Športni objekti Maribor dihajo na škrge

Igor Selan Igor Selan
17.04.2018 19:24

Ker mariborska občina v zadnjih letih ni zagotovila zadostnega financiranja, so se Športni objekti Maribor znašli v velikih finančnih težavah. Javni zavod dolguje denar številnim občinskim podjetjem in zasebnim družbam

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Javni zavod Športni objekti Maribor (ŠOM), ki upravlja z večino športnih objektov v mestu, se je znašel v velikih finančnih težavah. Od leta 2010 do sredine letošnjega aprila se je namreč zaradi negativnega poslovanja v zadnjih letih nabralo že skoraj za pol milijona evrov minusa. Med največjimi upniki so poleg dveh največjih dobaviteljev energije, družbe Energije plus, ki ji ŠOM dolguje okrog 100 tisoč evrov, in Plinarne Maribor, ki ji dolgujejo 80 tisoč evrov, predvsem druga mariborska občinska podjetja. Energetiki so tako dolžni kar 170 tisoč evrov, Mariborskemu vodovodu dobrih 65 tisočakov, Nigradu 60 tisoč evrov, manjši dolg pa ŠOM izkazuje tudi do Snage (9600 evrov) in Marproma (1400 evrov).

Energetiki poravnali zadnji račun februarja 2017

Nezadostno financiranje Športnih objektov Maribor s strani mariborske občine, ki je ustanovitelj zavoda, ne vpliva le na nezadostno vzdrževanje javnih športnih objektov, ki iz leta v leto bolj propadajo, ampak tudi na poslovanje drugih občinskih podjetij, na kar njihovi direktorji že dalj časa neuspešno opozarjajo mestno upravo. "Zadnji račun nam je ŠOM poravnal februarja 2017. Večkrat smo že posredovali opomine in na dolg redno opozarjamo tudi občino kot ustanovitelja. Na zadnjem skupnem sestanku na občini na to temo, decembra 2017, so nas obvestili, da bo zadeva poplačana s sprejetjem rebalansa proračuna, ki bi moral biti sprejet marca, a je bila točka prestavljena na aprilsko sejo mestnega sveta," pove direktor Energetike Alan Perc.

Občina na vprašanja ne odgovarja

Na občino smo že sredi prejšnjega tedna naslovili vprašanja, kako je mogoče, da je kot ustanovitelj dopustila, da javni zavod ustvari tako velik dolg, a odgovorov še nismo prejeli. In pri tem nismo edini. Kot pravi Miloš Stevanović, predsednik sveta zavoda, so na mestno upravo že pred časom naslovili predlog, da na dnevni red katere od sej mestnega sveta uvrsti tudi točko o problematiki JZ ŠOM, vendar od ustanovitelja niso prejeli ustrezne reakcije oziroma občutka zavedanja resnosti situacije, v kateri se je znašel zavod.

Za trženje na voljo le manj atraktivni termini

In kako problematiko vidi direktor ŠOM Anton Knez? "Dejstvo je, da je kriza vplivala tudi na naše poslovanje, zato so se finančna sredstva rezala tudi na področju športa. Z vodstvi podjetij, ki jim dolgujemo, smo v stalnem stiku, vsem se resnično zahvaljujem za strpnost, da čakajo na trenutek, ko nam bo ustanovitelj vendarle zagotovil denar za poravnano dolgov."

Po dobrih dveh mesecih zaprtja bo uporabnikom v Pristanu kmalu znova na voljo tudi mali bazen.
Sašo Bizjak

Kako bodo pokrili dolg, še vedno ni znano

Kot je včeraj popoldan, po zadnjem usklajevanju z občino, povedal Knez, je ta končno le resneje pristopila k reševanju problematike: "Natančno vam sicer še ne morem povedati, koliko denarja bo občina namenila za pokritje minusa ŠOM, saj iz rebalansa proračuna za leto 2018 to ni točno razvidno. Več bo znano v sredo, ko dobimo finančni razrez, je pa načeloma dogovorjeno, da naj bi do konca letošnjega leta pokrili vsaj 80 odstotkov celotnega dolga. Če bodo izvedene tudi vse predvidene investicije v športne objekte, sploh v Pristan, kjer smo od zaprtja srednjega bazena vseskozi beležili izgubo, bi morali že v naslednjem letu poslovati vsaj s pozitivno ničlo. Tako kažejo vsi kazalniki in tudi sanacijski načrt."
​Sanacijskega načrta, ki ne obravnava le izgube, ampak tudi poslovanje ŠOM v nekaj prihodnjih letih, sicer Knez ni želel razkriti, saj da ga še ni predstavil svetu zavoda. Kot je še pojasnil direktor, je ŠOM v zadnjih dneh, ker je končno le zaživel letni program športa, dolg do nekaterih podjetij že začel zmanjševati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta