Študija: Ali veste, kje v vaši kuhinji preži največ bakterij?

ZaB
26.01.2023 14:12

Da, v posodicah z začimbami, ki se jih dotikamo med pripravo hrane, potem pa pozabimo na njih. Do naslednjega kuhanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večer

Ocenjujejo, da se od petih primerov bolezni, ki jih povzroči hrana, eden začne v domači kuhinji. Zdaj pa je ameriška študija pokazala še, kje v kuhinji je največji zbiralnik bakterij. Ne boste verjeli: to so posodice z začimbami!

Znanstveniki so 371 sodelujočim v raziskavi naročili, naj pripravijo puranje pleskavice iz mletega mesa, po koncu kuhanja pa so vzeli vzorce s predtem dezinficiranih površin. Izkazalo se je, da so na kar 48 odstotkih ali skoraj polovici posodic za začimbe mikroorganizmi iz mesa. 

V nobenem drugem od 12 testiranih predelov kuhinje jih ni bilo toliko. Testirali so tudi pribor in površine za pripravo hrane, a "zmagale" so posodice za shranjevanje začimb. 

Mikrobiologi z univerze v Severni Karolini, kjer so opravili preizkus, katerega rezultate je objavil časopis Journal of Food Protection, so prišli do zaključka, da se v domači kuhinji preprosto premalokrat spomnimo napraviti red na polički z začimbami in vse preredko operemo posodice, v katerih jih shranjujemo, med pripravo obrokov pa njihova vsebina mimogrede pride v stik z živili, ki smo se jih namenili pripraviti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta