Spektakel v duhu srednjeveške Italije, zasnovan na legendi iz 15. stoletja

Ba. V.
29.07.2024 06:00

V mestecu v Benečiji vsaki dve leti uprizorijo legendo iz časov razcveta Beneške republike, ogleda si jo na tisoče obiskovalcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Partija živega šaha v Marostici
Shutterstock

Lepe in bogate dame se nekoč niso mogle same odločiti, s kom se bodo poročile, temveč so ženina zanje izbrali njihovi očetje. In če je bilo snubcev več, izbira običajno ni bila lahka. Včasih se je snubitev končala tudi tragično.

Leta 1454 je v Marostici, mestecu v severni Italiji, ki je spadalo pod Beneško republiko, vladal Taddeo Parisio. Za roko njegove lepe hčere Lionore sta se potegovala dva snubca, Rinaldo d'Angarano in Vieri da Vallonara, pripravljena sta se bila celo dvobojevati, kot je bilo tedaj v navadi. Toda Parisio je prepovedal dvoboj, da ne bi izgubil katerega od zvestih podanikov. Namesto tega ju je pozval, naj se pomerita v partiji šaha, poteze na šahovnici pa naj v živo prikažejo ljudje, oblečeni v šahovske figure. Zmagovalec dobi v zakon Lionoro, poraženec pa njeno mlajšo sestro Oldrado.

In tako se je zgodilo. Na dan cerkvenega praznika so na trgu pred gradom na tla naslikali veliko šahovnico, dogajanje pa so spremljali nastopi vitezov, plesi in glasba. Partijo si je ogledal Parisio z dvornim spremstvom, pa tudi družini obeh snubcev in vse mestno prebivalstvo.

Viri žal ne poročajo, kdo je zmagal in ali je bila Lionora zadovoljna z izbiro, je pa mestna legenda znova zaživela leta 1923, ko so v Marostici odkrili originalni manuskript dogodka. Na glavnem trgu je domačin Francesco Pozza, navdušen nad šahom in gledališčem, ustvaril predstavo živega šaha, za katero je angažiral svoje študentske kolege. Dosegel je velikanski uspeh in tako se je začela tradicija, ki v mestu živi še danes. Od leta 1954 predstava sledi scenariju, ki ga je takrat zapisal umetnik Mario Mirko Vučetič, ustvaril pa je tudi scenografijo, kostume, orožje in glasbo. Uprizorijo jo na glavnem mestnem trgu, imenovanem Piazza degli Scacchi (Šahovski trg), vsaki dve leti drugi vikend v septembru, na petkov, sobotni in nedeljski večer ter v nedeljo popoldne.

Spektakel se najlepše izrazi v večernih urah.
Shutterstock

Sčasoma je slikovita uprizoritev mestne legende postala privlačna zanimivost za turiste iz vse Italije in tudi iz tujine. Organizatorji vsakič dodajo predstavi kak nov element, da ohranjajo dogajanje živahno in zanimivo. Letos bo več kot 630 sodelujočih, profesionalnih igralcev in prostovoljcev, pričaralo blišč in moč Beneške republike. S tribun okoli velike šahovnice, naslikane na trgu, si bo dveurni spektakel s čudovitimi kostumi, ognjemetom, žonglerji in zastavonošami lahko ogledalo po 3600 gledalcev naenkrat.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta