kožo. Polnjenje na klasični 220-voltni vtičnici bo trajalo dve uri. Čeprav je majhen, je v potniškem delu prostora za dva potnika, ki težav s prostorom ne bosta imela, obenem pa je v njem poskrbljeno tudi za nekaj odlagalnih mest, povezavo Bluetooth​, tu je tudi držalo za telefon ali prenosni zvočnik (nima klasičnega radijskega sprejemnika), medtem ko voznik vozni režim izbira preko gumbov na desni strani sedeža. Citroenov malček je pri nas na voljo tudi v tovorni izvedbi Cargo, kar pomeni, da v njem ni sovoznikovega sedeža, pač pa dobro izkoriščen modularen prostor, kjer ima uporabnik na papirju 400 litrov prostora in možnost natovarjanja stvari do maksimalne dolžine 1,2 metra.

Notranjost je zelo špartanska in plastična, namenjena mestni vožnji.
Peter Pirkovič

Kategorija AM je kategorija vozniškega dovoljenja, s katerim lahko vozite kolesa z motorjem in lahka štirikolesa, izpit lahko opravijo osebe od dopolnjenega 15. leta starosti.

Citroen ami torej ne bo del klasične ponudbe Citroenovih trgovcev, saj ga bo možno kupiti preko spleta oziroma ga najeti na spletni platformi Free2move. So pa pri Citroenu vzpostavili mrežo devetih agentov po vsej Sloveniji, ki imajo v svojemu programu omenjeno platformo za najem vozil, hkrati pa bodo poskrbeli za ustrezno predajo kupcem (možna je tudi dostava neposredno na dom) in za servisiranje. Tovarna priporoča servisni pregled na dve leti oziroma 20 tisoč prevoženih kilometrov. Splošna garancija traja dve leti, za baterijski sklop pa zagotavljajo tovarniško garancijo tri leta oziroma do 40 tisoč prevoženih kilometrov.

Da bi bil avto čim cenejši, ima samo osnovne funkcije, nima niti radia.
Peter Pirkovič

Pred dvema letoma, ko so se pojavile prve informacije o novem vozilu, so Francozi za svoje tržišče sporočili ceno 6900 evrov oziroma slabih 20 evrov ob določenemu pologu. No, ker so v vmesnem času skokovito narasli stroški transporta, tako pravijo pri Citroenu, je začetna cena pri nas postavljena na 9500 evrov, pri tem pa lahko fizična oseba pri Eko skladu pridobi še tisoč evrov finančne spodbude. Cena tovorne različice je 8115 evrov brez vključenega DDV-ja.

Prodajni načrt, ki so ga sestavili odgovorni pri Citroenu, obsega prodajo vsaj 120 primerkov v tem letu in po 200 naslednjih nekaj let. Francoska analiza trga je denimo pokazala, da so se zanj največkrat odločali moški med 45 in 54 leti, z višjimi prihodki, ki živijo na podeželju ali v manjših mestih, kjer je slaba pokritost z javnim prevozom. Slovenija se sicer precej razlikuje od francoskega trga, a vseeno je lahko starostna struktura precej podobna. Jasno, nagovarjali bodo tudi družine z najstniki, ki so prav tako potencialni uporabniki, veliko poudarka pa bodo namenjali promociji za poslovne uporabnike (izposoja vozil, poštne storitve, dostava hrane, občine …).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta